Κ.Μητσοτάκης: Τέλος στον κρατισμό -Μαζί με τη Γεννηματά στο «εκλογές τώρα»

Να βάλει «τέλος στον κρατισμό» έθεσε ως κεντρικό στόχο της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση για την οικονομία. Ο πρόεδρος της ΝΔ πρόταξε το σχέδιο του κόμματος τους για ένα νέο «μοντέλο επιχειρηματικότητας» που θα απελευθερώσει της υγιείς δυνάμεις της οικονομίας, θα φέρει επενδύσεις και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «αόριστο ευχολόγιο» το ολιστικό σχέδιο τονίζοντας ότι σε αυτό «συνυπάρχουν απαραίτητες μεταρρυθμίσεις με αρκετές ιδεολογικές εμμονές και ασυγχώρητες γενικότητες».

Συνεχίζοντας την κριτική του για τις 106 σελίδες του ολιστικού σχεδίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «δεν ξέρουμε αν είναι δικό σας κείμενο ή έχει ξαναγραφεί από τους θεσμούς γιατί δεν ξέρουμε ποιο εί ναι το αρχικό σας κείμενο. Δεν συνειστά σε καμία περιπτωση ένα συγκεκριμένο χάρτη τολμηρών μεταρρυθμίσεων. Είναι αναπτυξιακό σχέδιο χωρίς ανάπτυξη. Λείπει το όραμα. Σαν να έκανε αγγαρεία ο συντάκτης. Λείπει το όραμα και εφαρμοσμένες πολιτικές που θα φέρουν δουλειές και θα παράγουν πλούτο».

Επέκρινε, δε, την κυβέρνηση ότι «εδώ και αρκετούς μήνες η κυβέρνησή σας συζητά με τους εταίρους το περιβόητο ολιστικό σχέδιο. Το κάνατε στα κρυφά χωρίς να το φέρετε στην Βουλή και δημόσια διαβούλευση».

Ο κ. Μητσοτάκης παρέθεσε επίσημα στοιχεία που δείχνουν ότι ήδη αναθεωρήθηκε προς τα κάτω η ανάπτυξη για το 2018, ενώ σε όλη την τριετία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η σωρευτική ανάπτυξη ήταν πολύ χαμηλότερη από της Κύπρου, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. «Αντί να βάζετε χρήματα στην οικονομία για να πάρει μπροστά, τραβάτε χρήματα.

Το αποτέλεσμα της πολιτικής σας είναι ότι τέσσερις στους δέκα Έλληνες θεωρούν τη φοροδιαφυγή θεμιτή πρακτική. Την ίδια στιγμή καταστρέφετε συνειδητά τη μεσαία τάξη. Το 42% του φόρου εισοδήματος το πληρώνουν όσοι δηλώνουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ που είναιτο 3% των φορολογουμένων» είπε χαρακτηριστικά.

Εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008, εσείς εκθρέψατε τους Αγανακτισμένους

Με αφορμή την επίθεση του Ρουβίκωνα στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να αναμετρηθεί με «το αμαρτωλό παρελθόν και το προβληματικό παρόν». «Να καταδικάσετε τις κρεμάλες των αγανακτισμένων και να ζητήσετε μια συγγνώμη για τον διχαστικό σας λόγο και τις ανεκδιήγητες εκφράσεις «ή εμείς ή αυτοί» «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Είναι δική σας ιδεοληψία ο διαχωρισμός της βίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε και ειδική αναφορά στην ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα μετά την επίθεση σε βάρος του Γιάννη Μπουτάρη λέγοντας ότι «μου έκανε εντύπωση το τουιτ που κάνατε λέγοντας ότι αυτοί που επιτέθηκαν στον κ. Μπουτάρη δεν ήταν αγανακτισμένοι και συγκεντρωμένο πλήθος. Τι εννοείτε; Ότι θα ήταν δικαιολογημένοι αν ήταν αγανακτισμένοι; Πράξετε το αυτονόητο. Όχι μονο να καταδικάσετε την βία από όπου και αν προέρχεται αλλά αποδείξετε το στην πράξη. Απελευθερώστε τα Εξαρχεια, τελιώνετε με τους Ρουβίκωνες. Ο Δήμαρχος Τήνου με 8 άτομα προσωπικό τους συνέλαβε εσείς δεν μπορείτε; Δεν θέλετε να το κάνετε γιατί οι εκλεκτικές σας συγγένειες δεν σας το επιτρέπουν».

«Επιτέλους προστατέψτε τους Έλληνες και τις γειτονιές. Αυτή είναι η δουλειά σας. Αν δεν μπορείτε να παραιτηθείτε. Δεν σας επιτρέπω να αφήσετε το οποιοδήποτε υπονοούμενο ότι η ΝΔ έχει σχέση με οποιαδήποτε έκφανση βίας» πρόσθεσε σε υψηλούς τόνους ο κ. Μητσοτάκης και χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008 εσείς αποθρασύνατε τους αγανακτισμένους όταν έβαζαν κρεμάλες. Εσείς εξισώνατε την φυσική βία των μνημονίων με την βία του σπασίματος και των προπηλακισμών».

Εκλογές τώρα

Ο Κ. Μητσοτάκης, ζήτησε την άμεση προσφυγή στις κάλπες και απευθυνόμενος στην κ. Γεννηματά, που είχε ζητήσει νωρίτερα το ίδιο, στέλνοντας και ένα μήνυμα «φιλίας» και την επόμενη των εκλογών προς την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, σημείωσε: «Οι Έλληνες θα επιλέξουν ποιος θα τους οδηγήσει με σχέδιο και ασφάλεια στην επόμενη ημέρα. Θέλουν ελπίδα. Εκλογές λοιπόν. Εκλογές, κ. Γεννηματά, εμείς τις ζητάμε δύο χρόνια, όπου θα αναμετρηθεί η ασφάλεια η αυτοπεποίθηση και η αισιοδοξία, απέναντι στον λαϊκισμό και στα ψέματα. Συμφωνούμε όλοι ότι η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα και οι κάλπες είναι κάθαρση. Δώστε την ευκαιρία στον ελληνικό λαό να πάρει θέση. Ο ελληνικός λαός είναι σοφός και η εμπειρία των οκτώ χρόνων τον έχει κάνει σοφότερο…».

