Κυβέρνηση: Μεταφέρει την Πρωτομαγιά στις 9/5 -Πώς θ’ ανοίξουν καταστήματα, σχολεία, εκκλησίες, ξενοδοχεία

Για το «πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων» (σ.σ. στις 9 Μαΐου) μεταφέρεται ο εορτασμός της πρωτομαγιάς, σύμφωνα με όσα είπε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να μην πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις την ερχόμενη Παρασκευή 1/5, λέγοντας ότι «είναι κρίμα οι συναθροίσεις να μας πάνε πίσω» σε σχέση με την πανδημία. Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με δηλώσεις του γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα ότι το ΚΚΕ θα διαδηλώσει κανονικά την πρωτομαγιά τηρώντας όλα τα μέτρα, ο κ. Πέτσας κάλεσε εκ νέου και τα συνδικάτα και τα πολιτικά κόμματα «να αντιληφθούν ότι αυτή η πρωτομαγιά είναι διαφορετική από τις άλλες». Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει αν θα απαγορευθούν συγκεντρώσεις και πορείες για την πρωτομαγιά. 

Παράλληλα ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε και επίσημα ότι το διάγγελμα του Πρωθυπουργού θα γίνει αύριο στις 6 το απόγευμα (δηλαδή, ώρα Τσιόδρα-Χαρδαλιά), ενώ στη συνέχεια θα γίνει εξειδίκευση της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων από τους συναρμόδιους υπουργούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χαρδαλιάς: Άλλη καθημερινότητα από 4 Μαΐου-Τι είπε για Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Μύκονο & Δικαστήρια

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η σταδιακή άρση των μέτρων, «που θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους», θα γίνει ως εξής:

-Στις 4 Μαΐου τα κομμωτήρια, οι μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και οι επιχειρήσεις ατομικής υγιεινής.

-Στη συνέχεια οι βαθμίδες της εκπαίδευσης.

-Ακολουθούν οι επιχειρήσεις και τα μεγαλύτερα καταστήματα.

-Οι χώροι λατρείας «θα ανοίξουν στα πρώτα στάδια». Όπως διευκρίνισε ο κ. Πέτσας η «ατομική λατρεία θα ξεκινήσει με την άρση περιοριστικών μέτρων» (σ.σ. 4 Μαΐου), αλλά για την Θεία Λειτουργία και τα μυστήρια, παρουσία κοινού «θα γίνε σε επόμενο στάδιο, σε συνεννόηση με την εκκλησία».

-Εν συνεχεία, θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες αρχικά 12μηνης διάρκειας και – αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών- και τα εποχικά τουριστικά καταλύματα από τέλος Ιουνίου-αρχές Ιουλίου.

Αναφορικά με την κατάργηση του SMS, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε θα γίνει από τις 4 Μαΐου, ενώ για την μετακίνηση εκτός νομού τόνισε ότι θα γίνει σταδιακά και «σε διαφορετικές φάσεις…ώστε να αποτραπεί η μαζική μετακίνηση προς χωριά και νησιά».

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, η σταδιακή άρση των μέτρων θα γίνει με:

-Τήρηση αποστάσεων

– Τήρηση μέτρων υγιεινής

– Πιθανή χρήση μάσκας

ΑΝΑΛΥΤΙΚΆ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ

Η πορεία αυτή θα γίνει με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα. Μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν έως τις 4 Μαΐου, το συγκροτημένο σχέδιο της Κυβέρνησης θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σε επιμέρους στοχευμένες φάσεις, διαδοχικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Ο κανόνας θα είναι ότι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων  απέχουν χρονικά μεταξύ τους, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας.

Αρχικά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής, με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού. Στη συνέχεια, θα ανοίξουν σταδιακά -και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους- οι βαθμίδες της εκπαίδευσης. Σε επόμενη φάση θα ανοίξουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις εστίασης, πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού.

Ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ σε επόμενο στάδιο, οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν, με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας, τις λειτουργίες τους και για το ποίμνιο. Εν συνεχεία, θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες αρχικά 12μηνης διάρκειας και – αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών- και τα εποχικά τουριστικά καταλύματα από τέλος Ιουνίου-αρχές Ιουλίου.

Η φιλοσοφία και οι διαδοχικές φάσεις του σχεδίου μετάβασης στη «νέα κανονικότητα» θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αύριο Τρίτη 28 Απριλίου στις έξι το απόγευμα. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει κοινή παρουσίαση των πτυχών του σχεδίου από τους συναρμόδιους Υπουργούς. Υπενθυμίζεται ότι τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο ακέραιο μέχρι τις 4 Μαΐου 2020.

Μέχρι να αρθούν, τηρούνται ευλαβικά για την προστασία της υγείας μας, των ανθρώπων που αγαπάμε και για το κοινό καλό. Ακόμη και συμβολικές συναθροίσεις, όπως αυτές για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο όσα με κόπο κερδίσαμε μέχρι σήμερα. Θα είναι κρίμα. Είναι ελάχιστη ένδειξη σεβασμού τόσο για το εργατικό κίνημα, όσο και για τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να μην υπάρξει πισωγύρισμα. Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε μια ώρα αρχύτερα την υγειονομική κρίση ώστε να γυρίσουν με ασφάλεια όλοι οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους. Αυτό είναι προς το συμφέρον του κόσμου της εργασίας σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συμβολικοί εορτασμοί της Πρωτομαγιάς, με τήρηση κανόνων και αποστάσεων, μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία των εργαζομένων, όλων των βαθμίδων, αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους ότι φέτος είναι αλλιώς. Όπως το Πάσχα, έτσι και η Πρωτομαγιά.

ΣΤ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Από πότε θα μπορούν οι πολίτες να μετακινηθούν ελεύθερα από νομό σε νομό και πότε προς τη νησιωτική Ελλάδα; Θα γίνει ταυτόχρονα ή σε διαφορετικές φάσεις;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Κατ’ αρχάς, θα έχουμε μία άρση των περιορισμών που υφίστανται σήμερα με την υποχρέωση της συμπλήρωσης ενός εντύπου ή της αποστολής sms, αλλά εξετάζεται η σταδιακή απελευθέρωση των μετακινήσεων εκτός Νομού, προκειμένου να μην υπάρξει απότομα μεταφορά πληθυσμών από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία, είτε στο χωριό του καθενός από εμάς, είτε σε κάποιο μικρό νησί, ώστε να έχουμε μία σταδιακή -όπως έχουμε πει πολλές φορές- μετάβαση στη νέα κανονικότητα. Θα ενημερωθείτε ακριβώς για τις λεπτομέρειες αυτές, μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού αύριο και στις εξειδικεύσεις που θα δώσουν οι αρμόδιοι Yπουργοί αμέσως μετά.

Ν. ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δηλώσατε σήμερα ότι στη δεύτερη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων, θα ανοίξουν πάλι οι εκκλησίες. Πότε το προσδιορίζετε αυτό; Στο β’ δεκαπενθήμερο του Μαΐου; Θα προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα για τους πιστούς; Και επίσης, θα υπάρξει απάντηση του Πρωθυπουργού στην επιστολή του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι ξεκάθαρο ότι όλο αυτό το προηγούμενο διάστημα η Εκκλησία μας έδειξε υπεύθυνη στάση. Ανέλαβε την ευθύνη για δύσκολες αποφάσεις. Οι πιστοί ακολούθησαν αυτές τις συμβουλές και της Πολιτείας και της Εκκλησίας και ευτυχώς μέχρι τώρα έχουμε πάει εξαιρετικά και σ’ αυτό το πεδίο. Θα ξεκινήσει η ατομική λατρεία με την άρση των περιοριστικών μέτρων, αλλά η παρουσία πιστών στις λειτουργίες θα γίνει  σε επόμενο στάδιο, ελπίζουμε όχι πολύ μακριά. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα σε συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος. Θα ήθελα εδώ να πω, ότι και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, προτείνει συγκεκριμένα πλαίσια μέσα στα οποία θα μπορεί -με ένα σεβασμό σε συγκεκριμένους κανόνες και προϋποθέσεις- να υπάρξει η είσοδος και πιστών στις λειτουργίες. Επαναλαμβάνω, πάντα με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και εφόσον τηρούνται τα μέτρα ατομικής υγιεινής και των αποστάσεων.

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ:  Θα επιτραπούν συγκεντρώσεις και πορείες για την Εργατική Πρωτομαγιά όπως γινόταν πάντα, τις ημέρες που προσδιορίσατε ότι θα γίνει ο εορτασμός μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων;

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Θα υπάρξουν κυρώσεις για όσους διαδηλώσουν την Πρωτομαγιά; Θα παραμείνει σε ισχύ η απαγόρευση συνάθροισης άνω των 10 ατόμων; Και, επίσης, μετά τις 4 Μαΐου θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις χωρίς αιτιολογία προς την επαρχία και τα νησιά;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Για τις πιο εξειδικευμένες πτυχές αυτών των ερωτήσεων θα περιμένετε τις ανακοινώσεις και τις εξειδικεύσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς, αύριο. Όσον αφορά το ζήτημα που έχει να κάνει με τις μετακινήσεις εκτός της Περιφερειακής Ενότητας, του παλιού Νομού, είπαμε και πριν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να έχουμε διαφορετικές φάσεις, ώστε να αποφευχθεί η μαζική έξοδος από τα αστικά κέντρα, είτε στην ενδοχώρα, είτε στα νησιά, προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία.

ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Καθώς πολλοί γονείς εκφράζουν φόβους  να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, οι απουσίες για το διάστημα που θα επαναλειτουργήσουν Γυμνάσια και Λύκεια θα προσμετρώνται;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ένα πράγμα, που μας έφερε μέχρι εδώ, δηλαδή, να έχουμε αντιμετωπίσει αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση με έναν καλό τρόπο, πολύ καλύτερο από άλλες αναπτυγμένες χώρες, είναι η εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη που χτίζεται γύρω από ένα αποτελεσματικό Κράτος και βελτιώνει τη σχέση ανάμεσα στο Κράτος και στον πολίτη. Γι’ αυτό, το σχέδιο το οποίο παρουσιάζει η Κυβέρνηση, αύριο, θα δίνει απαντήσεις στα περισσότερα προβλήματα, που απασχολούν όλους τους Έλληνες. Έτσι ώστε να συνεχιστεί αυτή η εμπιστοσύνη, που είναι απαραίτητο στοιχείο για να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, τόσο στην υγεία, όσο και στην οικονομία. Άρα, ναι, αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις ανησυχίες, όχι μόνο των γονέων, αλλά σε κάθε χώρο οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Πάντα, όμως, θα υπενθυμίζουμε ότι πολύ μεγάλη σημασία έχει η τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και προστασίας, πράγμα που δεν ήταν αυτονόητο τον περασμένο Μάρτιο, αλλά τώρα έχουν μπει στη ζωή μας.

Επίσης, έχει πολύ μεγάλη σημασία να γνωρίζουμε όλοι ότι οφείλουμε, από εδώ και πέρα, να τηρούμε τα μέτρα των αποστάσεων, πράγμα που επίσης δεν ήταν αυτονόητο τον Μάρτιο. Και, επίσης, έχουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που έχει ενισχυθεί σημαντικά, με τις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όπως αυτές που σας είπα πριν, με  την αύξηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, περίπου κατά 80% και με την προμήθεια υγειονομικού υλικού, προκειμένου οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν, ένα ενδεχόμενο αύξησης κρουσμάτων, το επόμενο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό είμαστε εδώ για να μπορέσουμε να ελέγξουμε αυτή την κατάσταση, ώστε να επιστρέψουμε κανονικά στη ζωή που αφήσαμε πίσω το Φεβρουάριο. Άρα, πάντα γνώμονας μας δεν ήταν να μείνουμε πάντα κλεισμένοι στα σπίτια μας, αλλά να βγούμε και να ξαναπιάσουμε τη ζωή μας από εκεί που την αφήσαμε.

Γ. ΜΠΑΣΚΑΚΗΣ: Μπορείτε να διευκρινίσετε σε ποιο στάδιο θα ανοίξουν οι εκκλησίες στο κοινό; Όσον αφορά τα σχολεία, πώς θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα της τήρησης των αποστάσεων μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας; Το SMS, σε ποιο στάδιο της αποκλιμάκωσης των περιορισμών θα αρθεί;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Το SMS και το έντυπο, θα πάψουν να είναι στην καθημερινότητά μας από τις πρώτες μέρες άρσης των περιοριστικών μέτρων. Για τα υπόλοιπα θέματα που έχουν να κάνουν με τα σχολεία και ειδικές περιπτώσεις, παρακαλώ περιμένετε αύριο τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού και τις εξειδικεύσεις των αρμόδιων Υπουργών.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε το πρωί, μέσω του ΟΡΕΝ, ότι το Κ.Κ.Ε. θα διαδηλώσει κανονικά την Πρωτομαγιά, τηρώντας τα μέτρα προστασίας. Έχετε κάποιο σχόλιο επ’ αυτού;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ήμουν σαφής στην εισαγωγική μου τοποθέτηση. Προσβλέπουμε ότι όλα τα Σωματεία των εργαζομένων, σε όλες τις βαθμίδες, καθώς και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, θα αντιληφθούν ότι, όπως αυτό το Πάσχα ήταν αλλιώς, έτσι και αυτή η Πρωτομαγιά είναι αλλιώς.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ, ΣΧΟΛΕΙΑ, ΜΕΤΑΦΟΡΑ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ, ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ, ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ, ΠΕΤΣΑΣ, ΑΡΣΗ ΜΕΤΡΩΝ, 9 ΜΑΙΟΥ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!