ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ -Αναθεώρηση του Συντάγματος: «Όχι» στη σύνδεση εκλογής ΠτΔ με διάλυση της Βουλής

Το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρωθυπουργό και με την συμμετοχή των υπουργών Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη, Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου και του αναπληρωτή ΥΠΕΞ Γιώργου Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην εισήγησή του σημείωσε πως είναι μια «ιστορική ευκαιρία για τις προοδευτικές δυνάμεις η αναθεώρηση του Συντάγματος». «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αγνοεί την ανάγκη για ευρύτερες συναινέσεις, αλλά ούτε και να απεμπολεί το αίτημα της εποχής μας για μια προοδευτική μεταρρύθμιση που θα διευρύνει τη λαϊκή κυριαρχία», πρόσθεσε, δηλαδή «το αίτημα για εμβάθυνση της δημοκρατίας, διεύρυνση της λαϊκής συμμετοχής, προστασία των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων από την επίθεση του νεοφιλελευθερισμού και αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής».

Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει μια δημοκρατική, προοδευτική αναθεώρηση, θέλει, περαιτέρω, να ενισχύσει «τη λαϊκή κυριαρχία ως θεμέλιο του πολιτεύματος» και να ενδυναμώσει τους θεσμούς του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος «απέναντι σε εξωθεσμικά και παραθεσμικά κέντρα εξουσίας». «Θέλουμε η πρότασή μας να βάζει φρένο στην ελιτίστικη, νεοφιλελεύθερη ή τεχνοκρατική απαξίωση της πολιτικής».

Διευκρίνισε πως η πρόταση της κυβέρνησης και του κόμματος θα στηριχτεί στους πέντε άξονες της πρότασης που παρουσιάστηκε στα Προπύλαια της Βουλής τον Ιούλιο του 2016, λαμβάνοντας υπόψη τη διαβούλευση με την κοινωνία και τους φορείς που μεσολάβησε υπό το συντονισμό της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Πέντε άξονες

Σύμφωνα με πληροφορίες οι άξονες που παρουσίασε ο πρωθυπουργός είναι 5 και έχουν ως εξής:

Ο πρώτος άξονας της πρότασης στοχεύει στη διεύρυνση της δημοκρατίας και την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού με μια δέσμη αλληλοσυνδεόμενων μεταρρυθμίσεων στην αρχιτεκτονική του πολιτεύματος. (αναλογικό εκλογικό σύστημα, εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας, αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, λελογισμένη αύξηση αρμοδιοτήτων του ΠτΔ, καθιέρωση ορίου θητειών για τους βουλευτές, υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα για τον πρωθυπουργό).

Δεύτερος άξονας είναι η καθιέρωση θεσμών άμεσης δημοκρατίας, με στόχο την εμβάθυνση της δημοκρατίας και την ενθάρρυνση της λαϊκής συμμετοχής στην πολιτική ζωή της χώρας. (δημοψηφίσματα, λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία)

Ο τρίτος άξονας αποβλέπει στην ενίσχυση του κράτους δικαίου (μεταρρύθμιση βουλευτικής ασυλίας, κατάργηση νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλαγή τρόπου εκλογής ανεξάρτητων αρχών)

Ο τέταρτος άξονας αφορά τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, ώστε με ευρεία συναίνεση να καθιερωθούν διακριτοί ρόλοι.

Τέλος, ο πέμπτος άξονας αφορά την προστασία των κοινωνικών και συλλογικών δικαιωμάτων και των κοινών αγαθών (νερό, ηλεκτρική ενέργεια, συλλογικές διαπραγματεύσεις).

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΝΔΕΣΗ, ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, ΕΚΛΟΓΗ ΠΤΔ, ΔΙΑΛΥΣΗ ΒΟΥΛΗΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!