μητσοτάκης-τα-έριξε-στους-δήμους-για-τ-1226109
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 31.08.2023 | 11:53

Μητσοτάκης: Τα έριξε στους δήμους για τις φωτιές – Προανήγγειλε αξιολογήσεις δημάρχων

Στοχευμένη επίθεση εναντίον δημάρχων εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν τη χώρα.

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός, επέρριψε ευθύνες σε δημάρχους, οι οποίοι όπως υποστήριξε δεν έκαναν «σωστά» τη δουλειά τους σε ότι αφορά την πρόληψη και δεν πήραν αντιπυρικά μέτρα.

Μάλιστα έφερε σαν παράδειγμα την φωτιά στη Δαδιά και υποστήριξε: «Δόθηκαν 6 εκατ ευρώ. Δεν είναι μικρό ποσό. Αν ασκήσετε κριτική για δράσεις πρόληψης στην Δαδιά  να γίνετε συγκεκριμένοι. Δεν ήταν πολλά τα χρήματα; Πόσα έπρεπε να δώσουμε; Δεν ήταν καλό το σχέδιο οι αντιπυρικές; Να μας πείτε».

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους πολίτες να έχουν ως κριτήριο ψήφου στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές για το έργο των δημάρχων κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Συγκεκριμένα σημείωσε: «Οι Δήμοι έκαναν την δουλειά τους; Δεν θα υπεκφύγω. Άλλοι την έκαναν και άλλοι όχι. Υπάρχουν δήμοι υποδειγματικοί με δίκτυα, δεξαμενές, ντοουνς. Για παράδειγμα δήμοι που έχουν αναπτύξει συνδέσμους στον Υμηττό ή Πεντέλη τα έχουν κάνει. Υπάρχουν και άλλοι που δεν κάνουν καλά την δουλειά τους και ανέχονται παράνομες χωματερές ή αυθαιρεσίες δημοτών. Θα κριθούν και από την κυβέρνηση αλλά και από τους πολίτες στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός προανήγγειλε «αξιολογήσεις» των δημάρχων σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις τους και οι πόροι που θα λάβουν θα εξαρτηθούν από την αξιολόγηση σε σχέση με το έργο τους για τη λήψη προληπτικών μέτρων για τις φωτιές.

Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Δεν κρίνω τους αυτοδιοικητικούς από το χρώμα αλλά από την δουλειά. Θα αξιολογηθούν όλοι και η πόροι θα εξαρτηθούν από την αξιολόγηση με βάση συγκριμένους δείκτες που θα καθορίζουν πόσο συνεπείς είναι στο περιβάλλον και τους δημότες τους».