Μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές της Κεντροαριστεράς: 210.264 οι ψηφοφόροι

  • Απο stergios
  • 12 Νοεμβρίου 2017 - 12:24
  • Comments Off

Με πολύ αισιόδοξα μηνύματα για τη συμμετοχή και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, συνεχίζεται η ψηφοφορία για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. (ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΔΩ.

Στις 21:30 είχαν προσέλθει στις κάλπες 210.264 ψηφοφόροι, προσέλευση που ξεπέρασε κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις.

Yπενθυμίζεται ότι στις 18 Μάιου 2012 ο Ευάγγελος Βενιζέλος έλαβε 230.105 ψήφους (επί 236.151) ψηφισάντων και εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ στις εκλογές στις 14 Ιουνίου 2015 στην οποία συμμετείχαν περίπου 50.000 μέλη του κόμματος η Φώφη Γεννηματά έλαβε πάνω από το 50% των ψήφων από τον πρώτο γύρο και εξελέγη νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στις 21:00 είχαν προσέλθει στις κάλπες 209.932 ψηφοφόροι, προσέλευση που ξεπέρασε κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις.

Στις 20.30 είχαν προσέλθει στις κάλπες 207.777 ψηφοφόροι, προσέλευση που ξεπέρασε κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις.

Στις 19.30 είχαν προσέλθει στις κάλπες 200.000 ψηφοφόροι, προσέλευση που ξεπέρασε κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις.

Στις 18.30 είχαν πάει στις κάλπες 180.000. Για το λόγο αυτό δοθηκε παράταση στην ψηφοφορία σε όλη την χώρα έως τις 9.

Στις 17.35 είχαν ψηφίσει 161.000.

Στις 16:00 είχαν προσέλθει στις κάλπες 138.000 ψηφοφόροι.

Σύμφωνα με τον Ν. Αλιβιζάτο στις 15.00 η συμμετοχή είχε ξεπεράσει τις 120.000. 

Σύμφωνα με tovima.gr, μέχρι τις 13:54  είχαν προσέλθει στις κάλπες 101.000 πολίτες. Αν η προσέλευση των πολιτών συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι συνολικά η συμμετοχή θα ξεπεράσει τις 150 και ίσως αγγίξει τις 200 χιλιάδες.

Yπενθυμίζεται ότι στις 11:30 είχαν προσέλθει στις κάλπες περισσότεροι από 47 χιλιάδες πολίτες. Ενδεικτικό της ροής που υπάρχει είναι ότι ο αριθμός αυτό στις 10:30 ήταν στις 22.500. Αν η προσέλευση των πολιτών συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι μέχρι το μεσημέρι θα έχουν ψηφίσει πάνω από 75 χιλιάδες και συνολικά η συμμετοχή θα ξεπεράσει τις 150 και ίσως αγγίξει τις 200 χιλιάδες.

Τα εκλογικά κέντρα θα μείνουν ανοιχτά μέχρι τις 8μμ και στην Αθήνα, λόγω του Μαραθωνίου μέχρι τις 9. Η επιτροπή εκτιμά ότι στην περίπτωση που όλα κυλήσουν ομαλά, λίγο μετά τις 10:30 θα είναι σε θέση να ανακοινώσει τα αποτελέσματα. Στην ψηφοφορία έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν όλοι όσοι είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, σε όποιο εκλογικό κέντρο επιλέξουν, με ταυτότητα ή διαβατήριο και αφού καταβάλλουν 3 ευρώ.

Το ενδιαφέρον της σημερινής ψηφοφορίας στρέφεται πρωτίστως στο ύψος της συμμετοχής. Τις τελευταίες μέρες τα εκλογικά επιτελεία μετέδιδαν ότι υπήρξε αναθέρμανση του ενδιαφέροντος των πολιτών κάτι που δημιούργησε την προσδοκία μιας «ευχάριστης έκπληξης. Η συμμετοχή θα καθορίσει την πολιτική δυναμική του εγχειρήματος αλλά και το σκηνικό της επόμενης μέρας. Μια συμμετοχή που θα ξεπεράσει τις 100 και θα πλησιάσει τις 150 χιλιάδες, θα διασφαλίσει την ενότητα και θα προσφέρει την απαραίτητη νομιμοποίηση στο νέο αρχηγό. Μια μικρότερη συμμετοχή, εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργήσει φυγόκεντρες τάσεις.

Από τη σημερινή ψηφοφορία θα προκύψει και το δίδυμο που θα διεκδικήσει την ηγεσία στον δεύτερο γύρο, την ερχόμενη Κυριακή.

Η Φώφη Γεννηματά, όπως όλα δείχνουν θα κόψει πρώτη το νήμα της κούρσας. Το ζητούμενο είναι πόσο πάνω από το 30% θα κινηθεί το ποσοστό της και ποια θα είναι η διαφορά με τον δεύτερο. Την δεύτερη θέση, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, διεκδικούν οι Γιώργος Καμίνης, Σταύρος Θεοδωράκης και Νίκος Ανδρουλάκης.

Η μεταξύ τους μάχη αναμένεται να είναι σκληρή και δεν θα μείνει ανεπηρέαστη από τα ποσοστά αποδοχής που θα έχουν οι υποψηφιότητες του Γιάννη Μανιάτη και του Γιάννη Ραγκούση. Κωνσταντίνος Γάτσιος, Απόστολος Πόντας και Δημήτρης Τζιώτης συμπληρώνουν τον κατάλογο των υποψηφίων και ευελπιστούν σε μια «αξιοπρεπή παρουσία».

