ΡΟΗ
προηγ επομ

Προανακριτική Νovartis: Τραπεζικοί λογαριασμοί εμπλέκουν ζεύγος Ράικου και γιο Αβραμόπουλου

Νέες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση Novartis, καθώς έρχονται στο φως τραπεζικοί λογαριασμοί που εμπλέκουν το ζεύγος Ράικου και το γιο του πρώην υπουργού Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Ειδικότερα στην Προανακριτική της Βουλής για τον Παπαγγελόπουλο ήρθαν τα εμβάσματα της Novartis στον σύζυγο της Ελένης Ράικου, σε τραπεζικούς λογαριασμούς που συνδικαιούχος φέρεται πως ήταν και η πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς.

Την ίδια στιγμή αίτημα συνδρομής προς τις αρχές των ΗΠΑ έχει αποστείλει η ελληνική δικαιοσύνη για να διερευνηθούν οι οικονομικές συναλλαγές του γιου του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ο πρώην υπουργός Υγείας είναι κατηγορούμενος για την υπόθεση Novartis και, σύμφωνα με τα έγγραφα που έρχονται στο φως, οι ελληνικές δικαστικές αρχές έχουν ζητήσει περαιτέρω στοιχεία από τις αμερικανικές.

Μεταξύ των εγγραφών που έχει αποστείλει η κυρία Τουλουπάκη στην επιτροπή είναι η καταγραφή τριών εμβασμάτων από φαρμακευτικές εταιρείες -και της Novartis- σε κοινό τραπεζικό λογαριασμό της τέως εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου και του συζύγου της αλλά και το αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις ΗΠΑ ζητώντας στοιχεία για λογαριασμούς που διατηρούσε στις ΗΠΑ ο γιος του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Συγκεκριμένα, το έγγραφο προς τις ΗΠΑ από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών (28/01/2019) αναφέρεται σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό του Λάμπρου-Φίλιππου Αβραμόπουλου, με την ελληνική δικαιοσύνη να ζητά τα πλήρη στοιχεία και τις κινήσεις λογαριασμού. Ο λογαριασμός ήταν ενεργός τουλάχιστον στο διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2012 έως τον Μάιο του 2015. Παράλληλα, οι ελληνικές αρχές ζητούν περαιτέρω στοιχεία για την κατοικία στη Βοστόνη στην οποία διέμενε ο γιος του πρώην υπουργού.

Σε ότι αφορά την Ελένη Ράικου στην Προανακριτική της Βουλής έφτασε έγγραφο, στο οποίο καταγράφονται τρια εμβάσματα από λογαριασμό της NOVARTIS και ένα από λογαριασμό της -επίσης φαρμακευτικής- ASTELLAS PHARMACEUTICALS ΑΕΒΕ σε λογαριασμούς που είναι δικαιούχος και η ίδια η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς:

  1. Στις 15.12.2008, ποσό 1.000 ευρώ από τη NOVARTIS σε λογαριασμό της Eurobank με δικαιούσους τους Λ. Καρνέση και Ε. Ράικου
  2. Στις 27.09.2010, ποσό 1.00 ευρώ από τη NOVARTIS σε λογαριασμό της Εθνικής με δικαιούχους τους Λ. Καρνέση και Ε. Ράικου
  3. Στις 19.02.2014, ποσό 3.000 ευρώ από την ASTELLAS σε λογαριασμό της Eurobank με δικαιούxους τους Λ. Καρνέση και Ε. Ράικου

Αντιδράσεις από ΝΔ – ΚΙΝΑΛ

Η αποκάλυψη των εγγράφων και ειδικά τα εμβάσματα προς λογαριασμό της κ. Ράικου πυροδότησε μεγάλη ένταση καθώς λίγη ώρα αργότερα στην επιτροπή μπήκε η κυρία Ράικου προκειμένου να αρχίσει η κατάθεση της.

Η δε ικανοποίηση του αιτήματος κατάθεσης εγγράφων του κ. Λάππα από την κ.Τουλουπάκη προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια σε μέλη της Επιτροπής.

Η Νέα Δημοκρατία διαμαρτύρεται έντονα για την κίνηση της εισαγγελέως κατά Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη να αποστείλει στην Επιτροπή μόνο τα έγγραφα που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δια του Θανάση Πλεύρη η ΝΔ διαμαρτυρήθηκε έντονα λέγοντας ότι η κα Τουλουπάκη δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα αποστολής εγγράφων της πλειοψηφίας κι απέστειλε μονάχα έγγραφα που ζήτησε ο Σπύρος Λάππας και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις πριν από λίγες ημέρες .

Σε καταγγελία για επιλεκτική αποστολή στοιχείων από την κυρία Τουλουπάκη προχώρησε και το ΚΙΝΑΛ δια του Βασίλη Κεγκέρογλου με την πλειοψηφία να προτείνει καταγγελία και επιφύλαξη για άσκηση παντός νομίμου δικαιώματος.

 

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ, NOVARTIS, ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ, ΡΑΙΚΟΥ, ΤΟΥΛΟΥΠΑΚΗ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!