μηνύματα-στην-ελλάδα-να-αποφύγει-εκμ-105560
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 28.06.2016 | 12:01

Μηνύματα στην Ελλάδα να αποφύγει «εκμετάλλευση» του Brexit

Οι εξελίξεις στις σχέσεις Βρετανίας – ΕΕ μπορεί κατά την ομολογία κοινοτικών αξιωματούχων να μην έχουν άμεσες συνέπειες στην Ελληνική οικονομία όμως δημιουργούν νέα δεδομένα στην πορεία του Ελληνικού προγράμματος.

Κύρια, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, καθιστούν πιο επιτακτική από ποτέ τη γρήγορη υλοποίηση προαπαιτουμένων και την έγκαιρη εκκίνηση και ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η ανάγκη να δείξει η χώρα αξιόπιστο πρόσωπο, όπως επισημαίνουν, οδηγεί στην εφαρμογή της συμφωνίας. Μάλιστα σπεύδουν να τονίσουν ότι τυχόν «αξιοποίηση» της αναστάτωσης που επικρατεί στην ΕΕ για να υπάρξουν αναθεωρήσεις στόχων δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας.

«Μετά το Brexit υπάρχουν πιο πολλοί λόγοι να εφαρμόσει πιο γρήγορα η Ελλάδα το πρόγραμμα» αναφέρουν και προσθέτουν ότι κι αν υπάρχουν συνέπειες λόγω της Βρετανικής αποχώρησης, «δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουν οι θεσμοί για προσαρμογές, αν το πρόγραμμα δεν είναι σε τροχιά εφαρμογής».

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς γίνεται έγκαιρα μια προσπάθεια να προλάβουν «αναθεωρητικές» ορέξεις στην Ελλάδα. Άλλωστε κεντρική γραμμή σε πολλά κράτη μέλη και στις Βρυξέλλες είναι να υπάρξει ένα σχέδιο συγκράτησης κεντρόφυγων τάσεων στην ΕΕ αλλά και αποτροπής δημιουργίας νέων κρίσεων και μάλιστα από ένα κράτος μέλος που έχει βεβαρημένο το «ποινικό της μητρώο».

Δεν είναι τυχαίο ότι αναφέρουν ότι η ύπαρξη μνημονίου «θωρακίζει» τη χώρα έστω κι αν η υλοποίησή του βασίζεται σε ένα αισιόδοξο σενάριο μακροοικονομικό που κανείς δεν ξέρει αν βγαίνει.

Στο πλαίσιο αυτό κορυφαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι μέχρι το Σεπτέμβρη στο Ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν προχωρήσει όσα έχουν συμφωνηθεί καθώς μάλιστα δεν ενυπάρχουν σε αυτά τα ορόσημα νομοθετικές δράσεις.

«Δεν υπάρχει λόγος τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου να μην γίνουν τον Ιούλιο ή έστω τον Αύγουστο, δεν υπάρχει δικαιολογία αν δεν γίνουν» επισήμαναν οι ίδιοι παράγοντες αναφορικά με το πακέτο προαπαιτούμενων που συνδέεται με τα 2,8 δισ. Ευρώ και αφορά πεδία πολιτικής που σχετίζονται με παρεμβάσεις για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων στην ενέργεια, στα κόκκινα δάνεια, στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, την νέα Αρχή Εσόδων κλπ.

Πάντως όπως προκύπτει το στοίχημα για γρήγορη ολοκλήρωση της επόμενης διαπραγμάτευσης είναι κεντρικό στο φόντο και των τελευταίων εξελίξεων. Μάλιστα θέτει η Ευρωπαϊκή πλευρά το στόχο του Νοεμβρίου ως σημείο ολοκλήρωσης καθώς μάλιστα δεν συμπεριλαμβάνονται μέχρι τότε «πρωτογενή» νομοθετικά μέτρα.

Υπάρχει δε η πεποίθηση, εν είδη ίσως και μηνύματος, ότι η επόμενη δύσκολη αξιολόγηση παρότι έχει δύσκολα πολιτικώς θέματα, όπως τα εργασιακά, το δημόσιο, τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις στις αγορές δε θα οδηγήσει σε εκλογές.

Αποστολή Βρυξέλλες

Γιώργος Αλεξάκης – Reporter.gr