πελώνη-50-000-εμβολιασμοί-κάθε-μέρα-τι-είπε-883352
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 05.04.2021 | 13:28

Πελώνη: 50.000 εμβολιασμοί κάθε μέρα-Τι είπε για τα self-test, ποιοι θα τα πάρουν πρώτοι

Πελώνη: 50.000 εμβολιασμοί κάθε μέρα-Τι είπε για τα self-test, ποιοι θα τα πάρουν πρώτοι

«Αυτό το μήνα εκτιμάται ότι θα γίνουν περίπου 1,5 εκατομμύριο επιπλέον εμβολιασμοί -σχεδόν όσοι έγιναν από την αρχή μέχρι σήμερα- ενώ το Μάιο και τον Ιούνιο θα έχουμε ακόμη περισσότερα εμβόλια. Από σήμερα, ο μέσος αριθμός εμβολιασμών ανά ημέρα αναμένεται να ξεπερνά τους 50.000.»

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επιχείρησε, μέσω εμβολιασμών» να δώσει μια νότα αισιοδοξίας μετά τα όσα ακολούθησαν την ανάκληση της απόφασης για άνοιγμα του λιανεμπορίου στις «κατακόκκινες» περιοχές της χώρας.

«Στο Ισραήλ και τη Μ. Βρετανία όπου υπήρξε σημαντική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, παρατηρείται μεγάλη μείωση κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων. Θετικό, όμως, είναι και το αποτύπωμα των εμβολιασμών στη χώρα μας, καθώς παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων στην ηλικιακή ομάδα άνω των 75 ετών, αλλά και στους συμπολίτες μας  60-64 ετών, που άρχισαν να εμβολιάζονται μόλις πριν έναν μήνα» δήλωσε.

Όπως υπογράμμισε η κυρία Πελώνη «έχουν ήδη αυξηθεί στα 1.073 τα εμβολιαστικά κέντρα, δηλαδή 55 περισσότερα  από τα 1.018 που είχαν αρχικά ανακοινωθεί και υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα για πολύ περισσότερους εμβολιασμούς ανάλογα με τις ροές που φτάνουν στη χώρα μας.

Τι είπε για τα self test

Για τα self test, η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι « Θα αρχίσει η παράδοση στα φαρμακεία, αρχικά των αστικών κέντρων. Στόχος είναι έως το τέλος της εβδομάδας να διατίθενται σε όλα τα φαρμακεία της χώρας επαρκείς ποσότητες για να προμηθεύσουν σε πρώτη φάση τους μαθητές λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς. Στην συνέχεια θα υπάρξει επέκταση της διάθεσης τους στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18  έως 67 ετών και μετά στους συμπολίτες μας άνω των 67, που έχουν ήδη θωρακιστεί, σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό».

«Σε κάθε περίπτωση»,  όπως τόνισε, «τα self test συνιστούν συμπληρωματικό μέσο έγκαιρης διάγνωσης και δεν

υποκαθιστούν τους ελέγχους που γίνονταν και εξακολουθούν να γίνονται». «Είναι όμως σημαντικό να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση. Να μην νομίζει όποιος έχει αρνητικό ατομικό τεστ ότι μπορεί να ησυχάζει, να χαλαρώνει, να συνωστίζεται».