Πώς η υποψηφιότητα Παπανδρέου μπορεί να ανοίξει ξανά την πόρτα του Μαξίμου στον Τσίπρα - Aftodioikisi.gr
Κυριακή
5
Δεκέμβριος
Back

Πώς η υποψηφιότητα Παπανδρέου μπορεί να ανοίξει ξανά την πόρτα του Μαξίμου στον Τσίπρα

Έχουν περάσει πάνω από 11 χρόνια από τότε που ο Γιώργος Παπανδρέου, ως πρωθυπουργός, ανακοίνωνε από το Καστελόριζο, επί της ουσίας, την έναρξη των μνημονίων για τη χώρα.

Δύσκολα τότε κάποιος μπορούσε να φανταστεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας, λίγα χρόνια μετά, θα εκλεγόταν πρωθυπουργός και στη συνέχεια θα έφερνε το τρίτο μνημόνιο, μετά από αυτό του Αντώνη Σαμαρά.

Ακόμα πιο δύσκολα θα σκεφτόταν ότι τα χρόνια θα πέρναγαν και με πρωθυπουργό της χώρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Γιώργος Παπανδρέου θα έβαζε υποψηφιότητα για να εκλεγεί πρόεδρος ενός μικρού, πια ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ ή όπως θέλετε πείτε το.

Θα ήταν δε, τότε, σενάριο επιστημονικής φαντασίας να εκτιμηθεί από κάποιον ότι 11 χρόνια μετά η υποψηφιότητα Παπανδρέου σε ένα μικρό ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να γίνει ένας τρόπος για να επανέλθει ο Αλέξης Τσίπρας, με έναν μεγάλο ΣΥΡΙΖΑ, πια, στο Μαξίμου.

Κι όμως, αυτά όλα έχουν γίνει και η πραγματικότητα είναι μπροστά. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άλλωστε, ποτέ δεν έκρυψαν ότι δεν είναι αδιάφοροι για τις εξελίξεις στο χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Η «προοδευτική διακυβέρνηση»

Η προοπτική για μια «προοδευτική διακυβέρνηση», όπως την ονομάζουν, είναι ένα χαρτί το οποίο συνεχίζεται να παίζεται απέναντι σε μια ξεκάθαρα νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση Μητσοτάκη.

Επίσης, δεν είναι άγνωστο πως οι σχέσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών, του Αλέξη Τσίπρα και του Γιώργου Παπανδρέου, είναι καλές. Εάν, δε, συμπεριλάβει κανείς στο σκεπτικό του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει ανοιχτά να κινηθεί στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας – κι εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης το έχει κάνει άλλωστε – η σύμπλευση με ένα ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου δεν είναι κάτι το απίστευτο.

Παπανδρέου, Λοβέρδος και Ανδρουλάκης

Από τις πολλές υποψηφιότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι δύο είναι αυτές που κοιτάζουν σχεδόν κατάματα, είτε προς τη ΝΔ είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ:

  • Από τη μια ο Ανδρέας Λοβέρδος, με ξεκάθαρο μέτωπο κατά του ΣΥΡΙΖΑ και αναμφίβολο πολιτικό γλυκοκοίταγμα προς τη ΝΔ.
  • Από την άλλη ο Γιώργος Παπανδρέου με τα περί «προοδευτικής διακυβέρνησης» και τη δυνατότητα μιας συζήτησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, κανείς δεν πρέπει να υποτιμήσει την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος – παρόλο που δηλώνει ότι δεν είναι η προτεραιότητα του να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ – έχει μια πολιτική πλατφόρμα που μάλλον ταιριάζει περισσότερο με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Και κάτι ακόμα: Αλέξης Τσίπρας και Γιώργος Παπανδρέου, για διαφορετικούς λόγους και από άλλες αφετηρίες, είναι δύο πολιτικά πρόσωπα που δεν έχουν στιγματιστεί από την κυβέρνηση Παπαδήμου. Αυτό σε ένα επίπεδο συμβολισμών μπορεί και να το δούμε να αξιοποιείται.

Οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ θα γίνουν και οι νέες ισορροπίες θα εκφραστούν. Τότε θα δούμε τις κινήσεις και από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, με τη νέα του ηγεσία, αλλά και από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εάν βρίσκεται σε ισχυρή θέση ή εκλεγεί πρόεδρος ο Γιώργος Παπανδρέου, λένε αυτοί που γνωρίζουν και τα του ΠΑΣΟΚ και τα του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως θα είναι αυτός που θα μπορεί να ξανανοίξει την πόρτα του Μαξίμου για τον Αλέξη Τσίπρα.

Δεν θα αργήσει και τόσο να δείξει εάν αυτό είναι μια εκτίμηση ή μια προοπτική.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!