Πέτσας: Το «μπαλάκι» στην ΕΕ για Αγιά Σοφιά, θερμό επεισόδιο

«Η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Τα παραπάνω δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σχετικά με τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις με αποκορύφωμα, επί του παρόντος, τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί και τις προβλέψεις για περαιτέρω κλιμάκωση Ερντογάν, με την πρόκληση θερμού επεισοδίου.  Και η Ευρώπη οφείλει να καταλάβει ότι έχει υποχρέωση να πάρει αποφάσεις για να βάλει φρένο στην τουρκική προκλητικότητα.

Το θέμα θα τεθεί σήμερα από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δένδια στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Ωστόσο όταν ρωτήθηκε αν η χώρα μας προτείνει συγκεκριμένες κυρώσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στις δηλώσεις Δένδια μετά το Συμβούλιο.

Διαβάστε την ερώτηση και την απάντηση:

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιλήσατε πάλι για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. «Κατάλογο ισχυρών κυρώσεων» άκουσα να λέτε, είναι η συγκεκριμένη σας φράση, και θέλω να μου εξηγήσετε -εάν μπορείτε- σε τι αφορούν αυτές οι κυρώσεις. Γνωρίζουμε πως είναι οικονομικές, σε τι αφορούν οι οικονομικές κυρώσεις και αν υπάρχουν και άλλου είδους κυρώσεις και ποιες είναι αυτές;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ο κατάλογος των πιθανών μέτρων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, μπορεί να περιλαμβάνει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές, φυσικά, κυρώσεις. Θα περιμένουμε να εξειδικευθούν, μετά από πρόταση την οποία θα πρέπει να υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα αρμόδια όργανά της, τις επόμενες ημέρες. Θα περιμένετε σχετική δήλωση και ανακοινώσεις του κ. Δένδια, μετά τη συνεδρίαση που ξεκινά σήμερα στη μία το μεσημέρι, ώρα Βρυξελλών.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΆ Η ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΕΤΣΑ

Α. Αγιά Σοφιά.

Από την περασμένη Παρασκευή, ολόκληρος ο πολιτισμένος κόσμος, η Ευρώπη και γενικότερα η Δύση, οι απανταχού της γης Χριστιανοί και βεβαίως η Ελλάδα, βρισκόμαστε μπροστά στην πρόκληση και ύβρη της Τουρκίας και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.

Πρόκειται για ιστορικό λάθος.

Και απέναντι σε αυτό, οφείλει να αντιδράσει η παγκόσμια κοινότητα.

Το ζήτημα δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά παγκόσμιο.

Και αυτήν τη διάσταση αναδεικνύουμε σταθερά, τόσο πριν, όσο και μετά την απόφαση Ερντογάν.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας, επικοινώνησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο προς τον οποίο εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας, συζήτησε το θέμα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και ανέλαβε πρωτοβουλία επικοινωνίας και διαβούλευσης με ομολόγους του.

Η Ελλάδα θεωρεί αναγκαίο να σταλεί στη γειτονική χώρα ισχυρό μήνυμα ότι κανένας δεν μπορεί να  παραβιάζει ατιμώρητα τη διεθνή νομιμότητα.

Και ότι ενέργειες, κατάφωρα αντίθετες στις διεθνείς υποχρεώσεις και το Διεθνές Δίκαιο, θα έχουν συγκεκριμένες συνέπειες.

Η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Και η Ευρώπη οφείλει να καταλάβει ότι έχει υποχρέωση να πάρει αποφάσεις για να βάλει φρένο στην τουρκική προκλητικότητα.

Το θέμα θα τεθεί σήμερα από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δένδια στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΕΕ, ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, ΜΠΑΛΑΚΙ, ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ, ΠΕΤΣΑΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!