Πέτσας: Απαγορεύεται η μετακίνηση σε σπίτια Ανάσταση, Κυριακή του Πάσχα

Την απαγόρευση μετακίνησης «σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση, ή την Κυριακή του Πάσχα», ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Όπως είπε κάτι τέτοιο ούτως ή άλλως δεν προβλέπεται στις έξι εξαιρέσεις του νόμου και θα υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι για να μην παραβιαστεί τις ημέρες αυτές. «Δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση, ή την Κυριακή του Πάσχα, για να γιορτάσουμε μαζί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Παράλληλα, τόνισε ότι «άλλο ατομική άσκηση κοντά στο σπίτι μας και άλλο συνωστισμός σε μαρίνες, πεζοδρόμους και πάρκα», προσθέτοντας ότι «οι έλεγχοι των Αρχών – της Αστυνομίας και του Λιμενικού – είναι αυστηροί και θα γίνουν αυστηρότεροι».

Ζήτησε, δε, να «γιορτάσουμε μερικές εβδομάδες μετά την πρώτη νίκη κατά του κορωνοϊού και ας γιορτάσουμε του χρόνου το Πάσχα, όλοι μαζί, όπως προβλέπει η παράδοση και η θρησκεία μας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι: «Δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα ψήσουμε στις αυλές μας, δεν θα πάμε στις εκκλησιές μας. Οι λειτουργίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών και οι εκκλησιές θα είναι κλειστές για τους πιστούς καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Οι αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου είναι ξεκάθαρες», πρόσθεσε και αποδοκίμασε «περιστατικά όπως αυτά που παρατηρήθηκαν σε δύο εκκλησίες – στο Κουκάκι και την Κέρκυρα. Παραβλέπουν τις συστάσεις της Ιεράς Συνόδου και παραβιάζουν τους νόμους που υπαγόρευσαν για την προστασία της δημόσιας υγείας και το κοινό καλό, οι έκτακτες σημερινές περιστάσεις».

Επίσης, υπενθύμισε ότι «ελέγχονται παλιές και νέες εθνικές οδοί, παράδρομοι, σταθμοί των ΚΤΕΛ και των τρένων, λιμάνια, αεροδρόμια».

Τέλος, υπογράμμισε ότι όσο τηρούμε τα μέτρα τόσο οι πιθανότητες αυξάνουν για μία «σταδιακή και μακρόσυρτη επιστροφή στην κανονικότητα».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ Η ΕΡΩΤΗΣΗ -ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΕΤΣΑ

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα η οποία ξεκινά με την πίστη ότι τον Γολγοθά του κορονοϊού που ανεβαίνει και η χώρα μας θα ακολουθήσει η Ανάσταση. Ανάσταση που ευχή όλων μας είναι να μας βρει,  με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και περισσότερη αισιοδοξία. Ανάσταση που, όπως και ολόκληρο το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό.  Δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα ψήσουμε στις αυλές μας, δεν θα πάμε στις εκκλησιές μας.

Οι λειτουργίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών και οι εκκλησιές θα είναι κλειστές για τους πιστούς καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Οι αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου είναι ξεκάθαρες. Γι’ αυτό αποδοκιμάζουμε περιστατικά όπως αυτά που παρατηρήθηκαν σε δύο εκκλησίες στο Κουκάκι και την Κέρκυρα. Παραβλέπουν τις συστάσεις της Ιεράς Συνόδου και παραβιάζουν τους νόμους που υπαγόρευσαν για την προστασία της δημόσιας υγείας και το κοινό καλό, οι έκτακτες σημερινές περιστάσεις. Κρατάμε την Πίστη μέσα μας και αποφεύγουμε το συγχρωτισμό.

Για να κρατήσουμε χαμηλά τον αριθμό των κρουσμάτων και των θυμάτων -που δυστυχώς υπάρχουν- και για να βγούμε από την υγειονομική κρίση, το ταχύτερο δυνατό, με τις λιγότερες συνέπειες. Θα ήταν άδικο να γκρεμίσουμε τώρα όλα όσα χτίσαμε τις προηγούμενες εβδομάδες. Θα ήταν άδικο να παρασυρθούμε από την Άνοιξη που μας προκαλεί να κάνουμε το λάθος να παραβιάσουμε τα περιοριστικά μέτρα. Άλλο ατομική άσκηση κοντά στο σπίτι μας και άλλο συνωστισμός σε μαρίνες, πεζοδρόμους και πάρκα.

