γερμανικές-αντιδράσεις-για-το-ταξίδι-173358
ΚΟΣΜΟΣ | 04.04.2015 | 12:22

Γερμανικές αντιδράσεις για το ταξίδι Τσίπρα στη Ρωσία

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αντιδράσεις εκ μέρους Γερμανών πολιτικών προκαλεί η επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Μόσχα.

Να μην δυσαρεστήσει τους Ευρωπαίους εταίρους του καλεί τον Αλέξη Τσίπρα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενώ ανάλογη στάση τηρεί και ο Αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Διαφορετική άποψη εκφράζει η επικεφαλής της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκάμπι Τσίμερ.

Με την λίστα μεταρρυθμίσεών του και την επίσκεψή του στο Βερολίνο είχε αρχίσει ο (Αλέξης) Τσίπρας να ανακτά εμπιστοσύνη και αξιοπιστία, επισημαίνει ο κ. Σουλτς σε συνέντευξή του στην «Hannoversche Allgemeine Zeitung» και τονίζει ότι θα ήταν «απαράδεκτο» εάν τώρα υπολογίζει ότι ως αντάλλαγμα για ρωσική βοήθεια «θα θέσει σε κίνδυνο την κοινή θέση της ΕΕ σε ό,τι αφορά την Ρωσία».

Κριτική στην επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Μόσχα άσκησε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Γκούντερ Κρίχμπάουμ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα δηλώνει ότι, αν η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα μπορούσε να βρει την «σωτηρία της ψυχής» της στην Μόσχα, τότε υπολογίζει σε «λάθος άλογο» και προσθέτει ότι το πώς συμπεριφέρεται η Μόσχα στις ευρωπαϊκές αξίες όπως η ειρήνη, η ελευθερία, η δημοκρατία φάνηκε ήδη σε σχέση με την δική της αντιπολίτευση αλλά και με την κρίση στην Ουκρανία. «Όποιος λοιπόν θέλει ευρωπαϊκή βοήθεια, πρέπει η πυξίδα του να δείχνει προς τις Βρυξέλλες και όχι προς την Μόσχα», τονίζει ο κ. Κρίχμπάουμ.

Από την πλευρά του ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξή του στην «Rheinische Post» αναφέρει: «Δεν μπορώ να πιστέψω, με όλη την καλή διάθεση, ότι οποιοσδήποτε στην Αθήνα παίζει πραγματικά με την σκέψη να στρέψει την πλάτη στην Ευρώπη και να πέσει στην αγκαλιά της Μόσχας».

«Το θέμα δεν είναι να στραφούν η ΕΕ και η Ρωσία η μία εναντίον της άλλης», δηλώνει η επικεφαλής της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκάμπι Τσίμερ και προσθέτει ότι η Αθήνα επιδιώκει κυρίως να χαλαρώσει η Ρωσία τον αποκλεισμό των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από την Δύση. «Η Ελλάδα έχει τεράστιο συμφέρον από την δυνατότητα εξαγωγής αγροτικών προϊόντων. Αυτές είναι φυσιολογικές διαπραγματεύσεις», τονίζει.

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.