Σάββατο
27
Μάι
Back
Μητσοτάκης: Επιχείρησε να μιλήσει χωρίς μάσκα στη Βουλή

Μητσοτάκης: Η συμφωνία με τη Γαλλία θωρακίζει τα σύνορά μας-Τι ζήτησε από τον Τσίπρα

Μητσοτάκης: Η συμφωνία με τη Γαλλία θωρακίζει τα σύνορά μας

«Για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση που κάποιος τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη. Και όλοι γνωρίζουμε ποιος απειλεί στην Ανατολική Μεσόγειο» επισήμανε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή για την ελληνογαλλική συμφωνία.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την εισήγησή του λέγοντας πως το κείμενο της συμφωνίας είναι ιστορικό και καθιστά την σημερινή συνεδρίαση ιστορική. Διασφαλίζει, είπε την θωράκιση της πατρίδας μας στην ταραγμένη περιοχή μας, ενώ συμβάλλει και στην ενδυνάμωση του νέου σκέλους του ΝΑΤΟ.

«Όλοι ξέρουμε ποια χώρα απειλείται με casus beli», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Η χώρα μας συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, διαπραγματευόταν μία τέτοια συμφωνία και σήμερα γίνεται πραγματικότητα πάλι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

«Αυτή η νέα εταιρική σχέση μας με την Γαλλία πλαισιώνεται με την προσθήκη στον στόλο μας τριών υπερσύγχρονων φρεγατών [email protected]», είπε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας πως αποτελούσαν διακαή πόθο του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές πως η επικείμενη επέκταση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ θα είναι πενταετής.

Αναφερόμενος στις φρεγάτες ο πρωθυπουργός είπε πως τα πλοία μας θα είναι τα ίδια τα οποία θα έχει το γαλλικό ναυτικό. Όπως είπε δε, η συμφωνία αυτή είναι πρόπλασμα της ισχυρής και αυτοδύναμης Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αιχμές για όσους δεν ψηφίσουν τη συμφωνία

Δεν υπάρχει άμυνα χωρίς ισχυρή οικονομία να την χρηματοδοτεί, υποστήριξε ο πρωθυπουργός αφήνοντας αιχμές σε όσους αμφισβητούν τη συμφωνία.

«Συνεπώς όποιος σήμερα αμφισβητεί την προμήθεια των αεροσκαφών, ναυαγεί ο ίδιος στα απόνερα των δικών του αντιφάσεων.  Ανάλογα εξοπλιστικά προγράμματα προωθούνται και από τον Στρατό Ξηράς. Η χώρα έχει αφήσει πίσω της την αμυντική εγκατάλειψη υπό το ανόητο δόγμα ότι θα το ρισκάρουμε με τους γείτονες» τόνισε.

Τι είπε στον Τσίπρα

Απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ο πρωθυπουργός είπε: «Πληροφορήθηκα την αρνητική σας πρόθεση και σας καλώ ευθέως σήμερα, Την κάθε μια και καθένα σήμερα να αναθεωρήσετε. Μην επαναλάβετε το λάθος που κάνατε στην Συμφωνία με την Αίγυπτο. Μην μας ξαναπείτε σήμερα ότι θέλατε αλλά δεν προλάβατε. Όπως και στην συμφωνία με την Ιταλία. Μην οχυρωθείτε πίσω από τα αμήχανο παρών που δηλώσατε στην Συμφωνία με τα ΗΑΕ».

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!