Μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ

Ο γύρος των φιλολαϊκών εξαγγελιών έχει ξεκινήσει με την κυβέρνηση να κλείνει το μάτι για τις συντάξεις, τον κατώτατο μισθό, τις εισφορές των επαγγελματιών, τις φοροελαφρύνσεις στα εισοδήματα, τον ΕΝΦΙΑ και το κοινωνικό μέρισμα. Οι σχετικές δεσμεύσεις αναμένεται να αποκρυσταλλωθούν στη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Κεντρικός πολιτικός στόχος της κυβέρνησης είναι η κάλυψη των αρνητικών εντυπώσεων που αφήνουν οι βαριές δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στους δανειστές με το νέο καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στις οποίες περιλαμβάνονται και οι επερχόμενες περικοπές στις συντάξεις και στο αφορολόγητο, σε συνδυασμό με τους στόχους για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Από το βήμα της ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός θα θελήσει να εμφανίσει ένα κλίμα ευφορίας. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε το υπουργείο Οικονομικών θα φροντίσει να κάνει τα αποκαλυπτήρια του ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν φέτος πάνω από 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων μετά την έκθεση της ΔΕΘ, περί τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας 360 ευρώ σε αυτοαπασχολουμένους (δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς κ.ά.), ενώ νομοθέτησε πρόσφατα την επέκταση του μηνιαίου επιδόματος παραμεθορίου των 100 ευρώ για τους στρατιωτικούς, προγραμματίζοντας παράλληλα να δώσει το νέο επίδομα στέγασης που κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ στα νοικοκυριά που πληρώνουν ενοίκιο ή στεγαστικό δάνειο.

Δεν είναι τυχαίες ούτε οι τελευταίες εξαγγελίες της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες από το 2019, ενώ το κυβερνητικό πακέτο θα περιλαμβάνει μειώσεις φόρων σε εισόδημα και ακίνητα.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ξεκινήσει ήδη να κοστολογούν τις προτάσεις με τις φορολογικές ελαφρύνσεις που θα περιληφθούν σε μελέτη την οποία θα παραδώσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μέχρι το τέλος του μήνα στον Πρωθυπουργό.

Οι παροχές ύψους 700 εκατ. ευρώ που σχεδιάζονται για το 2019 θα συζητηθούν με το κουαρτέτο των δανειστών στην πρώτη μεταμνημονιακή κάθοδο που θα κάνουν τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα προκειμένου στη συνέχεια, εφόσον υπάρξει συμφωνία, να αποτυπωθούν στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού τον Οκτώβριο.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα μοιράσει και φέτος κοινωνικό μέρισμα από το υπερπλεόνασμα που περιμένει ότι θα εμφανίσει ο προϋπολογισμός και παράλληλα υπόσχεται:

Συντάξεις: Όσον αφορά στο μεγάλο αγκάθι της περικοπής των συντάξεων κυβερνητικά στελέχη επιμένουν πως το μέτρο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2019, με κεντρικό επιχείρημα πως «δημοσιονομικά δεν χρειάζεται». Η συμφωνία για μείωση των συντάξεων το 2019 και η μείωση του Αφορολογήτου το 2020 ήρθε μετά τις ισχυρές πιέσεις που άσκησε το ΔΝΤ προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου.

Φοροελαφρύνσεις: Εκτός από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις από 29% σε 26% εξετάζονται παρεμβάσεις στη φορολογία των φυσικών προσώπων και στον ΕΝΦΙΑ. Ειδικά για τον φόρο ακινήτων οι αλλαγές θα συνδυαστούν με τη νέα αναπροσαρμογή στις αντικειμενικές αξίες που θα γίνει μέχρι τον Ιούνιο του 2019 από την οποία αναμένεται να πληγούν οι λεγόμενες φθηνές περιοχές.

Αύξηση του κατώτατου μισθού: Η κυβέρνηση μιλάει για σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος ανέρχεται σε 586 ευρώ, σε συνδυασμό με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται ένα νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών που θα οδηγήσει στη μείωση των υπέρογκων ποσών που καταβάλλουν σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 31.000 ευρώ.

πηγή: cnn.gr

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΔΕΘ, ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ, ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!