Δήλωση Αλιβιζάτου

Η ψηφοφορία για την εκλογή του επικεφαλής του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα εξελίσσεται ομαλά. Έχει ανοίξει το σύνολο σχεδόν των Εκλογικών Τμημάτων και η προσέλευση είναι μεγαλύτερη από το αναμενόμενο. Η μέρα είναι ανοιξιάτικη. Μια γιορτή της δημοκρατίας.

Δήλωση Γιώργου Καμίνη

«Οι εκλογές αφορούν κάθε πολίτη της χώρας. Σήμερα δεν φτιάχνουμε ένα μικρό κόμμα αλλά μία μεγάλη παράταξη που θα αλλάξει την Ελλάδα».

Δήλωση Γεννηματά

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, ψήφισε πριν από λίγο στην Καλλιθέα στην εκλογική διαδικασία για το νέο ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς.

Αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Θέλω να προσκαλέσω για άλλη μια φορά τους προοδευτικούς πολίτες να στείλουν με την ψήφο τους ένα μήνυμα ενότητας της παράταξης.
Ένα μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και στον αυταρχισμό αυτής της κυβέρνησης. Ένα μήνυμα αντίδρασης στη συντήρηση και στη λιτότητα.
Αλλά και ένα μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας, εθνικής αυτοπεποίθησης.
Τολμάμε για την παράταξη, τολμάμε για τη χώρα μας και όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε τη νέα αλλαγή».

Δήλωση Ραγκούση

Σήμερα ζούμε την πιο ευγενική και πολιτικά όμορφη ημέρα ενότητας στο προοδευτικό χώρο εδώ και πολλά χρόνια.

Σήμερα είναι η ώρα των πολιτών που αποφασίζουν- αλλά και θα αποφασίζουν- για όλα και για όλους μας.

Αύριο είναι ημέρα δουλειάς, πολλή δουλειά που έχουμε να κάνουμε για να βρεθούμε ξανά κοντά στους αβοήθητους Έλληνες, τις παραγωγικές ηλικίες και στη νέα γενιά.

Δήλωση Θεοδωράκη

Για «αυτούς που μας λείπουν» έχει τίτλο ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στο Facebook, η οποία αναφέρεται στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και την Κυριακή θα προσέλθουν στις κάλπες να ψηφίσουν για τον αρχηγό του νέου προοδευτικού φορέα.

«Θέλω να απευθυνθώ σε αυτούς που μας λείπουν. Στην Αναστασία στο Εδιμβούργο, τον Παναγιώτη στο Βερολίνο, στον Αναστάση στην Ολλανδία, την Ιόλη στη Βοστώνη, τον Τάκη στη Νέα Υόρκη, την Μυρσίνη στην Ουάσιγκτον, την Σώτη στο Παρίσι, τον Δημήτρη στο Λονδίνο, την Σίλια στο Λουξεμβούργο… Είστε πολλοί εκεί έξω. Πάντα, βέβαια, ήταν πολλοί. Θείοι, ξαδέλφια, φίλοι. Μόνο που τα τελευταία χρόνια είναι σαν διωγμός. Το παράξενο πια, είναι να μην σκέφτεσαι να φύγεις από την Ελλάδα… Ίσως τα επόμενα χρόνια καταφέρουμε και αντιστρέψουμε αυτή τη ροή. Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να έχουμε επαφή. Να σας ρωτάμε και να μας ρωτάτε. Στη Βουλή έδωσα μάχη για να μπορείτε να ψηφίζετε στις εκλογές. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν το ήθελαν. Και τώρα, στις εκλογές του νέου προοδευτικού κόμματος το προσπάθησα ξανά. Πάλι όχι. Το ζητήσατε και οι ίδιοι. Ατομικά ο καθένας, οι παρέες, οι πενήντα προσωπικότητες… Οι συνυποψήφιοί μου όμως «το φοβήθηκαν». Οι πολιτικοί δεν αντιλαμβάνονται ότι η ζωή αλλάζει. Και συχνά είναι οι τελευταίοι που αλλάζουν. Τέλος πάντων, με τα πολλά στήσαμε κάποιες κάλπες σε αρκετές πόλεις στο εξωτερικό. Την Κυριακή οι περισσότεροι από εσάς θα μπορουν να ψηφίσουν. Θα ταλαιπωρηθείτε ισως λίγο, αλλά θα ψηφίσετε. Και θα πρέπει να το κάνετε. Το νέο κόμμα δεν πρέπει να το δημιουργήσουν οι μηχανισμοί αλλά οι πολίτες, οι πολίτες του κόσμου».

«Εγώ σας υπόσχομαι ότι όσο περνάει από το χέρι μου θα προσπαθώ πάντα να βγάζω τα εμπόδια από τον δρόμο της συμμετοχής» καταλήγει ο Στ. Θεοδωράκης στην ανάρτηση του.

Δήλωση Μανιάτη

«Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα για τη Δημοκρατική Παράταξη. Ενώνουμε το χώρο και ανατρέπουμε την παραταξιακή στασιμότητα. Ανατρέπουμε το πολιτικό σκηνικό και κάνουμε το νέο ενωμένο προοδευτικό κίνημα πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων. Ξαναδίνουμε χαμόγελο κι αισιοδοξία στις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Η Δευτέρα θα είναι μια διαφορετική μέρα για την πατρίδα και την κοινωνία μας».

Δήλωση Ανδρουλάκη

«Σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή για την προοδευτική παράταξη και πιστεύω και για τη πατρίδα».

Πηγή: tovima.gr – Ρεπορτάζ: Δημήτρης Χόνδρος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ, ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ, ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ, ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ, ΔΗΜΟΚΡΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!