περιοδεία-μητσοτάκη-με-προεκλογικά-1121699
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 13.01.2023 | 20:47

Περιοδεία Μητσοτάκη με προεκλογικά «μηνύματα»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, είπε:

“Είναι η πορεία ανάπτυξης και προκοπής που χαράξαμε εδώ και 3,5 χρόνια. Στην ίδια γραμμή συνεχίζουμε όλοι μαζί για να χτίσουμε μία Ελλάδα που θα βαδίζει μπροστά και θα στοχεύει πάντα ψηλά. Σε λίγο κλείνει χρονικά η πρώτη κυβερνητική μας περίοδος. Με τη ψήφο του ελληνικού λαού ανοίγει και η δεύτερη θητεία στη δημιουργία. Πετύχαμε πολλά. Μπορούμε όμως ακόμα περισσότερα με μία ισχυρή εντολή να συνεχίσουμε με το ίδιο και ακόμα πιο γρήγορο σταθερό και τολμηρό βήμα. Κυρίως με την ίδια αξιοπιστία η οποία μας ενώνει άρρηκτα με την κοινωνία. Αυτή είναι που διαψεύδει και διαρκώς τους αντιπάλους μας. Μας έλεγαν ότι δεν θα εξαντλήσουμε την τετραετία και να που την ολοκληρώνουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η περιοδεία και οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί την Καβάλα και την Ξάνθη, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του για την παρουσίαση του σχεδίου για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη του 2030.

«Παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε ως χώρα μπορώ να σας κοιτάξω στα μάτια και σας πω ότι αυτά τα οποία υποσχεθήκαμε τα κάναμε. Σας είπαμε ότι θα μειώσουμε τους φόρους και τους μειώσαμε. Σας είπαμε ότι θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και τις δημιουργήσαμε. Σας είπαμε ότι θα μετατρέψουμε την Ελλάδα σε ένα μεγάλο εργοτάξιο με μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα και το κάνουμε.

Αλλά κυρίως σας είπαμε ότι θα έχουμε μία μεγάλη και ισχυρή πατρίδα, η οποία θα προστατεύει τα σύνορά της και θα κοιτάει με αυτοπεποίθηση το μέλλον και το κάναμε. Η Ελλάδα σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρή από ό,τι ήταν το 2019 και εσείς εδώ, στη Θράκη, γνωρίζετε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο πόσες μεγάλες προκλήσεις κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος σε πολίτες που τον υποδέχτηκαν στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης.

«Με αυτή την ίδια ενέργεια και με αυτήν την ίδια προσήλωση στον τελικό στόχο θα συνεχίσουμε, φίλες και φίλοι, θα εργαστούμε μέχρι και την τελευταία μέρα για να βελτιώνουμε και να κάνουμε τη δική σας ζωή καλύτερη. Θα στηρίζουμε την κοινωνία, τους ασθενέστερους συμπολίτες μας, το μέρισμα της ανάπτυξης επιστρέφει στην κοινωνία. Αυξάνουμε για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια συντάξεις, θα το δείτε στα τέλη του μήνα. Η προσωπική διαφορά και αυτή διορθώνεται. Στηρίζουμε τα νοικοκυριά με το “Market Pass”, το οποίο θα έρθει και θα τεθεί σε λειτουργία τον Φεβρουάριο που μας έρχεται. Και θα υπάρχει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρώτος σταθμός του Πρωθυπουργού ήταν ένα παραδοσιακό κατάστημα που προσφέρει τοπικά γλυκίσματα, στη Νέα Καρβάλη. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε την εταιρεία «Egnatia Aviation», στο παλιό αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα Καβάλας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εκπαιδευτές και μαθητές της σχολής εκπαίδευσης χειριστών πολιτικών αερογραμμών που έχει ιδρύσει η «Egnatia Aviation».

Στόχος της εταιρείας είναι η δημιουργία ενός πρότυπου για τα ευρωπαϊκά δεδομένα Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης, ως μέρος της συνολικής επένδυσης ύψους άνω των 8 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2025.

