καυγάς-τσακαλώτου-βούτση-προσωπική-63132
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 02.02.2017 | 10:30

Καυγάς Τσακαλώτου – Βούτση: Προσωπική κόντρα ή τα προεόρτια «ηρωικής εξόδου»;

Αναζωπυρώθηκαν τα σενάρια περί αντικατάστασης του υπουργού Οικονομικών, μετά την άγρια σύγκρουση που είχαν χτες στο Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης στο περιθώριο της συζήτησης επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ.

Η κόντρα ξέσπασε όταν μετά την ομιλία Μητσοτάκη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε τον λόγο για να απαντήσει.

Ο πρόεδρος της Βουλής, επικαλούμενος τον κανονισμό, αρνήθηκε να του δώσει τον λόγο καθώς επέκειτο η ομιλία του πρωθυπουργού. Τότε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανώς εκνευρισμένος από τα όσα είχε ακούσει από τον πρόεδρο της ΝΔ, όταν του αρνήθηκε -ακόμα και επί προσωπικού- τον λόγο ο Νίκος Βούτσης, εξερράγη, αποκαλώντας «απαράδεκτο» τον πρόεδρο της Βουλής. «Παρακαλώ πολύ να είστε ήρεμοι και όταν εκφράζεστε προς το προεδρείο, εκφράσεις όπως ”απαράδεκτοι” είναι εκτός τόπου και χρόνου», είπε αυστηρά ο κ. Βούτσης.

Το συγκεκριμένο γεγονός προκάλεσε διάφορα σχόλια στους διαδρόμους της βουλής και έφερε στην επιφάνεια την κρίση που υπάρχει στο εσωτερικό της κυβέρνησης και αφορά τις εκκρεμότητες για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Η διαφαινόμενη διάσταση μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Μεγάρου Μαξίμου, ειδικά για την περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου στα 6.000 ευρώ όπως ζητούν οι δανειστές αλλά και στην ψήφιση μέτρων για περικοπές στις συντάξεις μετά το 2018, έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια της προηγούμενης αξιολόγησης, ο κ. Τσακαλώτος είχε θέσει ως “κόκκινη γραμμή” την άρνηση μείωσης του αφορολογήτου.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο δυσαρέσκεια από από την πλευρά του πρωθυπουργού και δεν αποκλείουν ακόμα και την αντικατάσταση του Τσακαλώτου, από τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος σύμφωνα με τους ίδιους «μπορεί ευκολότερα να αποδεχθεί τον επερχόμενο συμβιβασμό», ενώ τονίζουν ότι διατηρεί καλύτερες σχέσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ωστόσο πηγές από την Κουμουνδούρου, κάνουν λόγο και για «απόπειρα ηρωικής εξόδου» από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος, όπως λένε, «έχει φθάσει στα όρια αντοχής του και δεν μπορεί να υπογράψει όλα όσα είναι έτοιμη να δεχθεί η κυβέρνηση και να παραμείνει ταυτόχρονα ηγέτης της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως λογίζεται η τάση “53+”».

Τι κρύβεται πίσω από την αντιπαράθεση

Οι φήμες σύμφωνα με τις οποίες «κάτι τρέχει με τον Ευκλείδη» εντάθηκαν από νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης όταν έφαγε το πρώτο «άδειασμα» από τον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος μιλώντας στο «Σκάϊ» πήρε σαφείς αποστάσεις έναντι των χειρισμών του υπουργού Οικονομικών, αποδοκιμάζοντας ουσιαστικά τα αναφερόμενα στην πρόσφατη επιστολή του τελευταίου προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς με την οποία ομολογούνται πολλές καθυστερήσεις.

«Ρωτήστε τον κ. Τσακαλώτο», ήταν η πρώτη αντίδρασή του όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα όσα αναφέρονται -σύμφωνα με δημοσίευμα στο πρακτορείο Bloomberg που επιβεβαιώθηκε 24 ώρες αργότερα με κυβερνητικό non paper – στην επιστολή του υπουργού Οικονομικών προς τους δανειστές περί υλοποίησης μόλις του 33% των συμφωνηθέντων.

«Η εντύπωση που έχουμε εμείς από πλευράς νομοθετημάτων και πορείας δεσμεύσεων και προόδου του προγράμματος είναι ότι η κυβέρνηση από το Δεκέμβριο έχει κάνει όλα τα συμφωνηθέντα», συμπλήρωσε αμέσως μετά ο πρόεδρος της Βουλής.

Στις παραδοχές του κ. Τσακαλώτου περί μη υλοποίησης των συμφωνηθέντων εστίασε την κριτική του και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή. Αλλά όταν ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε τον λόγο για να απαντήσει βρέθηκε αντιμέτωπος με τον κ. Βούτση.

Πάντως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνουν με έμφαση ότι η τάση των «53+» έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει μέτρα που αφορούν σε μείωση του αφορολόγητου και περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, μέσω του «κόφτη» από το 2018. Μάλιστα, οι ίδιοι κοινοβουλευτικοί κύκλοι, σημείωνουν ότι ο Ευκ. Τσακαλώτος, έχει δεσμευτεί και προσωπικά ότι επί των ημερών του «δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολόγητου» και είναι πολύ δύσκολο να εκτεθεί για μια ακόμα φορά.

Αν βρεθεί πάντως εκτός υπουργείου, τότε είναι δεδομένο ότι θα ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με απρόβλεπτες συνέπειες για την κυβερνητική συνοχή.