ηλιόπουλος-εστία-ανομίας-και-ατιμωρ-1077012
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 19.10.2022 | 15:03

Ηλιόπουλος: «Εστία ανομίας και ατιμωρησίας στην αστυνομία με ευθύνη της κυβέρνησης»

Το γεγονός ότι η ΕΕ είναι κατώτερη των περιστάσεων στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, δεν αναιρεί ότι η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει μια “ειδική” ακρίβεια Μητσοτάκη, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “Real FM 97.8”.

Ερωτηθείς για το πακέτο μέτρων της Κομισιόν, υπογράμμισε: “δυστυχώς για άλλη μια φορά φαίνεται ότι προχωράμε σε ένα πακέτο πίσω από τις πραγματικές ανάγκες και το βάθος της κρίσης που έχουμε μπροστά μας”. “Η ευρωπαϊκή ολιγωρία όμως δεν είναι άλλοθι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αν δούμε σήμερα τον ενεργειακό χάρτη, θα διαπιστώσουμε ότι η Ελλάδα πληρώνει 274 ευρώ τη μεγαβατώρα, σχεδόν 100 ευρώ πιο πάνω από τον δεύτερο. Χωρίς να αναφερθούμε καν σε Ισπανία και Πορτογαλία που είναι κάτω από 100 ευρώ”, εξήγησε.

“Επομένως, έχουμε μια Ευρώπη που δεν αναλαμβάνει τις πραγματικές πρωτοβουλίες που χρειάζονται, αλλά έχουμε στη χώρα μας και μια ‘ειδική’ ακρίβεια Μητσοτάκη”, τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

“Εδώ που βρισκόμαστε το πραγματικό μοντέλο που θα έπρεπε να ακολουθήσουμε -και ως Ελλάδα και ως ΕΕ συνολικά- είναι αυτό που έχει εφαρμόσει η Ισπανία και η Πορτογαλία: αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου και εισαγωγή συνολικού πλαφόν στο φυσικό αέριο”. “Το ζήτημα δεν είναι τόσο δημοσιονομικό, είναι ρυθμιστικό”, ανέφερε.

Ερωτηθείς για το “καλάθι του νοικοκυριού” που προωθεί η κυβέρνηση, ο Νάσος Ηλιόπουλος έκανε λόγο για επικοινωνιακή φούσκα και υπογράμμισε: “με βάση τα στοιχεία, το 70% των εργαζόμενων έχει μειώσει την κατανάλωση βασικών αγαθών και η Ελλάδα είναι μία από τις 4 μόλις χώρες της ΕΕ που στην περίοδο ‘19-’21 αυξήθηκε η φτώχεια”. “Η κυβέρνηση θα έπρεπε να προχωρήσει άμεσα στη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, μαζί βέβαια με όλα τα μέτρα που προτείνουμε στο ενεργειακό. Αντίθετα, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει οδηγήσει τη χώρα σε πληθωρισμό μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο -τον προηγούμενο μήνα είχαμε τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση του πληθωρισμού. Η κυβέρνηση βολεύεται με τα υπερέσοδα που εισπράττει από τον ΦΠΑ, το οποίο βέβαια δεν συμβαίνει επειδή καταναλώνουμε περισσότερο αλλά επειδή πληρώνουμε περισσότερα”, δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Σε ερώτηση για την εγκληματικότητα, τόνισε αρχικά ότι η κυβέρνηση είναι αναποτελεσματική στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος: “τα τελευταία χρόνια έχουμε ζήσει μια σειρά από δολοφονίες και ξεκαθαρίσματα στο πεδίο του οργανωμένου εγκλήματος. Επίσης μην ξεχνάμε τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Για αυτήν την υπόθεση μέχρι στιγμής φαίνεται ότι είμαστε πολύ πίσω στην έρευνα, δεν έχουμε δει κανένα αποτέλεσμα”, είπε.

Όσον αφορά την έμφυλη και τη σεξουαλική βία, σημείωσε: “ήδη όταν ξεκινούσε η πανδημία, ο ΠΟΥ είχε προειδοποιήσει ότι η καραντίνα μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση τέτοιων φαινομένων”. “Δυστυχώς επαληθεύτηκε. Αυτό όμως που είναι πραγματικά αδιανόητο είναι σε τέτοια φαινόμενα να συμμετέχουν άνθρωποι της αστυνομίας, όπως έγινε στο ΑΤ Ομονοίας με το βιασμό μιας 19χρονης κοπέλας από αστυνομικούς. Έχουμε γνωμάτευση ιατροδικαστή που καταδεικνύει ότι έγινε βιασμός”, επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Άσκησε δε κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, “ο οποίος, στη σημερινή του δήλωση, ντράπηκε να χρησιμοποιήσει τη λέξη βιασμός”. “Όπως είδαμε και στην υπόθεση Ινδαρέ, μέσα στην αστυνομία υπάρχει μια μόνιμη εστία ανομίας και ατιμωρησίας”, πρόσθεσε.

“Οι προσλήψεις στην αστυνομία πρέπει να γίνονται από τη διαδικασία των πανελλαδικών και την φοίτηση στην Σχολή, όπως γίνονταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και όχι να παίρνουν ειδικούς φρουρούς με λίγους μήνες εκπαίδευση, με όλα τα εγκληματικά αποτελέσματα που βλέπουμε εδώ και καιρό”, ανέφερε.

“Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που προσλαμβάνουμε αστυνομικούς για να μπαίνουν με συνοδεία ΜΑΤ μέσα στα πανεπιστήμια. Αυτό συμβαίνει στην Τουρκία του Ερντογάν. Η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι εντελώς άχρηστη”, σχολίασε. “Για εγκλήματα όπως η διακίνηση ναρκωτικών η αστυνομία μπορούσε πάντοτε να επεμβαίνει μέσα σε πανεπιστημιακό χώρο”, τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, στρέφοντας τα βέλη του στον Τάκη Θεοδωρικάκο “ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ενώ η καταγγελία για τα ναρκωτικά στις εστίες υπήρχε εδώ και τρία χρόνια, η αστυνομία δεν επενέβη γιατί ήμασταν σε καραντίνα…”.

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά και τη νέα προκλητική κίνηση του Ερντογάν, σημείωσε: “είναι φανερό ότι είμαστε σε μια περίοδο κλιμάκωσης και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας”. “Δεν πρέπει να επιτρέπουμε στον Ερντογάν να εμφανίζει το ζήτημα αυτό σαν μια αντιπαράθεση Ελλάδας-Τουρκίας. Μιλάμε για μια χώρα που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο, οπότε πρέπει να μπαίνει μπροστά η ΕΕ και οι διεθνείς οργανισμοί. Με αυτήν την έννοια, πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να πιέσει ώστε να υπάρξει ένας αυτοματοποιημένος μηχανισμός κυρώσεων της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία”, κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.