«Το κράτος πρέπει να βρίσκεται στην υπηρεσία του πολίτη και του επιχειρηματία. Νομίζω ότι ακριβώς αυτή η αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας βοήθησε πολύ στο να είναι η Ελλάδα σήμερα πρωταγωνίστρια -από εκεί που ήταν ουραγός- στην προσέλκυση ξένων και εγχώριων ταυτόχρονα επενδύσεων», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, σε συζήτηση που είχε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Δημήτρη Λυμπεράκη, τον Γενικό Διευθυντή Γιώργο Ζωγραφάκη και τον Διευθυντή του Αεροδρομίου Κωνσταντίνος Βούζιο, οι οποίοι επισήμαναν τη μέριμνα και το ενδιαφέρον που επέδειξαν για την επένδυση η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

«Εμείς είμαστε πάντα έτοιμοι να δούμε κι άλλα ζητήματα -με απασχολούν κι εμένα- που έχουν να κάνουν με την περαιτέρω αξιοποίηση των μικρών περιφερειακών μας αεροδρομίων. Νομίζω ότι μπορούν να ανοιχτούν καινούργιες προοπτικές, πέρα και πάνω από την κλασική δουλειά σας, της εκπαίδευσης», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ υπογράμμισε ότι Έλληνες επιχειρηματίες μπορούν να συνομιλούν με εταίρους τους στο εξωτερικό ως «εκπρόσωποι μίας χώρας που έχει αλλάξει σελίδα πια και μπορεί να σας δίνει τη δύναμη να χτίζετε καινούργιες συνεργασίες».

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, οι βουλευτές Καβάλας της ΝΔ Ιωάννης Πασχαλίδης και Μακάριος Λαζαρίδης, ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπλούχος, ο βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ Σπύρος Τσιλιγγίρης, ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης και η Διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου.

Στην Κομοτηνή

Ο Πρωθυπουργός παρέστη και μίλησε σήμερα το μεσημέρι στην Κομοτηνή στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 360 έργα, προϋπολογισμού 6,8 δισ. ευρώ.

«Το τεύχος το οποίο κρατάτε στα χέρια σας δεν αποτυπώνει απλά το όραμά μας για την Περιφέρειά σας. Αποτυπώνει και μία ολόκληρη φιλοσοφία διακυβέρνησης, για το πώς αντιλαμβανόμαστε τον σχεδιασμό, την υλοποίηση σημαντικών έργων σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Αυτό το σχέδιο, το οποίο συμπεριλαμβάνει πάνω από 360 έργα, σχεδόν 7 δισεκατομμύρια το ύψος των πόρων που πρέπει να απορροφηθούν, έχει εξασφαλισμένους πόρους. Η μεγάλη πρόκλησή μας δεν ήταν τόσο να βρούμε καινούριους πόρους όσο να τους κινητοποιήσουμε, να τους οργανώσουμε, να τους προτεραιοποιήσουμε, πάντα σε συνεννόηση με την τοπική κοινωνία, διότι οι τελικοί ιδιοκτήτες αυτού του σχεδίου δεν είμαστε εμείς η κεντρική κυβέρνηση, είστε εσείς, οι δημότες, οι κάτοικοι της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης», τόνισε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Μας δίνει μεγάλη γεωπολιτική δύναμη, η δυνατότητα να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τη σπουδαία γεωγραφία της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας. Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται, ταχύτατα, σε μια πόλη με ξεχωριστά μεγάλη σημασία

«Ήταν προσωπική μου απόφαση να μην προχωρήσουμε τώρα στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Και αυτό το έκανα για λόγους οι οποίοι είναι και γεωπολιτικοί αλλά και οικονομικοί. Γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει τόσο μεγάλη σημασία που σε αυτή την εξαιρετικά σημαντική γεωπολιτική συγκυρία δεν έπρεπε να φύγει από τα χέρια του ελληνικού κράτους. Αυτό δεν σημαίνει όμως, όπως ειπώθηκε, ότι δεν θα επενδυθούν σημαντικοί πόροι στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να αναβαθμιστεί. Σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ ωριμάζουμε τις σχετικές μελέτες. Και επειδή το λιμάνι αυτό έχει ενταχθεί πια στα διευρωπαϊκά δίκτυα, έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει και πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους. Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται, με πολύ μεγάλη ταχύτητα, σε μια πόλη με ξεχωριστά μεγάλη σημασία. Όχι μόνο γεωπολιτική αλλά και ενεργειακή», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη γεωπολιτική σημασία της αναβάθμισης της περιοχής. «Σκεφτείτε πόσο μεγάλη γεωπολιτική δύναμη μας δίνει αυτή η δυνατότητα να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τη σπουδαία γεωγραφία της Θράκης, της Ανατολικής Μακεδονίας σε αυτό το σύνθετο κόσμο στον οποίο ζούμε. Και η Αλεξανδρούπολη είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα ενός γίγαντα ο οποίος ουσιαστικά ήταν εν υπνώσει και ο οποίος τώρα ξυπνάει και μπορεί η ανάπτυξή της να συμπαρασύρει ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», σημείωσε.

