όλγα-πολίτη-πάντα-ήθελα-να-προσφέρω-να-1180937
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 19.05.2023 | 07:45

Όλγα Πολίτη: Πάντα ήθελα να προσφέρω, να παλεύω για το κοινό καλό

Η πολιτική, εδώ και πολλά χρόνια έχει σταματήσει να είναι… γένους αρσενικού και στη χώρα μας, αφού πολλές είναι οι γυναίκες πολιτικοί, οι οποίες είναι εξαιρετικά δυναμικές και επιτελούν ουσιαστικό έργο. Τρανό παράδειγμα, η Όλγα Πολίτη. Πρόκειται για την Αντιδήμαρχο Παιδείας στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και υποψήφια Βουλευτή Κυκλάδων με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Η Όλγα Πολίτη, θέλει να αλλάξει τα πράγματα. Κι αυτό δεν είναι μία ακόμη φράση παρμένη από την “ξύλινη γλώσσα” που χρησιμοποιούν πολλοί πολιτικοί, είναι το πιστεύω της, η στάση ζωής της. Σε ό,τι κάνει, θέλει να προσφέρει και να δημιουργεί ρηξικέλευθα πράγματα, κινήσεις ουσίας οι οποίες  βελτιώνουν τις ζωές των πολιτών. Εκτός όμως από τον χώρο της Πολιτικής, η Όλγα Πολίτη είναι επιτυχημένη επιχειρηματίας με μεγάλη δραστηριότητα στον χώρο του yachting και των σκαφών αναψυχής με έδρα την Μύκονο και δίκτυο συνεργατών σε όλες τις Κυκλάδες. 

Κυρία Πολίτη, από Αντιδήμαρχος στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, υποψήφια Βουλευτής στις Κυκλάδες. Πώς αποφασίσατε αυτό το “άλμα” και γιατί εκεί; 

Η ενασχόλησή μου με τα κοινά, έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, όταν το 2019 εκλέχθηκα για πρώτη φορά δημοτική σύμβουλος στον Δήμο – Βάρης – Βούλας Βουλιαγμένης, ενώ τον Ιανουάριο του 2023, ορίστηκα και αντιδήμαρχος Παιδείας. Πάντα ήθελα να προσφέρω, πάντα ήθελα να παλεύω για το κοινό καλό. Ωστόσο, αντιλαμβανόμενη πλήρως την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια υπό τις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., μου ήταν αδύνατο να μην θελήσω να εμπλακώ με όλες μου τις δυνάμεις στον πολιτικό στίβο. Είναι μία απόφαση την οποία έλαβα έχοντας πλήρη επίγνωση των προκλήσεων που ενδεχομένως εμπεριέχει. Η κεντρική πολιτική σκηνή με ενδιέφερε πάντα και εκτιμώ ότι πλέον έφτασε η ώρα να το επιχειρήσω. Επιτρέψτε μου να θεωρώ τις Κυκλάδες «σπίτι» μου. Το πατρικό μου βρίσκεται στην Άνδρο, δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά στον κλάδο πρακτόρευσης σκαφών αναψυχής ανά τα νησιά των Κυκλάδων, επομένως, οι δεσμοί που με συνδέουν με τους κατοίκους αυτών των περιοχών, είναι στενοί. Θεωρώ ότι μπορώ να γίνω η «φωνή» αυτών των ανθρώπων και θα παλέψω σκληρά για να τους αποδείξω ότι αξίζω τη ψήφο τους στις επερχόμενες εκλογές. 

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της εν λόγω περιοχής;

Η Υγεία είναι το Ύψιστο Αγαθό για τον άνθρωπο και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Πρωταρχικός στόχος μας, είναι η εικόνα να αναστραφεί. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να είναι αυτονόητο ότι μπορεί να εξυπηρετήσει όχι μόνο τις ανάγκες των κατοίκων των νησιών μας, αλλά και τον τεράστιο όγκο των τουριστών που τα επισκέπτονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Επιπλέον, ο πρωτογενής τομέας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις Κυκλάδες. Γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία να διατηρηθεί ακμαίος, ακόμη και για λόγους ταυτότητας. Όμως, αυτό που μου μεταφέρουν αρκετοί κάτοικοι των νησιών μας και το διαπιστώνω και η ίδια, είναι ότι το κόστος ζωής και παραγωγής στα νησιά παραμένει ιδιαίτερα υψηλός, κυρίως εξαιτίας των καυσίμων, των μεταφορών και πρώτων υλών. Και φυσικά, συμπαρασύρονται όλα τα κόστη για παραγωγή και προσφορά υπηρεσίας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η οικονομία ποντάρει στην καλή επίδοση των νησιωτικών προορισμών. Είναι άμεση ανάγκη η πορεία αυτή να αναστραφεί έτσι ώστε ο κλάδος να αποκτήσει και πάλι τη σπουδαιότητα που δικαιούται. 

Η υποστελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών, επίσης, έχει αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο σε ότι αφορά τον δείκτη εξυπηρέτησης των πολιτών αλλά και στη διευκόλυνσή τους, όσο αφορά την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των νησιών. Είναι απαραίτητο λοιπόν, να δοθούν εκείνα τα κίνητρα στους υπαλλήλους τα οποία θα τους επιτρέψουν να δουν με άλλο «μάτι» μια θέση στις Κυκλάδες. 

