μακεδονικό-επαφές-πολιτικών-αρχηγών-178290
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 27.01.2018 | 14:53

Μακεδονικό -Επαφές πολιτικών αρχηγών: Μαχαίρια Τσίπρα-Μητσοτάκη -Συμβούλιο ζητά η Γεννηματά

Συνεχίζονται μέχρι αυτήν την ώρα οι επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς, κατά τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας θα τους ενημερώσει για τη διαπραγμάτευση σχετικά με το Σκοπιανό και για τη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός.

Στο Μέγαρο Μαξίμου προσήλθε λίγο πριν τις 10.30 ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό για το ζήτημα των Σκοπίων. Η συνάντηση είχε διάρκεια περίπου 40 λεπτά και… χωρίς ήχο στις κάμερες.

«Ο κ. Τσίπρας δεν ενημέρωσε ποτέ ούτε το Κοινοβούλιο, ούτε τον ελληνικό λαό», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. «Η ΝΔ υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, και αποφασιστικότητα. Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον κ.Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτα, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να πορευτεί σε αυτόν τον δρόμο μόνος του, ας μην ψάχνει τώρα για άλλοθι ούτε για συνενόχους».

«Ήταν αναμενόμενο και προδιαγεγραμμένο ότι ο κύριος Μητσοτάκης θα επέλεγε τον εύκολο δρόμο της ανευθυνότητας και του τυχοδιωκτισμού», σχολιάζει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού για τη συνάντηση, συμπληρώνοντας: «Η χώρα όμως έχει ανάγκη από ηγεσία αποφασισμένη να πορευθεί τον δύσκολο δρόμο, για να υπερασπισθεί τα εθνικά συμφέροντα κι όχι τον εύκολο που οδηγεί σε αδιέξοδα».

Γεννηματά: Αίτημα για συμβούλιο πολιτικό αρχηγών

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών γιατί προχώρησε σε συζητήσεις χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την εθνική γραμμή, ζήτησε ξανά από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.  “Τόνισα και σήμερα την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας. Ζήτησα χθες τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, γιατί ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε διαπραγμάτευση, χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την Εθνική Γραμμή – ως όφειλε και οφείλει – και χωρίς να έχει εξασφαλίσει συναίνεση, ούτε καν στο εσωτερικό της κυβέρνησης του. Η διγλωσσία και οι ακραίες φωνές δυσκολεύουν τη διαπραγμάτευση και δεν εξυπηρετούν τα Εθνικά συμφέροντα”, τόνισε σε δήλωσή της η κ. Γεννηματά.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εξετάσθηκαν οι εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων καθώς και όσα συζήτησε ο κ. Τσίπρας με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα.

Kουτσούμπας: Υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες 

Είχαμε μια αναλυτική ενημέρωση. Κρατάμε μικρό καλάθι. Εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για την περιοχή, την πολιτική ΝΑΤΟ & ΕΕ γι’αυτά τα ζητήματα, δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για τις εξελίξεις στο θέμα της ΠΓΔΜ.

Θεοδωράκης: Γελοίο οι δύο γραμμές στην κυβέρνηση 

Μετά τη συνάντηση ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε ότι είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας με μία λέξη στη σλαβική διάλεκτο, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως πρέπει να υπάρξουν δεσμεύσεις από την πλευρά της ΠΓΔΜ, ότι παραιτείται από οποιεσδήποτε αλυτρωτικές βλέψεις. «Πρέπει να πάμε σε σύνθετη ονομασία που θα είναι μια λέξη και θα είναι μια αμετάφραστη λέξη. Άρα μπορούμε να πάμε σε πολλές επιλογές καλύτερες από το «Ανω Μακεδονία» και το «Βόρεια Μακεδονία». Να είναι μια λέξη στη σλαβική διάλεκτο και θα είναι μια λέξη και όχι δύο λέξεις», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι εκκρεμούν πολλά ζητήματα σε σχέση με το Σκοπιανό, με κυρίαρχο το θέμα του συντάγματος της γειτονικής χώρας.

Λεβέντης: Απο μηδενική βάση η διαπραγμάτευση

Την αποκάλυψη ότι ο πρωθυπουργός του είπε ότι ο Κώστας Καραμανλής στο Βουκουρέστι είχε προτείνει ως όνομα της πΓΔΜ το “Makedonia-Skopia”, έκανε μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. «Αυτό είναι εθνική μειοδοσία», τόνισε ο κ. Λεβέντης.

Πρόγραμμα συναντήσεων

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε σήμερα κατ’ ιδίαν τους πολιτικούς αρχηγούς, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των συναντήσεων:

10.30 πμ Με τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη

12.30 μμ Με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά

13.30 Με τον ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα

15.00 Με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη

17:30 Με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

Εθνική γραμμή

Ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει στήριξη για τη διαμόρφωση εθνικής γραμμής στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ.

Οι κινήσεις αυτές γίνονται την ώρα που οι πιέσεις του διεθνούς παράγοντα έχουν αυξηθεί, ενώ στην ΠΓΔΜ η κυβέρνηση Ζάεφ προσπαθεί να βρει τρόπους συνεννόησης με την αντιπολίτευση και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προσπαθεί να διαχειριστεί τρία ρήγματα:

  • με την Εκκλησία που αποφάσισε, μετά από νέα συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, ότι δεν συναινεί σε όνομα που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», επιτρέποντας ή και προτρέποντας τη συμμετοχή των ιεραρχών στο συλλαλητήριο της Αθήνας στις 4 Φεβρουαρίου, κάτι που δεν έπραξε με το συλλαλητήριο που προηγήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
  • μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, όπου -παρά το κλίμα αμφίπλευρης κατανόησης των αντιθέσεων ανάμεσα στους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο- βουλευτές και στελέχη των δύο κυβερνητικών κομμάτων τροφοδοτούν την ένταση.
  • με την αντιπολίτευση και κυρίως με τη Νέα Δημοκρατία. Το ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προβλέπεται -μετά από διαρροή της Πειραιώς- τυπικό, ενώ η νέα κόντρα μέσω διαρροών ανάμεσα στο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη, έχει ανεβάσει το θερμόμετρο και μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Κομβικές χαρακτηρίζονται και οι συναντήσεις που θα έχει σε Αθήνα και Σκόπια στις 30 και 31 Ιανουαρίου ο Μάθιου Νίμιτς.