Ανοιχτό «θησαυροφυλάκιο» η βιοποικιλότητά μας

«Ξεχωριστή σημασία αποδίδω στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Είχα έρθει και θυμάμαι ακόμα την επίσκεψη που είχα κάνει στο Δέλτα του Έβρου, όταν ήμουν ακόμα Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Σωστά το είπε ο Γιώργος, μού άρεσε αυτή η φράση: είναι ένα “θησαυροφυλάκιο” η βιοποικιλότητά μας, ανοιχτό, αρκεί να μην μπούμε και το ρημάξουμε. Και γι΄ αυτό και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποκτά τόσο μεγάλη, τόσο ξεχωριστή σημασία. Αυτό αφορά την οργάνωση του χρόνου, τα τοπικά χωρικά σχέδια τα οποία για πρώτη φορά δρομολογούνται σε αυτήν την έκταση, αλλά και την προστασία από τις φυσικές καταστροφές και από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν πρόκειται να κάνω βήμα πίσω στην προστασία των συνόρων και στην ασφάλεια των ακριτών

«Θέλω να ξέρετε ένα πράγμα: στην προστασία των συνόρων και στην ασφάλεια των ακριτών μας δεν πρόκειται να κάνω βήμα πίσω. Ο φράχτης ο οποίος ήδη κατασκευάστηκε, ένα κομμάτι του θα συνεχίσει να κατασκευάζεται, θα ολοκληρωθεί με εθνικούς πόρους αν αυτό είναι απαραίτητο, διότι δυστυχώς η Ευρώπη -άλλος ένας μικρός ευρωπαϊκός παραλογισμός- δεν χρηματοδοτεί αυτό το οποίο αποκαλούμε τεχνητά εμπόδια. Δεν πειράζει, θα τον φτιάξουμε μόνοι μας. Έχει η οικονομία μας πια τη δυνατότητα να μάς επιτρέπει να επενδύουμε στην ασφάλεια και στην άμυνα της χώρας», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Ήμασταν συνεπείς σε όσα δεσμευτήκαμε, αλλά έχουμε πολλά περισσότερα ακόμα να κάνουμε στο μέλλον

«Είμαστε εδώ για να λύνουμε τα δικά σας προβλήματα πρώτα και πάνω από όλα. Και σε εσάς λογοδοτούμε. Και όταν θα έρθει η ώρα των εθνικών εκλογών, στο τέλος της τετραετίας, θα μπορούμε να σάς κοιτάξουμε στα μάτια και να σάς πούμε με ειλικρίνεια ότι αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε ήμασταν συνεπείς και τα πράξαμε. Αλλά έχουμε πολλά περισσότερα ακόμα να κάνουμε στο μέλλον.

Αλλά για να μπορέσουμε να γεφυρώσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν εδώ και πολλά χρόνια από ψέματα και από υποσχέσεις που δεν έγιναν ποτέ πράξη, πρέπει να αφήνουμε το έργο μας να μιλάει. Το έργο μας είναι πολύ και σημαντικό και εδώ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Οι βασικοί άξονες του Αναπτυξιακού Προγράμματος

Το Πρόγραμμα χωρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες: την κατασκευή σύγχρονων δικτύων και υποδομών, τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, την προώθηση και ενίσχυση καινοτόμων επενδύσεων στην περιοχή και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Τα έργα προς υλοποίηση περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις για τη βελτίωση των μεταφορών και τη διασυνδεσιμότητα, τη βελτίωση της άρδευσης καλλιεργήσιμων περιοχών, για την ενέργεια, την υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό, τη βελτίωση συνοριακών διαβάσεων και την ασφάλεια.

Στο χαρτοφυλάκιο των σιδηροδρομικών υποδομών περιλαμβάνονται η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, εγκαθιστώντας ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση και βελτιώνοντας τη σύνδεση με το βουλγαρικό σιδηρόδρομο, η κατασκευή νέας μονής σιδηροδρομικής γραμμής 206 χλμ. στο Τμήμα Θεσσαλονίκη – Τοξότες, η οποία θα ενώνει τη Θεσσαλονίκη με την Καβάλα και ταυτόχρονα θα συνδέει το υπό ανάπτυξη λιμάνι της Νέας Καρβάλης µε το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο στην περιοχή των Τοξοτών Ξάνθης και τη συντήρηση και βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου της Βορείου Ελλάδας στα τμήματα μεταξύ Στρυμόνα – Αλεξανδρούπολης και Πλατέως – Φλώρινας μέσω ΣΔΙΤ.

