κυβέρνηση-ετοιμάζει-ρύθμιση-για-την-ψ-387160
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 01.02.2019 | 15:49

Κυβέρνηση: Ετοιμάζει ρύθμιση για την ψήφο των αποδήμων -Αντιδράσεις ΝΔ

Ειδική ρύθμιση για την ψήφο των αποδήμων φαίνεται ότι ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση, ωστόσο, οι πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενό της έχουν ξεσηκώσει αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, η ρύθμιση θα επιτρέπει τη δυνατότητα της συμμετοχής στις εκλογές όσων έχουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Ωστόσο, η ψήφος των αποδήμων θα προσμετράται μόνο για την εκλογή των 3 βουλευτών απόδημου Ελληνισμού, ενώ η κατανομή των υπολοίπων 297 βουλευτών θα γίνεται με βάση το αποτέλεσμα της κάλπης στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνει η Καθημερινή, πρακτικά θα υπάρχουν δύο εκλογικές δεξαμενές, με απολύτως δυσανάλογη επιρροή επί του αποτελέσματος: αυτή των 297 βουλευτών που θα εκλέγονται από τα 10 εκατομμύρια Ελλήνων (εσωτερικού) και τρεις που θα εκλέγονται από όσους Ελληνες διαμένουν στο εξωτερικό, έχουν εκλογικά δικαιώματα και επιλέξουν να ψηφίσουν μέσω των προξενείων.

Με απλά λόγια, αντί η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να προσμετρείται στο σύνολο της επικράτειας, θα προσμετρείται αποκλειστικά και μόνο για τις τρεις έδρες των Αποδήμων. Η πρόταση συνιστά προφανή εμπαιγμό έναντι των Ελλήνων του εξωτερικού, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν το εξής παράδειγμα: η ψήφος του Ελληνα που θα ψηφίζει στην Ελλάδα θα έχει εντελώς διαφορετική δύναμη σε σχέση με αυτήν του Ελληνα του εξωτερικού.

Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά γίνονται ακόμη πιο σαφή αν σκεφθεί κανείς ότι αν ο Ελληνας του εξωτερικού, αντί του προξενείου, αποφασίσει να πάρει το αεροπλάνο και να ταξιδέψει για να ψηφίσει στην Ελλάδα, τότε θα μπορεί να επηρεάσει 297 έδρες αντί των τριών που θα επηρέαζε αν βρισκόταν στο εξωτερικό!

Αντισυνταγματική

Πέραν της πολιτικής στόχευσης που υποκρύπτει η πρόταση, οι γνωρίζοντες τι συζητείται στο πλαίσιο της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων –υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΣ Κώστα Πουλάκη–, που συστήθηκε για να αναζητηθούν οι βέλτιστες λύσεις ως προς την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, μιλούν για κατάφωρη αντισυνταγματικότητα της πρότασης –η ψήφος των εκτός ελληνικής επικράτειας έχει συνταγματικό θέμα– καθώς αποτελεί εξώφθαλμη παραβίαση της ισότητας της ψήφου.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», λόγω ενστάσεων, εντός της επιτροπής υπάρχουν και δύο μειοψηφήσαντες, οι οποίοι υποτίθεται ότι θα καταγραφούν στην αιτιολογική έκθεση της νομοθετικής πρότασης. Σημειώνεται ότι για να γίνει νόμος η εν λόγω πρόταση, απαιτούνται 200 ψήφοι.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες της Καθημερινής, η ΝΔ τόνισε ότι «σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής, η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει μια εξόφθαλμα αντισυνταγματική ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Αν ισχύει το συγκεκριμένο σχέδιο της Κυβέρνησης, οι ψήφοι των κατοίκων του εξωτερικού θα προσμετρώνται, όχι στο σύνολο της Επικράτειας, όπως όλων των Ελλήνων πολιτών, αλλά αποκλειστικά και μόνο για την εκλογή τριών βουλευτών.

Οι Έλληνες του εξωτερικού δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Καλούμε την Κυβέρνηση να μην διανοηθεί να καταθέσει στη βουλή σχέδιο νόμου που καταστρατηγεί τη συνταγματική αρχή της ισότητας ψήφου.

Η Νέα Δημοκρατία έχει φέρει τρεις φορές μέχρι σήμερα τροπολογία με μία πλήρη, συγκεκριμένη, και άμεσα εφαρμόσιμη ρύθμιση. Αυτή δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους -ισότιμα με όλους τους Έλληνες- το κόμμα της επιλογής τους. Η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει και τέταρτη φορά την ίδια πρόταση η οποία μπορεί κάλλιστα να εφαρμοσθεί από τις επόμενες κιόλας εκλογές.

Η Κυβέρνηση αντί να εμπαίζει τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης οφείλει να τους δώσει λόγο υπερψηφίζοντας την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, και όχι να εφευρίσκει τρόπους για να αποφύγει την κρίση τους».