politico-τι-αυξάνει-τον-κίνδυνο-σύγκρουσης-ε-461790
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 01.11.2022 | 10:44

Politico: Τι αυξάνει τον κίνδυνο σύγκρουσης Ελλάδας-Τουρκίας

Η ενεργειακή συμφωνία της Τουρκίας με την Τρίπολη αυτόν τον μήνα εντείνει τους κινδύνους ανοιχτής σύγκρουσης μεταξύ Αγκυρας και Αθήνας, εκτιμά το Politico σε ανάλυσή του.

Το επίμαχο δημοσίευμα αναφέρεται στην παράνομη και άκυρη συμφωνία που υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου ανάμεσα στην Αγκυρα και την «κυβέρνηση της Τρίπολης» για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Λιβυκής ακτής, χωρίς να διευκρινίζεται εάν οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν σε ύδατα νότια της Ελλάδας, όπου οι Τούρκοι δεν έχουν δικαίωμα να βρίσκονται.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατηγόρησε την Τουρκία ότι εκμεταλλεύεται «την ταραγμένη κατάσταση στη Λιβύη για να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου και να δημιουργήσει μια περιφερειακή ηγεμονία».

Το τουρκολιβυκό σύμφωνο, επισημαίνει το Politico, έρχεται σε μια ιδιαίτερα τεταμένη στιγμή, η οποία επιδεινώνεται όλο και περισσότερο επειδή η Ελλάδα, η Τουρκία και η Κύπρος θα διεξάγουν εκλογές το επόμενο έτος.

Ελλάδα και Τουρκία αλληλοκατηγορούνται τακτικά για προκλήσεις πάνω από το Αιγαίο με μαχητικά αεροσκάφη, συνεχίζει το άρθρο, αλλά η ρητορική έχει φτάσει πλέον σε ανησυχητικά επίπεδα. Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις του θα μπορούσαν «να έρθουν ξαφνικά μια νύχτα» στην Ελλάδα.

«Οι άνθρωποι υποτιμούν τις πιθανότητες σύγκρουσης και υπάρχει η αίσθηση στις ΗΠΑ και την ΕΕ ότι έχουμε δει αυτό το έργο ξανά στο παρελθόν, και πως τίποτα δεν αλλάζει πραγματικά. Δεν ξέρω αν ισχύει πια αυτό», λέει ο Ράιαν Τζιντζέρας, καθηγητής στο τμήμα Υποθέσεων Εθνικής Ασφάλειας στο Naval Postgraduate School της Καλιφόρνια. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένας πόλεμος είναι επικείμενος, αλλά ότι η στρατιωτική αντιπαράθεση είναι πλέον πιο πιθανή, επισημαίνει ο ίδιος.

Οσον αφορά τις εκλογές στην Τουρκία τον Ιούνιο, ο Ερντογάν, το κόμμα του οποίου δεν έχει πλειοψηφική υποστήριξη, στοχεύει να υφαρπάξει κάποιες ψήφους από το εθνικιστικό «Καλό Κόμμα», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

«Αυτή την ευκαιρία μπορεί να του την προσφέρει είτε η Ελλάδα είτε η Συρία», τονίζει ο καθηγητής διεθνούς δικαίου και υφυπουργός Παιδείας, Αγγελος Συρίγος. «Σε νομικούς όρους, υπάρχει η έννοια της πιθανής κακής πρόθεσης. Η Αγκυρα μπορεί να μην έχει στόχο να σκοτώσει κανέναν, αλλά με την ακραία συμπεριφορά της θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε πόλεμο», συμπληρώνει.

«Τον επόμενο χρόνο, με τις εκλογές στην Ελλάδα, μπορεί να έχουμε απλώς μια ″τέλεια καταιγίδα″. Αλλά κάθε άλλο παρά τέλειο θα ήταν αν η ένταση ξεπεράσει ένα ορισμένο επίπεδο. Πρέπει πραγματικά να είμαστε σε εγρήγορση, γιατί τα πράγματα μπορούν να βγουν εκτός ελέγχου πολύ γρήγορα. Οι εκλογές είναι διαβόητες για τη δημιουργία υπερβολικά έντονων συζητήσεων και νέων διαφωνιών [στην Ελλάδα]», λέει από την πλευρά του στο Politico ο απερχόμενος Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούργκεριν.