υπ-οικονομίας-συνεχίζονται-οι-υψηλοί-70238
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 29.12.2016 | 16:30

Υπ. Οικονομίας: Συνεχίζονται οι υψηλοί ρυθμοί απορρόφησης του ΕΣΠΑ

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Για στοχευμένη προσπάθεια της ΝΔ να προκαλέσει εντυπώσεις για τα θέματα απορρόφησης του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, κάνει λόγο το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και σε no paper, αναφέρει ότι η στάση της «εκπλήσσει οποιονδήποτε καλόπιστο παρατηρητή».

Σύμφωνα με το υπουργείο οι στόχοι του έτους 2016 για την απορρόφηση των κονδυλίων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 έχουν όχι μόνο επιτευχθεί αλλά έχουν υπερκαλυφθεί. «Επομένως οποιοσδήποτε αντιλαμβάνεται ότι στα θέματα ΕΣΠΑ δεν υπάρχει προνομιακό πεδίο αντιπολίτευσης για τη ΝΔ», αναφέρει το υπουργείο και σημειώνει:

«Μετά από έναν αγώνα δρόμου το 2015 για την εξυγίανση των προγραμμάτων και την επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων, η Ελλάδα κατατάχτηκε πρώτη μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ στο ποσοστό απορρόφησης στα προγράμματα της περιόδου 2007-2013. Συνεχίζοντας τις υψηλές επιδόσεις, τη φετινή χρονιά όχι μόνο επιτυγχάνεται ο στόχος απορρόφησης του 7% για το ΕΣΠΑ 2014-2020, αλλά σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία, η απορρόφηση αναμένεται να προσεγγίσει το 10%.

Αυτό σημαίνει ότι η υπερκάλυψη του στόχου, δηλαδή η αυξημένη απορρόφηση πόρων, είναι πιθανόν να πλησιάσει ή να υπερβεί μέχρι και κατά 50% τον συμφωνημένο με την Κομισιόν στόχο. Επίσης σημαίνει ότι σε μια περίοδο πιεστικών δημοσιονομικών συνθηκών, προστίθεται ήδη στα δημόσια έσοδα κοινοτική συνδρομή η οποία θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ.

Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, στο ίδιο χρονικό σημείο της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, στο τέλος του 2009, με πολύ ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες, η απορρόφηση έφτανε μόλις στο 1,5%.

Επίσης, σημειώνεται ότι η Ελλάδα ενεργοποίησε τα Επιχειρησιακά Προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 νωρίτερα από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ. Έχει ήδη ενεργοποιηθεί πάνω από το 50% του νέου ΕΣΠΑ (προσκλήσεις ύψους 9 δισ. ευρώ) και έχουν ανασχεδιαστεί οι δράσεις επιχειρηματικότητας με βάση κρίσιμες κεντρικές κατευθύνσεις: ενίσχυση των συνεργασιών, της έρευνας και καινοτομίας, της εξωστρέφειας, στήριξη των νέων επιστημόνων.

Η προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης για την επίτευξη του στόχου και κατά το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση πόρων από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, το δυνατόν συντομότερο, φέρνει αποτελέσματα. Αυτό οφείλεται τόσο στις ενέργειες των υπηρεσιών του Υπουργείου όσο και στην άριστη συνεργασία με τις υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης. Τόσο τα τομεακά όσο και τα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα επιτυγχάνουν ήδη τους στόχους τους και αποτελούν παράδειγμα για την αποτελεσματική συνεργασία κεντρικής κυβέρνησης, αυτοδιοίκησης και δικαιούχων.

Οι επιδόσεις αυτές δεν μένουν στο επίπεδο της «ευημερίας των αριθμών» αλλά αποτελούν σημαντικά επιτεύγματα ουσίας για την οικονομική και κοινωνική καθημερινότητα των επιχειρήσεων και των πολιτών. Με το οριστικό κλείσιμο του έτους θα ανακοινωθούν τα επίσημα στοιχεία τόσο από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης όσο και από την Κομισιόν, τα οποία με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία θα κρύβουν εκπλήξεις για όσους εξακολουθούν να μεμψιμοιρούν, να κινδυνολογούν και να βλέπουν μια δική τους πραγματικότητα».

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.