Οι έλεγχοι των Αρχών -της Αστυνομίας και του Λιμενικού- είναι αυστηροί και θα γίνουν αυστηρότεροι.  Δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα, για να γιορτάσουμε μαζί. Ας γιορτάσουμε μερικές εβδομάδες μετά την πρώτη νίκη κατά του κορονοϊού και ας γιορτάσουμε του χρόνου το Πάσχα, όλοι μαζί, όπως προβλέπει η παράδοση και η θρησκεία μας. Ελέγχονται παλιές και νέες εθνικές οδοί, παράδρομοι, σταθμοί των ΚΤΕΛ και των τρένων, λιμάνια, αεροδρόμια.

Λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα σε οικισμούς Ρομά, σε προσφυγικές και μεταναστευτικές δομές, αλλά  και για ειδικές ομάδες, άστεγους και εξαρτημένους. Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός, καμία χαλάρωση. Μην κάνουμε λάθος.  Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε.

ΣΤ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Το Σαββατοκύριακο καταγράφηκε πολύ μεγάλη αύξηση της κυκλοφορίας, σ’ ένα χρονικό σημείο μάλιστα που παρουσιάστηκαν και αρκετές νέες εστίες κρουσμάτων. Ποια συγκεκριμένα μέτρα σχεδιάζει η Κυβέρνηση, ώστε να μην επαναληφθεί ανάλογο φαινόμενο; Και κάτι ακόμα, είπατε στην τοποθέτησή σας πως το Πάσχα δεν θα επιτρέπεται η μετακίνηση από το ένα σπίτι στο άλλο. Πώς θα διασφαλιστεί κάτι τέτοιο;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως ξέρετε ούτε σήμερα επιτρέπονται τέτοιου είδους μετακινήσεις. Οι μετακινήσεις περιγράφονται στο έντυπο Β, είναι συγκεκριμένες και αφορούν  6 περιπτώσεις οι οποίες μπορούν να διενεργηθούν. Η πραγματική απειλή που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι μια χαλάρωση, ιδίως τις μέρες της Ανάστασης και της Κυριακής του Πάσχα, με επισκέψεις που ενδεχομένως κάποιος να ήθελε να κάνει σε φίλους ή σε συγγενείς. Κάτι τέτοιο πρέπει να αποτραπεί, δεν επιτρέπεται και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να εξασφαλίσουμε ότι αυτό θα γίνει πράξη.

Όσον αφορά το ζήτημα της ευρύτερης κίνησης, που ενδεχομένως να διαπίστωσε κανείς αυτό το Σαββατοκύριακο: Πραγματικά ο καιρός είναι σύμμαχος, όσον αφορά το ζήτημα της αντιμετώπισης της εποχικής γρίπης, αλλά από την άλλη μας παρακινεί να βγούμε από το σπίτι. Είναι κρίσιμες αυτές οι εβδομάδες. Ας τηρήσουμε τα μέτρα και αυτό το χρονικό διάστημα, για να βγούμε όλοι νικητές.

ΣΤΕΦ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Θα υπάρξει παρουσία αστυνομικών δυνάμεων έξω από ναούς ανήμερα την Ανάσταση και τη Μεγάλη Παρασκευή, προκειμένου να διασφαλίσετε ότι δεν θα υπάρξουν φαινόμενα συνωστισμού στα προαύλια από κάποιους που πάλι θα πάνε κόντρα στις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου και του Κράτους;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι ξεκάθαρο, από όσα έχουμε δει μέχρι αυτό το διάστημα, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων έχει ανταποκριθεί στα αυστηρά, δύσκολα, περιοριστικά μέτρα. Έχει δείξει πολύ υπεύθυνη στάση η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και η Εκκλησία της Ελλάδος και  είμαστε σε συνεχή επικοινωνία. Είναι βέβαιο είναι ότι δεν θα υπάρξει αυτού του είδους συνωστισμός, εφόσον επιδείξουμε όλοι τη δέουσα προσοχή, την ατομική υπευθυνότητα και τη συλλογική ωριμότητα.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΠΙΤΙΑ, ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ, ΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΣΧΑ, ΠΕΤΣΑΣ, AΠΑΓΟΡΕΥΣΗ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!