k-mητσοτάκης-προτεραιότητα-η-εξίσωση-ε-585577
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 15.04.2019 | 18:41

K. Mητσοτάκης: Προτεραιότητα η εξίσωση επιτοκίων για ληξιπρόθεσμα από και προς το Δημόσιο

Την εξίσωση των επιτοκίων για ληξιπρόθεσμα χρέη από και προς το Δημόσιο με στόχο να περιοριστεί δραστικά το βάρος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αδυνατούν να αποπληρώσουν εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους ορίζει ως άμεση προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Άμεση προτεραιότητα μας είναι η εξίσωση των επιτοκίων για ληξιπρόθεσμα χρέη από και προς το Δημόσιο με στόχο να περιοριστεί δραστικά το βάρος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αδυνατούν να αποπληρώσουν εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους. Η κυβέρνηση θεσμοθετεί αυτή την εβδομάδα το “κούρεμα” του επιτοκίου για τα ληξιπρόθεσμα κρατικά χρέη προς τον ιδιωτικό τομέα, αγνοώντας προκλητικά ότι η συντριπτική πλειονότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα διορθώσει αμέσως αυτήν την αδικία, προχωρώντας σε μείωση του επιτοκίου υπερημερίας για οφειλές ιδιωτών προς το Δημόσιο ώστε αυτό να διαμορφωθεί στο επίπεδο του αντίστοιχου επιτοκίου το οποίο επιβαρύνει το Δημόσιο. Θα αποκαταστήσουμε την ίση μεταχείριση ιδιωτών και Δημοσίου για να πάμε, όλοι μαζί, επιτέλους την Ελλάδα μπροστά”, τονίζει, σε δήλωσή του, στο νέο ειδησεογραφικό site “tomanifesto.gr”.

Η παρέμβαση Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε με αφορμή το γεγονός ότι τα φυσικά και νομικά πρόσωπα επιβαρύνονται με δυσβάσταχτους τόκους υπερημερίας στις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο, οι οποίες μήνα με τον μήνα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Όπως σημειώνουν στην οδό Πειραιώς, το επιτόκιο ανέρχεται στο 8,76% και οι τόκοι αρχίζουν να “τρέχουν” από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης. “Η κυβέρνηση, αντί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα έφερε στη Βουλή διάταξη η οποία μειώνει το επιτόκιο του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα στα ληξιπρόθεσμα χρέη του. Το περιόρισε μάλιστα στο μισό, από το 6% στο 3% ετησίως. Έκανε δηλαδή το ακριβώς αντίθετο από αυτό που χρειάζεται η οικονομία”, σχολιάζουν.