 

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας

κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως

στη Βουλή για την οικονομία

Κυρίες και κύριοι, βουλευτές, κ. Τσίπρα αν κρίνω πάντως από τη συμμετοχή των βουλευτών σας στη συζήτηση, μεγάλο ενδιαφέρον για το ολιστικό σχέδιο δεν βλέπω. Συζητάμε, σήμερα, για την οικονομία και η Κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας προσωπικά αισθάνθηκε την ανάγκη να απολογηθεί για την κατάσταση στην οποία έχει φέρει τη χώρα και τους Έλληνες. Δυστυχώς, όμως, τη συγκυρία σκεπάζει ένα γκρίζο σύννεφο της βίας, της τυφλής βίας, κατά του Δημάρχου Θεσσαλονίκης του κ. Μπουτάρη αλλά και των βανδαλισμών στο ιστορικό κτίριο του ΣτΕ. Προσέξτε, την ανησυχητική σύμπτωση: Επίθεση από τη μια σε ένα δημοκρατικά εκλεγμένο πρόσωπο, τον δήμαρχο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης. Και επίθεση  ταυτόχρονα σε ένα από τα δυο ανώτατα όργανα της Δικαιοσύνης που κατεξοχήν εκπροσωπεί τη διάκριση των εξουσιών και επομένως την εύρυθμη λειτουργία του Πολιτεύματος. Με άλλα λόγια, διπλό χτύπημα στο αυτονόητο δικαίωμα του πολίτη να επιλέγει ποιος τον κυβερνά, να προστατεύεται όταν αδικείται, να ζει σε ένα ασφαλές και πολιτισμένο Κράτος. Γι’ αυτό ακριβώς, και επειδή το ποτήρι ήδη ξεχειλίζει, η καταδίκη πρέπει να είναι ρητή, απόλυτη, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υπεκφυγές. Και αυτό πράξαμε ως υπεύθυνο Κόμμα από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Είναι όμως καιρός, κ. Τσίπρα, να αναμετρηθείτε και εσείς με το αμαρτωλό παρελθόν σας και το προβληματικό παρόν σας. Μαζί με τις άλλες «αυταπάτες» σας, να καταδικάσετε και τις κρεμάλες των «Αγανακτισμένων», που τυχοδιωκτικά ενσωματώσατε και με απόλυτο κυνισμό νομιμοποιήσατε. Να ζητήσετε, επιτέλους,  μια συγγνώμη για τον διχαστικό σας λόγο. Για τις ανεκδιήγητες φράσεις σας «ή εμείς ή αυτοί», «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Και σταματήστε επιτέλους να εξωραΐζετε τον τραμπουκισμό, αποκαλώντας τον ακτιβισμό. Και συνειδητοποιείστε, επιτέλους, ότι είναι αποτέλεσμα της δικής σας αριστερής ιδεοληψίας  να διαχωρίζετε τη βία σε αυτήν των ακροδεξιών και σε εκείνη του «συγκεντρωμένου πλήθους». Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση, κ. Τσίπρα, το tweet το οποίο κάνατε μετά την επίθεση στον κ. Μπουτάρη όπου είπατε ότι αυτοί που επιτέθηκαν δεν είναι ούτε αγανακτισμένοι πολίτες ούτε συγκεντρωμένο πλήθος. Τι εννοείτε δηλαδή; Ότι αν ήταν αγανακτισμένοι πολίτες και συγκεντρωμένο πλήθος θα είχαν νομιμοποίηση να επιτεθούν; Διότι αυτό εννοείτε.  Η βία, λοιπόν, είναι μία και είναι κίνδυνος για τη Δημοκρατία.

Και σας καλώ από αυτό το βήμα, σήμερα κ. Τσίπρα, να πράξετε επιτέλους κάτι αυτονόητο. Όχι απλά να  καταδικάσετε τη βία από όπου αν αυτή προέρχεται, αλλά να δεσμευτείτε ότι θα το αποδείξετε στην πράξη. Απελευθερώστε τα Εξάρχεια, τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια της χώρας, τα κατειλημμένα κτίρια και δώστε τα πίσω στους πολίτες. Τελειώνετε με τους Ρουβίκωνες,  κ. Τσίπρα. Ο δήμαρχος Τήνου με 8 άτομα προσωπικό στο Αστυνομικό τμήμα της Τήνου, τους συνέλαβε, συνέλαβε τα μέλη του Ρουβίκωνα. Εσείς εδώ δεν μπορείτε να το κάνετε; Δεν θέλετε να το κάνετε γιατί οι εκλεκτικές σας συγγένειες με το χώρο είναι τέτοιες που οι παλιοί σύντροφοι σας δεν σας το επιτρέπουν. Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την αποστροφή του κ. Τόσκα: «Μωρό που μπουσουλάει» μας είπε ότι είναι ο Ρουβίκωνας. Άρα να υποθέσω ότι η «μαμά» θα το βοηθήσει να σταθεί στα πόδια του με στοργή και προδέρμ; Δικά σας λόγια είναι, γιατί αγανακτείτε κύριοι, δεν τα είπαμε εμείς εσείς τα λέτε.

Επιτέλους, προστατέψτε τους Έλληνες και τις γειτονιές τους, τη δημόσια περιουσία που ανήκει σε όλους. Αυτή είναι η δουλειά σας κ. Τσίπρα. Αν δεν μπορείτε να παραιτηθείτε. Αλλά δεν σας επιτρέπω ποτέ ξανά να αφήσετε το παραμικρό υπονοούμενο ότι η Νέα Δημοκρατία έχει οποιαδήποτε σχέση με οποιαδήποτε έκφανση βίας. Εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008. Εσείς χαϊδέψατε και αποθρασύνατε τους αγανακτισμένους όταν μιλούσαν για κρεμάλες. Εσείς εξισώνατε τη φυσική βία με τη βία των Μνημονίων, με τη βία του σπασίματος και των προπηλακισμών. Εσείς κ. Τσίπρα προσθέτατε  πάντα ένα «αλλά» όταν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι δεχόντουσαν  επίθεση, όταν δέρνανε τους δικούς μας βουλευτές και τους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ποτέ δεν ήταν η καταδίκη χωρίς αστερίσκους. Πάντα υπήρχε ένα «αλλά», ένα υπονοούμενο ότι αυτή η αντίδραση κάπως δικαιολογείται, επειδή εμείς ήμασταν αυτοί που δήθεν ψηφίσαμε τα Μνημόνια.   Εσείς κ. Τσίπρα είστε αυτός, που οκτώ χρόνια μετά, δεν τολμήσατε να πείτε ούτε μια λέξη για να τιμήσετε τη μνήμη των δολοφονημένων της Marfin. Και μην με κοιτάτε έτσι αμήχανα. Γιατί  έχετε τεράστια ευθύνη για την πρωτοφανή ανομία που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Και, είτε το θέλετε, είτε όχι, στα ζητήματα αυτά θα παίρνετε τις απαντήσεις που σας αξίζουν.

 

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

 

Τα τελευταία γεγονότα με ανάγκασαν να ξεκινήσω την ομιλία μου από αυτά. Βέβαια νομίζω ότι  όλοι καταλαβαίνουν ότι ο κ. Τσίπρας κάπου προσπάθησε να εκμεταλλευθεί, με ασύλληπτο θράσος και με βαθιά προσβλητικό τρόπο για την ιστορία αυτής της Παράταξης, την επίθεση που δέχθηκε ο κ. Μπουτάρης. Το έκανε για να αποκρύψει την καθολική αποτυχία του στα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. Έρχομαι λοιπόν, στην οικονομία. Και μιας και  ο Α. Τσίπρας έσπευσε να κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή από το 2014 μέχρι σήμερα, θα ήθελα να του επισημάνω μια σύμπτωση που μοιάζει με τραγική ειρωνεία. Είναι σήμερα 23 Μαΐου και με οδηγό αυτήν  την ημερομηνία ας κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στα τρία χρόνια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Να μιλήσουμε λοιπόν  για όλα αυτά που δεν μας λέει το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης του κ. Τσίπρα.

Ξεκινάμε λοιπόν:

Πριν από τρία χρόνια, στις 23 Μαΐου 2015, εν μέσω «δημιουργικής ασάφειας» του κ. Βαρουφάκη, οι εκροές των καταθέσεων είχαν φτάσει ήδη τα 20 δις. Και τα διεθνή γραφεία ζητούσαν από τους Έλληνες ξενοδόχους τιμές με ρήτρα χρεοκοπίας. Παρόλα αυτά, στη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας, ο κ. Τσίπρας μοίραζε, ως συνήθως, διαβεβαιώσεις, λέγοντας ότι η «συμφωνία είναι κοντά». Ήταν τότε, που γελούσατε ανέμελα στον κ. Γιουνκέρ και κάνατε αστεία για την γραβάτα του. Μόνο που η αλήθεια πίσω από τα ενσταντανέ ήταν άλλη. Αντί για συμφωνία, η Κυβέρνηση απεργαζόταν ένα σχέδιο για διπλό νόμισμα, και πίστευε ότι μπορεί να απειλήσει την Ευρώπη με ένα δημοψήφισμα. Το τραγικό αποτέλεσμα ήταν τα capital controls και το τρίτο αχρείαστο Μνημόνιο 86 δις ευρώ με υπογραφή Τσίπρα. Μνημόνιο που έφερε άμεσες περικοπές αποδοχών, αύξηση φορολογίας, εκτίναξη των τιμών μέσω του Φ.Π.Α: Από τα καύσιμα και τα τρόφιμα μέχρι τις συγκοινωνίες και την εστίαση.

Πριν από δύο χρόνια, κ. Τσίπρα -για την ακρίβεια μια μέρα πριν- στις 22 Μαΐου 2016, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε εδώ στη Βουλή τα διαβόητα «Προαπαιτούμενα». Δηλαδή, το Ασφαλιστικό-λαιμητόμο του κ. Κατρούγκαλου, το Υπερταμείο της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια, αυτό το οποίο διαφημίζετε τώρα στο ολιστικό σας σχέδιο  -με λίγα λόγια το Μνημόνιο plus των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Επειδή ο ψεύτης ντροπή δεν έχει, ως γνωστόν, ο κ. Τσίπρας βεβαίωνε, για άλλη μία φορά, ότι αυτά  είναι τα τελευταία μέτρα. Μόνο μια συνάδελφός σας η κυρία Βασιλική Κατριβάνου είχε, τότε, την αξιοπρέπεια να παραιτηθεί.  Όλοι οι άλλοι ψηφίσατε για να κάτσετε στις καρέκλες σας. Ξέρουμε, ότι σας ενοχλούν οι υπενθυμίσεις αυτής της ιστορικής αλήθειας. Έτσι δεν είναι; Δεν σας αρέσουν αυτά. Θα τα ξανακούσετε πολλές φορές μέχρι τις εκλογές.  Το τι ακολούθησε μετά είναι γνωστό. Εξοντωτικοί φόροι και εισφορές, διάλυση της μεσαίας τάξης και φυσικά η περιθωριοποίηση των πιο αδύναμων. Όλα αυτά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάει στις εκλογές του  2015 με το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», αν θυμάστε καλά…

Πριν από ένα χρόνο, στις 23 Μαΐου 2017 -σαν σήμερα, ξανά- η Κυβέρνηση δεσμευόταν στο Eurogroup  για πλεονάσματα ύψους 3,5% μέχρι το 2022 και φυσικά πρόσθετα μέτρα ύψους 5.1 δις το 2019 και το 2020. Αναρωτιέμαι, κ. Τσίπρα, αυτά γιατί δεν τα αναφέρατε στην ομιλία σας; Γιατί δεν είπατε κουβέντα για τις μειώσεις των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου; Διότι αυτά τα οποία έχετε υπογράψει είναι, στην ουσία, ένα τέταρτο Μνημόνιο, που έχει ήδη ναρκοθετήσει την πορεία της χώρας για αρκετά ακόμη χρόνια. Και αυτή τη φορά βέβαια, ο κ. Τσίπρας έπαιξε το χαρτί των «αντιμέτρων». Χωρίς, όμως, να παραδεχθεί ότι και αυτό το εφεύρημα είναι στην αποκλειστική ευθύνη των δανειστών. Τι ακολούθησε; Η εκτόξευση των κόκκινων δανείων, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί. Ένας στους δύο Έλληνες χρωστάει σήμερα στην εφορία. Οκτώ στους δέκα δηλώνουν πως έχουν δυσκολία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Κι όλα αυτά φυσικά, περιμένοντας τις νέες μειώσεις των συντάξεων και τη νέα μείωση του αφορολόγητου.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, σήμερα έχουμε πάλι 23 Μαΐου. Μία ημερομηνία που θα κατατρέχει την Κυβέρνηση, καθώς συμπίπτει με ολέθριες επιλογές της, που όλες τους στηρίχθηκαν σε χυδαία ψέματα. Και αυτή η παράξενη σύμπτωση, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, αποδεικνύει ότι δεν αλλάζετε και ούτε μπορείτε και να αλλάξετε. Διότι είσαστε τώρα, αυτό που ήσασταν πάντα: Αδίστακτοι δημαγωγοί στα λόγια και απελπιστικά ανίκανοι στην πράξη.  Γιατί όλοι πια έχουν καταλάβει ότι όσο αλήθεια ήταν το σκίσιμο των Μνημονίων με ένα άρθρο το 2015, όσο ίσχυσε το «κανένα νέο μέτρο» του 2016 και όσο εφαρμόστηκαν τα «αντίμετρα»- το 2017, άλλο τόσο αλήθεια είναι και το παραμύθι της καθαρής εξόδου και της επιστροφής στην ανάπτυξη. Και θα σας απαριθμήσω δεδομένα κ. Τσίπρα τα οποία δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση.

 

Ήδη, Δ.Ν.Τ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησαν και πάλι προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για το Α.Ε.Π και την ανάπτυξη, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη. «Αρνητική έκπληξη», χαρακτηρίζουν, όλοι, την τριετία 2015-2017. Ο πίνακας αυτός -ξέρετε εμένα μου αρέσει, κ. Τσίπρα, να μιλάω με στοιχεία, όχι με κορώνες και με πλήρη διαστρέβλωση- δείχνει το ρυθμό μεταβολής του Α.Ε.Π.. Για το  4ο τρίμηνο του 2017, είναι ο χαμηλότερος στην Ευρωζώνη. Ο πίνακας αυτός δείχνει την ανάπτυξη την οποία είχε η ελληνική οικονομία σε σχέση με την Κύπρο και την Πορτογαλία μεταξύ 2015 και 2017. 9,3% σωρευτική ανάπτυξη η Κύπρος την τριετία, 6,1% σωρευτική ανάπτυξη η Πορτογαλία την τριετία, 0,9% σωρευτική ανάπτυξη η Ελλάδα την τριετία που την κυβερνούσατε. Συγχαρητήρια κ. Τσίπρα. Αυτά είναι τα επιτεύγματά σας. Γι’ αυτά είστε υπερήφανος.

Πανηγυρίζετε και φωτογραφίζεστε δίπλα με τον κ. Γκουρία. Όμως φαίνεται να μην έχετε διαβάσει το περιεχόμενο της έκθεσης του ΟΟΣΑ που σας παρέδωσε. Στην έκθεση αυτή σημειώνεται μείωση της παραγωγικότητας, η οποία συντηρεί τους χαμηλούς μισθούς και τη φτώχεια εντός εργασίας. Αλλά και στους ανέργους, πώς πάνε αλήθεια τα πράγματα; Μόνο το 4% -προσέξτε- βρίσκει απασχόληση μέσω του ΟΑΕΔ. Μόλις το 12% των ανέργων παίρνει κάποιο βοήθημα. Όσο για τις δημόσιες επενδύσεις, που έχουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στο αναπτυξιακό σας σχέδιο, το Δελτίο Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2018 επιβεβαιώνει την παταγώδη αποτυχία σας. Και στο πρώτο εξάμηνο του 2018 -παρά τις εισροές από την Ε.Ε.- εσείς περικόπτετε τις ήδη μειωμένες δαπάνες κατά 556 εκατομμύρια ευρώ.

Ένα απλό παράδειγμα τα λέει όλα: Το 2014, η Κομισιόν προέβλεπε ότι το Εθνικό Προϊόν των Ελλήνων, στο τέλος του 2018, θα ήταν 217 δις ευρώ, κ. Τσίπρα. Σήμερα, ποια είναι η πρόβλεψη; 183 δις ευρώ. Λίγο περισσότερο, ελάχιστα περισσότερο απ’ ό,τι το βρήκατε στο τέλος του 2014. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ; 34 δις ευρώ χαμένα από την καταστροφική σας πολιτική. 8.220 ευρώ για κάθε οικογένεια. Τόσα χρεώσατε τους Έλληνες. Και αυτή είναι μια μόνο πτυχή της καταστροφικής πολιτικής σας. Αντί να βάζετε χρήματα στην οικονομία για να πάρει μπροστά, τραβάτε χρήματα από την αγορά. O ΟΟΣΑ λέει ότι έχουμε από τους υψηλότερους συντελεστές και τα λιγότερα αναλογικά έσοδα.

Το αποτέλεσμα της πολιτικής σας ποιο είναι; Τέσσερις στους δέκα πολίτες θεωρούν, πλέον, τη φοροδιαφυγή ως «θεμιτή άμυνα κατά της υπερβολικής φορολόγησης». Αυτά καταφέρατε, κ. Τσίπρα σήμερα. Είναι πραγματικά ασύλληπτη η καταστροφή που επιφέρατε, ειδικά σε αυτούς που είναι συνεπείς φορολογούμενοι. Προσέξτε: Το 42% του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων το πληρώνουν όσοι δηλώνουν εισόδημα πάνω από 42.000 ευρώ και αποτελούν το 3% των φορολογούμενων. Αυτοί πληρώνουν το 42% του συνολικού φόρου εισοδήματος. Καταφέρατε το ακατόρθωτο. Να εξωθήσετε, ακόμη και νομοταγείς πολίτες με κάθε τρόπο στη φοροδιαφυγή, για να μην αισθάνονται τα τελευταία κορόιδα της ανερμάτιστης πολιτικής σας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με χαρά αποδέχτηκα την πρόταση της κυρίας Γεννηματά για τη σημερινή συζήτηση, όχι μόνο γιατί μου δόθηκε ακόμη μια ευκαιρία να περιγράψω την άθλια οικονομική πολιτική, την οποία ακολουθήσατε τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια. Ούτε για να αναπτύξω, ακόμα μια φορά, τη δική μας απάντηση, που συνιστά ένα μελετημένο σχέδιο δράσης για την ανόρθωση της οικονομίας. Θεωρώ πολύ χρήσιμη την πρωτοβουλία που πήρατε κυρία Γεννηματά, καθώς βαδίζουμε προς ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για το οποίο ούτε τα κόμματα ούτε και οι πολίτες έχουν επαρκή ενημέρωση.

Εδώ και αρκετούς μήνες, κ. Τσίπρα, η Κυβέρνησή σας συζητά με τους εταίρους το περιβόητο, ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο για την επόμενη μέρα. Το κάνατε φυσικά στα κρυφά, χωρίς να το θέσετε σε διαβούλευση στους κοινωνικούς εταίρους, χωρίς να το φέρετε στη Βουλή, χωρίς καμία διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης. Και αυτό που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα -σας διαβεβαιώνω έκατσα χθες το βράδυ και το διάβασα ολόκληρο, δεν είμαι σίγουρος αν το έχετε διαβάσει και εσείς σε τέτοια λεπτομέρεια- δεν είναι τίποτε παραπάνω -κατά την άποψή μου- από ένα αόριστο ευχολόγιο. Στο οποίο συνυπάρχουν κάποιες αυτονόητες και σωστές μεταρρυθμίσεις, με αρκετές ιδεοληπτικές εμμονές και κυρίως με πολλές ασυγχώρητες γενικότητες. Και φυσικά δεν έχουμε καμία εικόνα αν αυτό είναι πραγματικά δικό σας σχέδιο, αν έχει ξαναγραφτεί από τους θεσμούς, ενσωματώνοντας ενδεχομένως δικές τους  προτεραιότητες. Διότι δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το αρχικό κείμενο το οποίο στείλατε εσείς στην τρόικα. Το βέβαιο, όμως, είναι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι δεν συνιστά, σε καμία περίπτωση, ένα συγκεκριμένο χάρτη τολμηρών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Είναι ένα αναπτυξιακό σχέδιο χωρίς ανάπτυξη. Λείπει, όχι μόνο το όραμα -μερικές φορές μου έδωσε την εντύπωση ο συγγραφέας του ότι περίπου έκανε αγγαρεία, ότι έπρεπε να γραφτεί αυτό το κείμενο, μόνο και μόνο για να εκπληρωθεί μια τυπική υποχρέωση- αλλά λείπουν εφαρμοσμένες πολιτικές που θα φέρουν δουλειές, θα βελτιώσουν το εισόδημα, θα παράγουν πλούτο.

Αλλά πάμε να δούμε, κ. Τσίπρα, όχι μόνο τι λέει το αναπτυξιακό σας σχέδιο, αλλά κυρίως τι δεν μας λέει. Στα τέλη Αυγούστου, πράγματι, τελειώνει ο ευνοϊκός ευρωπαϊκός δανεισμός, αλλά παραμένουν τα σκληρά μέτρα. Γι’ αυτό και έχει πολύ μεγάλη σημασία από σήμερα να ανιχνευθεί η επόμενη ημέρα. Να αποτιμηθεί η αληθινή εικόνα και να αποκαλυφθούν οι νέοι κίνδυνοι. Διότι κίνδυνοι υπάρχουν. Τόσο από αυτό που η Κυβέρνηση βαφτίζει «έξοδο στις αγορές», όσο και από τις πολλές «ουρές» της καλοκαιρινής αξιολόγησης. Ουρές που προφανώς ανοίγουν το παράθυρο για πρόσθετες δεσμεύσεις. Και, δυστυχώς, οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξαναβάζουν τη χώρα στο βούρκο της ανασφάλειας, όπως βουλιάζουν και πάλι την πολιτική μέσα στη λάσπη.