Ορισμένα νησιά αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις υποδομές και τις βασικές υπηρεσίες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει προβλήματα με τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, το νερό, την αποχέτευση, την οδική δικτύωση και την ευρυζωνική σύνδεση. 

Οι Κυκλάδες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό για την απασχόληση. Κατά τους μήνες της μη-καλοκαιρινής περιόδου, η ανεργία μπορεί να αυξηθεί καθώς οι τουριστικές δραστηριότητες μειώνονται. Επιπλέον, η περιορισμένη ποικιλία εργασίας εκτός τουριστικής περιόδου μπορεί να αποτελέσει εξίσου πρόβλημα. 

Ορισμένα νησιά των Κυκλάδων αντιμετωπίζουν προβλήματα και με τη μεταφορική συνδεσιμότητα, ειδικά κατά την χειμερινή περίοδο. Οι πτήσεις και τα δρομολόγια πλοίων μπορεί να είναι περιορισμένα, και αυτό μπορεί να δυσκολεύει τη μετακίνηση των κατοίκων, ειδικά για ιατρική φροντίδα ή επαγγελματικούς λόγους. 

Ο κόσμος τι λέει για σας; Πιστεύει στην Όλγα Πολίτη; 

Μιλώντας, συζητώντας, κουβεντιάζοντας με τους κατοίκους των νησιών των Κυκλάδων αισθάνθηκα την ανάγκη τους να αποκτήσουν «φωνή». Έναν πολιτικό που θα τους εκπροσωπήσει, που θα μπορέσει να σταθεί στο πλευρό τους, από τη πιο απλή ως τη πιο περίπλοκη συνθήκη που αντιμετωπίζουν. Ξέρετε, η πρόταση που βγαίνει κατά κόρον από τα χείλη τους, είναι ότι οι πολιτικοί τους ξέχασαν. Οι νησιώτες δεν είναι το ίδιο με όσους μένουν στην ηπειρωτική χώρα. Δεν είναι εύκολο να ζεις σε ένα νησί. Η καθημερινότητα είναι πολύ δύσκολη. Είναι όμως, άνθρωποι που παλεύουν και τα καταφέρνουν. Το μόνο που ζητούν είναι κάποιον να τους ακούσει και να ακουστεί εκ μέρους τους. Η φιλοξενία και η θαλπωρή που ένιωσα σε κάθε ένα νησί, σε κάθε ένα χωριό, σε κάθε μια γωνιά των Κυκλάδων που βρέθηκα κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου, με συγκίνησε. Εκτιμώ, ότι μπορώ να σταθώ στο πλευρό τους, σκοπεύω να είμαι δίπλα τους και με τη δική τους καθοδήγηση, μπορούμε να «χτίσουμε» ένα αύριο όπως εκείνοι επιθυμούν.  

Τι σας έχει προσφέρει η μέχρι τώρα πορεία σας στην Αυτοδιοίκηση; Πιστεύετε ότι η εμπειρία σας αυτή, θα σας βοηθήσει εάν εκλεγείτε Βουλευτής;

Η εμπειρία στην Αυτοδιοίκηση σαφώς και έχει οφέλη σε κάποιον που επιδιώκει να γίνει βουλευτής. Η εμπειρία αυτή μπορεί να προσφέρει γνώση και κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του δημοκρατικού συστήματος, των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινότητες και των αναγκών των πολιτών σε τοπικό επίπεδο. Η εμπειρία στην Αυτοδιοίκηση μπορεί να παρέχει επίσης δεξιότητες διακυβέρνησης, διαχείρισης πόρων, συνεργασίας με διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς και ανάπτυξης πολιτικών που εξυπηρετούν τις ανάγκες της κοινότητας. 

Οι αυτοδιοικητικοί, έχουν πιο άμεση σύνδεση με τους πολίτες μας περιοχής. Είναι πιο κοντά στα προβλήματα και τις ανάγκες των κατοίκων και μπορούν να αντιδράσουν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Γνωρίζουν την τοπική κουλτούρα, τις ιδιαιτερότητες και τις προτεραιότητες, και μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις που εξυπηρετούν καλύτερα την τοπική κοινότητα. Οι αποφάσεις μπορούν να λαμβάνονται ταχύτερα και με μικρότερη γραφειοκρατία, επιτρέποντας πιο άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες των κατοίκων. 

Ωστόσο, η επιτυχία ενός βουλευτή δεν εξαρτάται μόνο από την προηγούμενη εμπειρία του στην Αυτοδιοίκηση. Περιλαμβάνουν την κατανόηση των ευρύτερων πολιτικών ζητημάτων, την ικανότητα του να εκφράζεσαι και να υπερασπίζεσαι τις ιδέες σου και φυσικά τον σεβασμό προς τη δημοκρατική διαδικασία. Εκτιμώ ότι η εμπειρία μου ως Αντιδήμαρχος στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αποτελεί πολύτιμο εφόδιο για το επόμενο, μεγάλο βήμα, στην κεντρική πολιτική σκηνή.