Για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου της Περιφέρειας προβλέπονται, ανάμεσα σε άλλα, η κατασκευή των τμημάτων Σμίνθη – Εχίνος και Δημάριο – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα επί του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού Ξάνθη – Εχίνος – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αλλά και του τμήματος Άγιος Αθανάσιος – Α/Κ Κρηνίδων επί του καθέτου άξονα της Εγνατίας Οδού Σέρρες – Δράμα – Καβάλα.

Για τη διοχέτευση της διερχόμενης κυκλοφορίας από και προς το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, το αεροδρόμιο «Δημόκριτος», την Κομοτηνή, την Εγνατία Οδό, χωρίς κυκλοφοριακή επιβάρυνση του αστικού ιστού, είναι σε εξέλιξη η κατασκευή της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού της πόλης, ενώ παράλληλα εκτελείται και το έργο για την αναβάθμιση της ανατολικής εισόδου της Δράμας.

Ο σχεδιασμός προβλέπει επίσης την αναβάθμιση του Λιμένα Αλεξανδρούπολης, μέσα από την υλοποίηση έργων αποκατάστασης βαθών και την εκβάθυνση της λιμενολεκάνης και του διαύλου. Το έργο περιλαμβάνει επίσης την απόκτηση μηχανολογικού εξοπλισμού φορτοεκφόρτωσης και την οδική σύνδεση νέας Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης με τις λιμενικές εγκαταστάσεις.

Για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, στο σχέδιο για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη του 2030 έχει ενταχθεί η κατασκευή του φράγματος Ιάσμου, για την οποία ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 223 εκατ. ευρώ, προκειμένου η υφιστάμενη χρήση υπόγειων υδάτων να αντικατασταθεί από τη διάθεση επιφανειακού νερού, δρομολογώντας την επίλυση των προβλημάτων άρδευσης που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές της περιοχής.

Σε φάση υλοποίησης βρίσκεται εν τω μεταξύ το έργο για τη μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης σε πέντε περιοχές στην ανατολική πεδιάδα της Ξάνθης, συνολικής έκτασης 250 χιλιάδων στρεμμάτων.

Στο μέτωπο της ενέργειας, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος, αναπτύσσονται νέα δίκτυα φυσικού αερίου μέσης και χαμηλής πίεσης στην Περιφέρεια, τα οποία θα καλύψουν έξι πόλεις, την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, τη Δράμα, την Ξάνθη, την Ορεστιάδα και την Καβάλα.

Για τη δημόσια Υγεία έχουν προϋπολογιστεί 143,8 εκατ. ευρώ με στόχο την αναβάθμιση των νοσοκομείων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Κομοτηνής, Διδυμότειχου και των κέντρων υγείας. Με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα υλοποιηθεί η κατασκευή και ο εξοπλισμός του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, προϋπολογισμού 102 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα του Πολιτισμού προβλέπονται παρεμβάσεις ύψους 80,8 εκατ. ευρώ πρωτίστως για την αποκατάσταση και αναβάθμιση πολιτιστικών μνημείων.

Σε ό,τι αφορά την Παιδεία, έχουν ενταχθεί παρεμβάσεις ύψους 71,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και την ανέγερση σχολικών μονάδων και κτηρίων του πανεπιστημίου, την ενίσχυση της έρευνας και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Στα έργα για την ασφάλεια των πολιτών περιλαμβάνονται η δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας στην Κομοτηνή και η κατασκευή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Τις δράσεις τους για το Πρόγραμμα παρουσίασαν κατά σειρά η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ενω ομιλία απηύθυνε και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος.

Κ. Μητσοτάκης: Κεντρικός στόχος να στηριχθεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Φώτιο Μάρη και τα υπόλοιπα μέλη της Πρυτανικής Αρχής, συνοδευόμενος από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο και τον βουλευτή Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδη Στυλιανίδη.

«Ακούγοντας από τη γενιά των παιδιών μου, που πολλά παιδιά σπουδάζουν στο Δημοκρίτειο, όλα έχουν τα καλύτερα να πούνε για τη συνολική φοιτητική τους εμπειρία, και για τις σπουδές τους, αλλά και για την ποιότητα ζωής. Οπότε αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα το οποίο πρέπει να το διαφυλάξουμε και όχι απλά να το διαφυλάξουμε, να το αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ οι πρυτανικές αρχές του παρουσίασαν αναλυτικά το έργο τους για το Πανεπιστήμιο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε από την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ότι έχει ήδη γίνει πράξη η αύξηση του φοιτητικού επιδόματος, με τους δικαιούχους σπουδαστές του Δημοκριτείου να έχουν ήδη λάβει 6,2 εκατομμύρια ευρώ έναντι 3,5 εκατ. που είχαν εκταμιευθεί το 2021.