Εξηγούμαι: Όταν μία χώρα, κ. Τσίπρα, σταματάει να δανείζεται με χαμηλά επιτόκια από τους εταίρους της και βγαίνει στις αγορές οφείλει να το κάνει υπό συνθήκες ευνοϊκές. Όπως το έκανε η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Πορτογαλία. Εσείς, όμως, ως συνήθως, πάτε ανάποδα στο ρεύμα. Βασίζεστε σε ένα απόθεμα, το περιβόητο cash buffer, ύψους 18 δις, το οποίο πως προήλθε αλήθεια;  Από υπερπλεονάσματα μεγαλύτερα από αυτά που σας ζήτησαν, από νέες συντάξεις τις οποίες δεν δίνετε, από οφειλές που δεν επιστρέφονται, από αποθέματα φορέων που γίνονται repos και από δημόσιες επενδύσεις που δεν υλοποιούνται. Την ίδια ώρα παραμένουν αναξιοποίητοι σημαντικοί πόροι ύψους 28 δις ευρώ από το τρίτο πρόγραμμα με πολύ χαμηλά επιτόκια. Και η Κυβέρνηση, με αποκλειστική της ευθύνη, έχει καθυστερήσει στην υλοποίηση συνολικά του προγράμματος. Άρα, δεν μπορεί να αντλήσει αυτά τα κεφάλαια. Κι όλα αυτά βαφτίζονται «μαξιλάρι» ασφάλειας. Μόνο που την επόμενη μέρα -το ξέρετε πολύ καλά- οι αγορές θα είναι πολύ αυστηρές αν εντοπίσουν οποιοδήποτε μεταρρυθμιστικό πισωγύρισμα. Και το σωσίβιο, το οποίο λέτε ότι έχετε εξασφαλίσει, κινδυνεύει να αποδειχθεί τρύπιο στις θάλασσες των διεθνών αγορών. Που διαπραγματεύεται, κ. Τσίπρα, σήμερα το ελληνικό δεκαετές ομόλογο; Στο 4,5%. Που είναι το αντίστοιχο της Πορτογαλίας;  Στο 1,9%. Που είναι το επταετές της Κύπρου; Στο 2,5%.

Η έξοδος στις αγορές μοιάζει, υπό τις παρούσες συνθήκες, μια βόλτα σε ναρκοπέδιο. Με δική σας ευθύνη. Εσείς κυβερνάτε τρεισήμισι χρόνια. Δεν πετύχατε την απαιτούμενη αποκλιμάκωση στα επιτόκια και την πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας που θα μας εξασφαλίσουν μετά τον Αύγουστο χαμηλό κόστος δανεισμού. Κουβέντα φυσικά για όλα αυτά στο «ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης». Ούτε βέβαια βελτιώσατε την εικόνα του δημόσιου χρέους. Θυμίζω, για άλλη μια φορά, κ. Τσίπρα, κάτι το οποίο φυσικά δεν αναφέρεται στο ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης: Ότι το Δ.Ν.Τ εκτιμούσε το 2014 ότι το χρέος «κινείται σε μονοπάτι βιωσιμότητας». Έτσι δεν είναι κ. Τσακαλώτε; Κάνω λάθος; Δεν κάνω λάθος, γιατί έχω εδώ  τις αναλύσεις του Δ.Ν.Τ., που λέει ξεκάθαρα: «it appeared that no further debt relief would have been needed». Αυτό έλεγε το Δ.Ν.Τ. το 2014 για την πορεία του ελληνικού χρέους, εκτιμώντας ότι θα φτάσει κοντά στο 60%, το 2060. Τι λέει το Δ.Ν.Τ. στην έκθεση του 2017; «Greek debt is highly  unsustainable». «Εξαιρετικά μη βιώσιμο», μεταφράζω στα ελληνικά. Εκτοξεύετε το δημόσιο χρέος στο 195% του Α.Ε.Π. και οι ανάγκες χρηματοδότησής του στο 45% του Α.Ε.Π. Κουβέντα φυσικά για όλα αυτά στο «ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης».

Πριν από κάποιες ημέρες ανακοινώσατε μια καταρχήν τεχνική συμφωνία, για την οποία ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών μας είπε ότι «έπρεπε να βάλουμε λίγο νερό στο κρασί μας». Έτσι δεν το είπατε;  Ενημερώστε μας, λοιπόν, σήμερα, κ. Τσακαλώτε, πόσο «νερό» βάλατε και σε ποιο «κρασί». Γιατί υποψιάζομαι ότι και εδώ κρύβονται νέες δεσμεύσεις. Που καθώς φαίνεται θα βρουν τη θέση τους στο μηχανισμό αυξημένης εποπτείας που θα μας συνοδεύει για αρκετά χρόνια ακόμα. Γιατί η καθαρή έξοδος είναι το νέο βρώμικο ψέμα του κ. Τσίπρα. Το Μνημόνιο δεν τελειώνει τον Αύγουστο. Απλώς μεταλλάσσεται. Και η χώρα θα ενταχθεί σε ένα νέο αυστηρό πλαίσιο παρακολούθησης που θα περιορίζει σημαντικά τους βαθμούς ελευθερίας μας. Ένα πλαίσιο παρακολούθησης διαφορετικό από αυτό στο οποίο εντάχθηκε η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Πορτογαλία. Και βέβαια, η χώρα θα κληθεί να εφαρμόσει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 5,1 δις ευρώ, τα οποία ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος έχουν ήδη ψηφίσει. Και χωρίς μάλιστα να έχουν εξασφαλίσει καμία χρηματοδότηση. Γι’ αυτό και λέμε ότι από τη χρηματοδότηση χωρίς Μνημόνιο, την οποία ζητούσατε το 2015, πήγαμε στο Μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση.

