Προσφυγή στο ΣτΕ κατά Παυλόπουλου -Επειδή δεν υπέγραψε τις αλλαγές του ΣΥΡΙΖΑ στη δικαιοσύνη

Στο ΣτΕ προσέφυγαν ο σύμβουλος της Επικρατείας, Δημήτρης Μακρής και οι δικηγόροι Μανώλης Φωτάκης και Δημήτρης Ιωαννίδης, κατά της άρνησης του Προκόπη Παυλόπουλου να υπογράψει τα προεδρικά διατάγματα για τις αλλαγές στη δικαιοσύνη που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε αλλαγές στη δικαιοσύνη, ενώ είχαν ήδη προκηρυχθεί οι εκλογές. Ομως, ο κ. Παυλόπουλος δεν υπέγραψε τα σχετικά προεδρικά διατάγματα. Τώρα, οι προσφεύγοντες στο ΣτΕ ζητούν να ακυρωθεί ο διορισμός της ηγεσίας της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς θεωρούν παράνομη τη μη υπογραφή των προεδρικών διαταγμάτων από τον κ. Παυλόπουλο.

Ο κ. Μακρής είχε επιλεγεί από το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για μια από τις 3 κενές θέσεις του αντιπρόεδρου του ΣτΕ, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν υπέγραψε τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα για τις προαγωγές επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στον ‘Αρειο Πάγο όσο και στο ΣτΕ.

ΣτΕ: Τι αναφέρει η αίτηση ακύρωσης

Την αίτηση ακύρωσης την υπογράφει ο καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πάνος Λαζαράτος. Σύμφωνα με την αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρανόμως παρέλειψε την έκδοση των διαταγμάτων προαγωγής, αναφορικά με τις θέσεις δικαστικών λειτουργών στον ‘Αρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η υποχρέωσή του να εκδώσει αμελλητί τα διατάγματα προαγωγής στις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επανενεργοποιήθηκε μετά την επιβεβαίωση και επανυποβολή τους με τις υπ’ αριθμ. 18, 19 και 20 /21-6-2019 πράξεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Η παράλειψη, λοιπόν, της αμελλητί εκδόσεως των προεδρικών διαταγμάτων, συνιστά παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας».

«Ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση»
«Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση, η οποία αφορά τα άκρως επίκαιρα ζητήματα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης έναντι της εκτελεστικής εξουσίας, καθώς και του ακριβούς ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πολίτευμά μας», δήλωσε ο κ. Λαζαράτος για την προσφυγή στο ΣτΕ.

«Το Σύνταγμα, εκτός από πολιτικό, είναι ιδίως νομικό κείμενο, ερμηνευόμενο με αυστηρούς μεθοδολογικούς κανόνες, ανάλογους με αυτούς που ισχύουν σε όλα τα πεδία του δικαίου. Τούτους τους αυστηρούς κανόνες προσπαθεί να υπηρετήσει το δικόγραφο που κατατέθηκε σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, ως μείζονος εγγυητού της ορθής νομικής ερμηνείας του Συντάγματος», τόνισε ακόμη ο κ. Λαζαράτος, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΡΙΖΑ, ΣΤΕ, ΑΛΛΑΓΕΣ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΠΡΟΣΦΥΓΗ, ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!