Σάββατο
3
Ιούνιος
Back

Κυνικός Γεραπετρίτης παρά τους θανάτους: Δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω ΜΕΘ

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως το σύστημά μας αντέχει και πως όλα όσα καταγγέλλονται από διάφορες πλευρές για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία πρόκειται για… οράματα.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω κλίνες. Θα υπάρξει ίσως στο μέλλον και τότε θ’ αναζητηθεί η συνεργασία και θα ενταχθούν είτε μέσω της συνέργειας, είτε μέσω της επίταξης. Αυτή τη στιγμή το σύστημά μας αντέχει. Αυτή είναι η πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά ενώ μετά από επισήμανση του παρουσιαστή της εκπομπής, Δημήτρη Τάκη, ότι στον Ευαγγελισμό έχουν τροποποιηθεί δωμάτια επειδή ακριβώς δεν υπάρχουν ΜΕΘ, τόνισε: «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχει μια αναμονή που είναι πολύ περιορισμένη των 24, λίγο περισσότερων, ωρών για την ένταξη σε ΜΕΘ. Αυτή είναι η πραγματικότητα, τα υπόλοιπα είναι οράματα που βλέπουν ορισμένοι. Σε κάθε περίπτωση όλοι βρίσκονται με οξυγόνο, όλοι βρίσκονται με υποστήριξη, δεν υπάρχει κανείς που να μην λαμβάνει την πρέπουσα ιατρική βοήθεια».

Αναφορικά με το μέτωπο της πανδημίας, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε: «Είναι προφανές ότι δεχόμαστε μια πάρα πολύ μεγάλη πίεση, βρισκόμαστε σε ένα οξύ τρίτο κύμα, η αίσθηση είναι ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην κορύφωση του κύματος αυτού. Για να έχουμε μια μεγάλη εικόνα ολόκληρη η Ευρώπη αυτή τη στιγμή διέρχεται ενός τέταρτου κύματος που είναι σφοδρότατο. Βλέπουμε όλοι ότι οι κυβερνήσεις επιλέγουν να πάνε σε πολύ σκληρά μέτρα που έχουν να κάνουν με τον περιορισμό της μεταδοτικότητας, εμείς ακόμη δεν βρισκόμαστε σε αυτό το επίπεδο».

Ερωτηθείς για το αν κυνδυνεύουμε και από ένα τέταρτο κύμα, απάντησε: «Όλα αυτά είναι πάρα πολύ πρώιμα να αξιολογηθούν. Η δική μας τοποθέτηση είναι ότι πάντοτε αξιολογούμε τα επίκαιρα δεδομένα. Έχουμε προβλεπτικά μοντέλα για το που θα αναπτυχθεί ο ιός το επόμενο χρονικό διάστημα και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Έχουμε τον εμβολιασμό ο οποίος πηγαίνει εξαιρετικά καλά, είμαστε ανάμεσα στις πρώτες χώρες σε ότι αφορά τον αριθμό των εμβολιασμένων και τη ροή των εμβολιασμών. Το δεύτερο είναι ότι έχουμε προς όφελός μας και τον καιρό ο οποίος σταδιακώς θα βελτιώνεται».