Έχετε, ήδη, ψηφίσει -θα το ξαναπούμε, να το ακούσουν και να το εμπεδώσουν οι συμπολίτες μας- τη μείωση του αφορολόγητου, την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ και τη νέα μείωση των συντάξεων. Οι δημαγωγοί που υπόσχονταν 13η και 14η σύνταξη, λήστεψαν την 12η και τώρα θα πάρουν και την 11η σύνταξη από τους συνταξιούχους. Και ακόμα δεν έχετε απαντήσει σε μια ερώτηση 46 βουλευτών μας με την οποία σας ζητούμε να δώσετε, επιτέλους, λεπτομέρειες για τις περικοπές των συντάξεων που έχετε νομοθετήσει με το νόμο Κατρούγκαλου.

Αλλά, δυστυχώς, τα άσχημα νέα δεν σταματάνε εδώ. Για πρώτη φορά, από 1/1/2020 ο χαμηλόμισθος των 600 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φόρο εισοδήματος. Την ίδια ώρα που 2.000.000 συμπολίτες μας χρωστούν έως 500 ευρώ στην εφορία, αδυνατούν να πληρώσουν ή έστω να ρυθμίσουν αυτό το ποσό. Ήδη, έχουν καταγραφεί ένα εκατομμύριο κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί καλά κρατούν. Και, βέβαια, κάνατε μεγάλη κουβέντα για τον κατώτατο μισθό. Δεν είπατε κουβέντα για τη γενιά των 360 ευρώ, την οποία εσείς δημιουργήσατε, τους απασχολούμενους μερικής απασχόλησης, τους οποίους χρησιμοποιείτε για να αποδείξετε ότι η ανεργία μειώνεται. Αλλά βέβαια στα στοιχεία της ανεργίας δεν προσμετρούν τους 400.000 συμπολίτες μας, οι οποίοι έφυγαν από τη χώρα αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. Όλα αυτά, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ομολογουμένως μια θλιβερή επίδοση για κάποιους οι οποίοι ήρθαν στην εξουσία, ως προστάτες των πιο αδυνάμων και τελικά έκαναν τους φτωχούς φτωχότερους και περισσότερους.

Κύριες και κύριοι βουλευτές, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, η χώρα μας χρειάζεται ένα τολμηρό σχέδιο εξόδου από την παρατεταμένη κρίση. Μια κρίση που μας έχει καθηλώσει στη μιζέρια και στην παρακμή. Δεν είναι ώρα ούτε για ωραιοποιήσεις, ούτε για υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ, το οποίο μπορεί να έρθει μόνο από ένα μεγάλο κύμα ιδιωτικών επενδύσεων. Και, ναι, πρέπει να μειώσουμε τους φόρους και τις εισφορές. Κουβέντα γι’ αυτό στο ολιστικό σχέδιο. Αντίθετα, καταλαβαίνω ότι ο ΕΝΦΙΑ θα κρατηθεί εκεί που είναι σήμερα στα 2,65 δις. Ο ίδιος ΕΝΦΙΑ τον οποίον εσείς λέγατε ότι θα καταργήσετε με ένα νόμο και με ένα άρθρο.

Από τη στιγμή που θα μειωθεί το αφορολόγητο ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής πρέπει να κατέβει στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ. Και τα κέρδη στις επιχειρήσεις πρέπει να φορολογούνται με 20% και όχι με 29%. Λέτε ότι θα το πάτε στις 26%, δηλαδή λέτε ότι θα επιστρέψετε τη φορολογία εκεί που τη βρήκατε. Στο 26% τη βρήκατε και την πήγατε εσείς στο 29%. Ποιον κοροϊδεύετε κ. Τσίπρα, επιτέλους;  Υπάρχει στο σχέδιό σας έστω και μια αναφορά για το πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί η φορολογία ως αναπτυξιακό κίνητρο για παραγωγικές επενδύσεις, ειδικά σε τομείς έντασης γνώσης; Για το πως θα ξαναπάρει μπρος η οικοδομή; Τι φορολογικά κίνητρα μπορούμε να δώσουμε για επισκευές σπιτιών, για περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις; Τίποτα από όλα αυτά φυσικά δεν υπάρχει στο δικό σας σχέδιο.

Η χώρα χρειάζεται ένα «διπλό σοκ εμπιστοσύνης και αποταμίευσης», που θα ενεργοποιήσει την ελληνική επιχειρηματικότητα. Με κίνητρα επιστροφής χρημάτων στις τράπεζες, με ριζοσπαστική αξιοποίηση κεφαλαίων, όπως αυτά του ασφαλιστικού συστήματος και με μια εφάπαξ, συνολική ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους Αλλά και με δραστική απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Η μάχη με τον κρατισμό, την πολυνομία, τη γραφειοκρατία, είναι μια μάχη που δεν μπορεί να χαθεί.

H Ελλάδα θα αξιοποιήσει τα απαράμιλλα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και θα γίνει επιτέλους μια χώρα φιλική στην επιχειρηματική κοινότητα. Γιατί το δίλημμα της επόμενης μέρας, πράγματι, κ. Τσίπρα, είναι πολύ καθαρό. Ποιος μπορεί να δημιουργήσει πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές; Ποιος μπορεί να βελτιώσει το διαθέσιμο εισόδημα της μεσαίας τάξης; Ποιος μπορεί να παράγει πλούτο που θα διανέμεται δίκαια σε όλους; Εμείς θέλουμε οι Έλληνες να ξαναπάρουν την τύχη της ζωής τους στα χέρια τους. Και η Ελλάδα να δουλέψει ξανά. Και κανείς να μην μείνει πίσω. Γι’ αυτό και επιμένουμε σε ένα παράλληλο δίχτυ προστασίας για τους πιο αδύναμους. Ναι, θέλουμε το Εγγυημένο Εισόδημα να πάει στο ένα δις για 800.000 φτωχούς συμπολίτες μας. Ένα ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο -σας θυμίζω- εμείς νομοθετήσαμε και εσείς πολεμήσατε τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής σας, για να μην ξεχνιόμαστε. Θέλουμε παιδικούς σταθμούς και ολοήμερα σχολεία για κάθε Ελληνόπουλο. Και, βέβαια, δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση σε προγράμματα που δεν αρκούνται σε επιδόματα για τους άνεργους, ειδικά τους νέους, αλλά τους επιμορφώνουν και τους οδηγούν πάλι πίσω στην παραγωγή.

