γιατί-μιλάει-για-κυβέρνηση-των-ηττημέ-1133347
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 15.02.2023 | 19:12

Γιατί μιλάει για κυβέρνηση των ηττημένων ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Από το tvxs.gr

Eίναι η δεύτερη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές με απλή αναλογική ακόμη και αν η ΝΔ βγει πρώτο κόμμα. Στη συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει στη ΔΕΘ είχε μιλήσει για πολιτική τερατογένεση και από την Κοζάνη δήλωσε ότι δεν πιστεύει τον Αλέξη Τσίπρα όταν αποκλείει τον σχηματισμό κυβέρνησης των ηττημένων.

Το εννοεί ή απλώς προσπαθεί να συσπειρώσει το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο προβάλλοντας το φόβητρο μιας νέας πρωθυπουργίας Τσίπρα;

Οπως προκύπτει από συζητήσεις με κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της ΝΔ, ισχύουν και τα δύο. Δηλαδή, ο Κ. Μητσοτάκης ανησυχεί για τη χαλαρή ψήφο και προσπαθεί να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους του κέντρου που τον επέλεξαν το 2019 προειδοποιώντας τους ότι, αν δεν το επαναλάβουν, θα βρεθούν με τον Αλ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και, πιθανότατα, τον Γ. Βαρουφάκη υπουργό.

Πιστεύει ότι οι πρώτες εκλογές θα είναι οι καθοριστικές γιατί θα διαμορφώσουν τη δυναμική για τις δεύτερες, κάτι που σημαίνει ότι αν η ΝΔ δεν πετύχει ένα ποσοστό κοντά στο 33-34%, δεν θα έχει καμία πιθανότητα για αυτοδυναμία.

Από την άλλη, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν πειστεί ότι αποκλείεται η προοδευτική διακυβέρνηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει δεύτερο κόμμα. Σε συζητήσεις που γίνονται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, αναφέρεται το σενάριο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ-ΜέΡΑ 25 να συγκεντρώσουν αθροιστικά 151 έδρες και, επομένως, να προκύπτει μια κοινωνική πλειοψηφία που θα επιτρέψει στον Αλ. Τσίπρα να πει ότι δεν πρόκειται για κυβέρνηση των ηττημένων.

Ο Αλ. Τσίπρας στη συνέντευξη που έδωσε στον Alpha και τον Α. Σρόιτερ είπε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίσει τις εκλογές “δεν βγαίνουν τα κουκιά” για να κάνει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Στελέχη της ΝΔ δεν καθησυχάστηκαν από την τοποθέτησή του γιατί αναφέρθηκε μόνο στο τρίτο κόμμα και όχι σε άλλο. Και γιατί δεν υπάρχει η πιθανότητα, αναρωτιούνται, να δοθεί ψήφος ανοχής ακόμη και από το ΚΚΕ, πόσο μάλλον από το ΜέΡΑ 25 εφόσον καταφέρει να εκπροσωπηθεί στη Βουλή;

Η αλήθεια των αριθμών είναι ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει 31-32%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 11-12% και το ΜέΡΑ 25 3-4% μπορεί να διαμορφωθεί προοδευτική πλειοψηφία στη Βουλή και αυτό το έχουν μετρήσει στο Μέγαρο Μαξίμου και δεν το θεωρούν αδύνατο σενάριο.

Προφανώς ελπίζουν ότι το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη δεν θα καταφέρει να μπει στη Βουλή ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ να πιάσει το εκλογικό ποσοστό του 2019, αλλά δεν μπορούν να αποκλείσουν την πιθανότητα να συμβεί αυτό που δεν θέλουν.

Γνωρίζουν, άλλωστε, ότι ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα στις πρώτες κάλπες της απλής αναλογικής θα γίνουν έντονες διεργασίες στο εσωτερικό των κομμάτων. Και αυτό σημαίνει ότι ανεξάρτητα από τη βούληση των ηγεσιών θα υπάρξει πίεση και από μέσα από τα κόμματα προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.