«Αυτή τη στιγμή πρέπει να κάνουμε δύο πράγματα, το πρώτο είναι να ενισχύσουμε όσο το δυνατόν το τείχος απέναντι στον ιό ενισχύοντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ενισχύοντας πολύ και τη δυνατότητα του ευρέως testing. Ο δεύτερος άξονας είναι να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε το επίπεδο της συμμόρφωσης των πολιτών. Δυστυχώς οι πολίτες αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο συμμόρφωσης και τούτο εξαιτίας της πολύ μεγάλης κόπωσης που έχει επέλθει από τη μακρά περιοριστική κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει ένας δεύτερος πυλώνας ο οποίος θα πρέπει να είναι η σταδιακή αποσυμπίεση του πληθυσμού. Η αίσθηση που αποκομίζω είναι ότι η περιορισμένη συμμόρφωση οφείλεται εν πολλοίς και στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίες δικλείδες αποσυμπίεσης. Αυτή τη στιγμή είναι νομίζω κρίσιμο να μπορέσουμε λίγο να απελευθερώσουμε την κοινωνία, να μετατοπίσουμε το βάρος των μέτρων γιατί γνωρίζουμε που υπάρχει αυτή τη στιγμή η μεταδοτικότητα. Η μεταδοτικότητα οφείλεται πέρα από την επικράτηση του βρετανικού στελέχους που είναι πολύ μεταδοτικό, οφείλεται κατά βάση στο γεγονός ότι έχουμε πολλές εσωτερικές συναθροίσεις δηλαδή μαζευόμαστε στα σπίτια χωρίς τις αναγκαίες προφυλάξεις και κάπως σε χώρους εργασίας και βεβαίως έχουμε τις υπαίθριες δημόσιες συναθροίσεις που είναι μια πραγματική καταστροφή», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Πως μπορούμε να καταπολεμήσουμε τα φαινόμενα αυτά, ενδεχομένως ανοίγοντας λίγο τη στρόφιγγα της ελευθερίας των πολιτών, να μπορούμε να διοχετεύσουμε την ενέργεια τους προς άλλες δραστηριότητες. Όπως είναι για παράδειγμα το μικρό λιανεμπόριο, όπως είναι ενδεχομένως το να μπορέσουμε να δώσουμε μια μεγαλύτερη ελευθερία να κινηθεί ο κόσμος έξω. Βεβαίως υπάρχει πάντοτε το ζήτημα των σχολείων, θέλω να θυμίσω ότι οι μαθητές βρίσκονται σε οριακή ψυχολογική κατάσταση εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι επί μήνες μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον ειδικά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια που επί μακρόν είναι κλειστά. Άρα νομίζω ότι είναι κρίσιμο, και θα πρέπει να το αξιολογήσουμε, να μετατοπίσουμε λιγάκι το δείκτη των περιορισμών προς ένα καθεστώς μικρών ελευθεριών, άλλων δραστηριοτήτων που λίγο θα καταστήσουν και πιο υπεύθυνη τη στάση των πολιτών απέναντι στα μέτρα», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Ένα χρονοδιάγραμμα επί τη βάσει του οποίου θα μπορέσουμε να μετατοπίσουμε τις δραστηριότητες σε εξωτερικό χώρο και σε πιο ελεγχόμενο χώρο είναι νομίζω αναγκαίο», διευκρίνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ο κ.Τσίπρας είπε ότι κάνατε τους νταήδες στους γιατρούς, διατάξατε την επιστρατευση ενώ τους κλινικάρχες δεν τους αγγίζετε και ενώ υπάρχουν προβλήματα με τις ΜΕΘ. Πως θα ενισχυθεί το σύστημα, θα προχωρήσετε και σε νέα επίταξη γιατρών, θα προσθέσετε νέες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα;

«Ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πάντοτε μια βάση να μιλάει χωρίς δεδομένα, εγώ θα μιλήσω με πολύ συγκεκριμένα δεδομένα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη διάθεση του εθνικού συστήματος υγείας, και επιμένω στο εθνικό γιατί περιλαμβάνει και το δημόσιο και το ιδιωτικό, 1.410 κλίνες ΜΕΘ. Αυτές οι κλίνες ΜΕΘ εξυπηρετούν τόσο περιστατικά covid όσο και περιστατικά μη covid. Οι 1.410 περιλαμβάνουν και έναν ικανό αριθμό από κλίνες ΜΕΘ που έχει παράσχει και ο ιδιωτικός τομέας οι οποίες ανέρχονται σε 147 για την Αττική και περισσότερες για όλη τη χώρα. Άρα καταλαβαίνουμε ότι ήδη έχουμε εντάξει κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Οι κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα είναι πεπερασμένες, δεν είναι πολύ περισσότερες έτσι ώστε να μπορούν να επιταχθούν ή να υπάρξει συνεργασία μαζί τους. Γιατί δεν επιτάσσουμε; Θέλω να ειμαι πολύ αυστηρός , αν είχαμε ακούσει τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που εδώ και 14 μήνες διαρκώς επιμένει να πάμε σε επίταξη υπηρεσιών και δομών είναι προφανές ότι θα είχαμε νοσοκομεία τα οποία δεν θα χρησιμοποιούσαμε. Σήμερα είναι η ανάγκη να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες υποδομές και υπηρεσίες τις οποίες και θα πλήρωνε ο ελληνικός λαός. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όταν μιλάμε συνεργασία, για επιτάξεις δεν πρόκειται για μια δωρεάν παροχή υπηρεσιών, είναι κόστος δημοσιονομικό. Αυτή τη στιγμή θα εξαντλήσουμε οτιδήποτε είναι αναγκαίο, δεν υπάρχει κανείς ο οποίος δεν θα λάβει την πρέπουσα ιατρική περίθαλψη», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω κλίνες, θα υπάρξει ίσως στο μέλλον και τότε θα αναζητηθεί η συνεργασία και θα ενταχθούν είτε μέσω της συνέργειας είτε μέσω της επίταξης», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στην ερώτηση αν αυτό θα γίνει στο και 5 που λεει ο κ. Τσίπρας, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε: «Δεν υπάρχει και 5, αυτή τη στιγμή το σύστημά μας αντέχει. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχει μια αναμονή η οποία είναι πολύ περιορισμένη των 24 ή λίγο περισσότερων ωρών για την ένταξη σε ΜΕΘ αυτή είναι η πραγματικότητα τα υπόλοιπα είναι οράματα τα οποία βλέπουν ορισμένοι. Σε κάθε περίπτωση όλοι βρίσκονται με οξυγόνο, όλοι βρίσκονται με υποστήριξη δεν υπάρχει κανείς ο οποίος να μην λαμβάνει την πρέπουσα ιατρική βοήθεια. Από την άλλη επαναλαμβάνω οι ΜΕΘ είναι πεπερασμένες και στον ιδιωτικό τομέα, δεν υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες για να υπάρξει ένταξη ιδιωτικών ΜΕΘ στο σύστημα. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να μπορούμε να εντάσσουμε συστηματικά και τις ιδιωτικές και τις δημόσιες και τις στρατιωτικές σε ένα ενιαίο σύστημα και σε μια υγειονομική περιφέρεια είναι όμως πεπερασμένο».

Αναφορικά με τα selftest στα φαρμακεία, σημείωσε: «Έως το τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθεί ένα συνολικό σχέδιο το οποίο θα καταλαμβάνει την προμήθεια, τη διανομή, την διενέργεια, την καταχώρηση συνολικά μια στρατηγική η οποία θα αφορά το διαγνωστικό τεστ. Το δεύτερο που έχω να πω είναι ότι καλό είναι να μην είμαστε αμετροεπείς στα πράγματα, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο υγειονομικού χαρακτήρα και δεν επιτρέπεται να λιποτακτεί κανείς. Όπως ακριβώς συνέβη με τους γιατρούς οι οποίοι αντελήφθησαν και είναι προς τιμήν τους το γεγονός ότι προσήλθαν σχεδόν όλοι οι επιταχθέντες νομίζω ότι θα πρέπει να έχουμε μια στάση υπεύθυνη όταν αφορά τη δημόσια υγεία. Να συστοιχιζόμαστε, να συστρατευόμαστε όλοι.

«Να διαβεβαιώσω ότι θα τηρηθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος. Σκοπός του self testing το οποίο θα διατίθεται δωρεάν από την πολιτεία, θα είναι να μπορέσουμε να ελέγξουμε τη διασπορά ευρέως κλίμακας για να μπορέσουμε σταδιακώς να αποσυμπιέσουμε και τους πολίτες ανοίγοντας κάποιες δραστηριότητες άρα όλοι θα πρέπει να στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή», κατέληξε..

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!