Το κοστολογημένο οικονομικό μας πρόγραμμα δεν είναι, όμως, η μόνη απάντηση στα ζητούμενα της χώρας. Γιατί δεν είναι μόνο η οικονομία που απαιτεί να μπει ένα φρένο στη διαρκή υποχώρηση. Είναι η χώρα ολόκληρη που επιζητεί ένα νέο περιβάλλον με νέα αρχή. Η μείωση των φόρων, οι επενδύσεις και οι νέες δουλειές που εμείς σχεδιάζουμε, θέλουν μια άλλη ατμόσφαιρα από αυτήν του ψέματος, του διχασμού και των ρουσφετιών. Θέλουν θεσμούς που λειτουργούν και Δικαιοσύνη που εγγυάται την τήρηση των κανόνων. Η ανάπτυξη και η δημιουργικότητα δεν ανθίζουν με εγκληματίες στις γειτονιές, με κουκουλοφόρους στα Πανεπιστήμια και με Ρουβίκωνες στα πεζοδρόμια ή στα γραφεία. Θέλουν πάνω απ’ όλα ασφάλεια. Και το αίτημα της ασφάλειας προέρχεται από όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα με την ιδεολογική ή πολιτική τους ταυτότητα. Γρήγορη και αποτελεσματική διοίκηση. Παιδεία που βλέπει μπροστά και αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του μέλλοντος. Δικαιοσύνη που απονέμεται γρήγορα. Και, βέβαια, μια χώρα που σηκώνει κεφάλι, χρειάζεται κύρος, διεθνείς συνεργασίες και σοβαρή διπλωματία. Και όχι αυτήν την αμηχανία που κρατάει ακόμη φυλακισμένα δύο παιδιά μας στην Τουρκία ή υπόγειες διαδρομές που ακολουθούνται στο ζήτημα του Σκοπιανού.

Είστε υποχρεωμένος, κ. Τσίπρα, σήμερα μάλιστα, να τοποθετηθείτε επίσημα ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας και του Ελληνικού λαού για το απαράδεκτο όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» που, όπως μας είπατε και είπατε και δημόσια, συζητήσατε με το Σκοπιανό ομόλογό σας. Πείτε μας, λοιπόν, ξεκάθαρα αν το έχετε ήδη απορρίψει ή αν το συζητάτε ακόμα μυστικά.

Με άλλα λόγια, κυρίες και κύριοι των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι Έλληνες δεν ζητούν απλά να κρίνουν όσα κάνατε ή δεν κάνετε τόσο καιρό, αλλά να επιλέξουν ποιος θα τους οδηγήσει με σχέδιο και με ασφάλεια στην επόμενη μέρα. Δεν θέλουν απλά να τιμωρήσουν αυτούς που απέτυχαν. Θέλουν το δικαίωμα στην ελπίδα. Όχι όμως στην ψεύτικη ελπίδα των ανέξοδων υποσχέσεων. Αλλά στην ελπίδα της αλήθειας. Στην αλήθεια της ελπίδας. Εκλογές λοιπόν. Εκλογές κυρία Γεννηματά. Δεν θα διαφωνήσουμε αν οι εκλογές πρέπει να γίνουν μέσα σε ένα ή σε δύο ή σε τρεις μήνες. Εμείς εξάλλου τις ζητάμε εδώ και δύο χρόνια τις εκλογές. Εκλογές στις οποίες θα αναμετρηθούν τα έργα απέναντι στα λόγια. Το τεκμηριωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα απέναντι στις αερολογίες των ολιστικών σχεδίων ανάπτυξης. Εκλογές στις οποίες θα αναμετρηθεί η ασφάλεια απέναντι στο φόβο. Η αυτοπεποίθηση και η αισιοδοξία απέναντι στο λαϊκισμό και την παρακμή. Και αυτή τη φορά, βέβαια, δεν βλέπω να καλείτε για ενίσχυση τους Podemos του κ. Ιγκλέσιας. Μάλλον θα απολαμβάνει την πισίνα του και δεν θα έχει πολύ χρόνο να σας διαθέσει για να σας υποστηρίξει στην προεκλογική σας εκστρατεία.

Για μια φορά, λοιπόν, κ. Τσίπρα, κάντε, επιτέλους, το σωστό. Συμφωνείτε μαζί μου, συμφωνούμε όλοι ότι η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Και η κάλπη από μόνη της είναι μια κάθαρση. Δώστε, λοιπόν, στον Ελληνικό λαό την ευκαιρία να πάρει θέση. Μην τον δεσμεύσετε για χρόνια για να εξασφαλίσετε μερικούς ακόμη μήνες -γιατί τόσοι είναι- στην εξουσία. Και κυρίως μην υπονομεύετε τις δημοκρατικές μας κατακτήσεις σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περιορίσετε τη συντριβή σας. Ο Ελληνικός λαός είναι σοφός. Και είμαι πεπεισμένος ότι η εμπειρία των τελευταίων οκτώ ετών τον έχει κάνει ακόμη σοφότερο. Εμπιστευθείτε την κρίση του. Σεβαστείτε την ετυμηγορία του. Αφήστε τον να ασκήσει το δημοκρατικό του δικαίωμα, γιατί αυτό αξίζει στη χώρα. Αξίζουμε καλύτερα και σύντομα ο ελληνικός λαός θα το αποδείξει στις κάλπες.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΕΚΛΟΓΕΣ, ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ, ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΚΡΑΤΙΣΜΟ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!