κορδέλες-κοινωνική-ατζέντα-και-καθημ-1452995
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 05.05.2025 | 10:45

Κορδέλες, κοινωνική ατζέντα και καθημερινότητα: Το «τρίπτυχο» του Κ. Μητσοτάκη

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Με περιοδείες του πρωθυπουργού σε Λεκανοπέδιο και περιφέρεια και κυρίως με εγκαίνια έργων θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση να αποδυναμώσει τις δημοσκοπικές πιέσεις που εκτιμάται ότι θα δεχθεί η κυβερνητική παράταξη λόγω της επανόδου των Τεμπών στην επικαιρότητα, με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην υπουργό Κ. Καραμανλή.

Στο τέλος της εβδομάδας, την Παρασκευή, ο Κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Κρήτη για να παραστεί στην εκδήλωση υπογραφής της σύμβασης με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την ανάδοχο εταιρεία του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), το οποίο αποτελεί προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού. Μία μέρα νωρίτερα, θα καταφτάσει στο νησί πολυπληθές υπουργικό κλιμάκιο για επαφές με φορείς και εκπροσώπους τοπικών αρχών, λίγο πριν την επίσημη τελετή υπογραφής.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, εξάλλου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να κόψει και άλλες κορδέλες, τόσο στη Δυτική Ελλάδα όσο και στη Βόρεια Ελλάδα καθώς το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να στείλει το μήνυμα ότι όσα έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, γίνονται πράξη.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται εν αναμονή του νέου κύματος των ερευνών που φαίνεται να εμπεριέχουν αισιόδοξα μηνύματα αλλά και νέα “καμπανάκια” για την κυβερνητική παράταξη. Η εικόνα, στην πραγματικότητα, αναμένεται να είναι ανάλογη αυτής που έδειξαν οι κυλιόμενες μετρήσεις που παραδόθηκαν τις περασμένες μέρες στο κυβερνητικό επιτελείο, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν αμέσως μετά το Πάσχα.

Στις δημοσκοπήσεις αυτές, καταγράφηκε ένα σαφέστατο φρενάρισμα στην πορεία πτώσης, χωρίς ωστόσο τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος να φτάσουν στο ψυχολογικό όριο του 30%. Ένα στοίχημα κρίσιμο για το Μέγαρο Μαξίμου τη δεδομένη χρονική συγκυρία.

Οι «μαύρες τρύπες»

Επιπρόσθετα, επιβεβαίωσε ότι το κυβερνών κόμμα πρέπει να καλύψει ως τις εκλογές κάποιες κρίσιμες “μαύρες τρύπες“, οι οποίες, αν παραμείνουν ανοικτές, θα “καταπιούν” σημαντικό κομμάτι από τις εκλογικές προσδοκίες της ΝΔ.

Οι δυο μεγαλύτερες “μαύρες τρύπες” καταγράφονται στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους νέους ψηφοφόρους. Στην πρώτη κατηγορία, τα ποσοστά της ΝΔ καταγράφουν έντονα καθοδική πορεία από τον Ιούνιο του 2023 που βρίσκονταν στο 44,7%, στο 28,2% έναν χρόνο αργότερα και κάπου εκεί, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, και σήμερα.

Η δεύτερη “τρύπα” αφορά το έλλειμμα εμπιστοσύνης που καταγράφει η κυβέρνηση στους νέους ψηφοφόρους από 17-24 ετών αλλά και στους επόμενους από 25-39 ετών. Αν και παραδοσιακά οι συγκεκριμένες κατηγορίες δεν αποτελούσαν τις βασικές εκλογικές ομάδες για τη ΝΔ, από το 2023 και μετά, η κατάσταση εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματική. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, πάντως, τις τελευταίες ημέρες και ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, καταγράφεται μία μικρή έστω διαφοροποίηση προς τα επάνω. Το ίδιο και στους των 65 ετών που παραδοσιακά ήταν φιλικοί.

Από την άλλη πλευρά, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για τα ευρήματα των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων που δείχνουν βελτίωση της εικόνας στο κομμάτι των ψηφοφόρων της ΝΔ που είχαν μετακινηθεί στη λεγόμενη γκρίζα ζώνη. «Οι ψηφοφόροι μας έχουν αρχίσει και μας ακούνε ξανά. Με σκληρή δουλειά και συνέπεια, θα τα καταφέρουμε» λένε κυβερνητικά στελέχη.

της Έλλης Τριανταφύλλου

ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.