κατατέθηκε-η-πρόταση-νόμου-του-συριζα-271938
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 14.12.2012 | 08:31

Κατατέθηκε η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για τη διαθεσιμότητα

Την πρόταση νόμου για τη διαθεσιμότητα και την οποία είχε περιγράψει λεπτομερώς η aftodioikisi.gr σε προηγούμενη ανάρτησή της κατέθεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ. Φέρει τις υπογραφές 71 βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα. Η πρόταση εντάσσεται σε μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ «στo πλαίσιo της αποκατάστασης των αντεργατικών και αντικοινωνικών νομικών ρυθμίσεων που υπογράφηκαν από τα τέλη  του 2009 μέχρι σήμερα στο πλαίσιο των Μνημονίων».

Με την πρόταση νόμου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει αντίθετο στη διαθεσιμότητα, την οποία χαρακτηρίζει ως απόλυση, αλλά και στην εφεδρεία και στη μετάταξη ή μεταφορά των δημόσιων υπαλλήλων «προς εντελώς άγνωστη κατεύθυνση εντός του δημόσιου τομέα». Επίσης, ως λόγους που επικαλείται για τη θέση του να μη διώκονται πειθαρχικά οι δημόσιοι υπάλληλοι, αναφέρει ότι «θεσπίζονται αυστηρές και άδικες προϋποθέσεις για την επιβολή πειθαρχικών ποινών, όπως η αργία υπαλλήλων, διότι επαναφέρουν στο προσκήνιο αλγεινές μνήμες από ανάλογες επιλογές ανελεύθερων και αντιδημοκρατικών καθεστώτων περασμένων δεκαετιών».

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, «επιχειρείται μια αντιδημοκρατική και κατά παράβαση ακόμη και του τεκμηρίου της αθωότητας μεταρρύθμιση του πειθαρχικού δικαίου, στην κατεύθυνση της τρομοκράτησης και εν τέλει της αυθαίρετης απομάκρυνσης “ενοχλητικών” -για το τροϊκανό καθεστώς διακυβέρνησης- υπαλλήλων της δημόσια διοίκησης». Και ενώ  όπως αναφέρει «δεν υποστηρίζει και δεν υποστήριξε ποτέ ότι η δομή και η λειτουργία του δημοσίου τομέα ήταν ιδανική πριν από την κρίση χρέους και την εφαρμογή των μνημονίων», οι υπάλληλοι αυτοί θα πρέπει να παραμείνουν και οι αλλαγές για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, να εφαρμοστούν στο μέλλον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τάσσεται ακόμη ενάντια στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων διότι «αυτές οι εκθέσεις αξιολόγησης του συνόλου των δημοσίων υπηρεσιών καταρτίζονται σε ένα γκρίζο περιβάλλον αδιαφάνειας και μυστικότητας, από αγνώστου ταυτότητας ιδιωτικές εταιρείες, με αμφιβόλου αξιοπιστίας επιστημονικές μεθόδους και σε συνθήκες αποκλεισμού των εργαζομένων και των συνδικάτων τους από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των μελετών αξιολόγησης δομών και προσώπων».

Η πρόταση νόμου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως είχε γράψει και η ιστοσελίδα στη σχετική της ανάρτηση, στοχεύει κυρίως:

  • στην κατάργηση των διατάξεων του Νόμου 4024/2011, οι οποίες προβλέπουν την υπό προϋποθέσεις ένταξη σε εργασιακή εφεδρεία και σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα για εργαζόμενους δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, οι οποίοι είτε βρίσκονται λίγα χρόνια πριν από την συνταξιοδότησή τους, είτε απασχολούνται σε φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται με βάση τον Νόμο 4002/2011,
  • στην κατάργηση του κεφαλαίου Ζ του άρθρου πρώτου του Νόμου 4093/2012 που αφορά:
    i) στις μετατάξεις-μεταφορές προσωπικού,
    ii) στη διαθεσιμότητα υπαλλήλων,
    iii) στην αργία στο πλαίσιο της πειθαρχικής και ποινικής διαδικασίας,
    iv) στην άμεση κατάργηση ειδικοτήτων και θέσεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες, κλάδους και ειδικότητες, και
    v) στον περιορισμό προσλήψεων και στην αποκατάσταση της ηθικής και της περιουσιακής ζημίας την οποία έχουν παρανόμως υποστεί όσοι υπήχθησαν σε μια από τις προαναφερόμενες κατηγορίες εφεδρείας, διαθεσιμότητας, μετάταξης-μεταφοράς ή αργίας κ.ο.κ.
  • στην πρόβλεψη της δυνατότητας και των ειδικότερων όρων αφενός, επανασύστασης των καταργούμενων οργανικών θέσεων και αφετέρου, επανόδου στην απασχόληση για όσους εκ των πληγέντων επιθυμούν την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.
  • στην κατάργηση των διατάξεων που αφορούν στην αναδιοργάνωση των δημοσίων υπηρεσιών και στην διαδικασία ανακατανομής των οργανικών θέσεων στον δημόσιο τομέα.
  • στη σύσταση ειδικής διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής διαφάνειας και ελέγχου, των ήδη συναφθεισών συμβάσεων με ιδιωτικές επιχειρήσεις-εξωτερικούς συμβούλους, του μελετητικού έργου που έως σήμερα έχουν αυτές εκπονήσει και ταυτόχρονα της προοπτικής και του τρόπου αξιοποίησής του έργου αυτού από την δημόσια διοίκηση.
  • στη σύσταση ανεξάρτητης διαρκούς επιτροπής στρατηγικού σχεδιασμού των δημοσίων υπηρεσιών και της δημόσιας διοίκησης με την ισότιμη συμμετοχή κρατικών φορέων ή ανεξάρτητων αρχών και εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας, των συνδικάτων των εργαζομένων και των κοινωνικών οργανώσεων.

 

Tags: