γεραπετρίτης-από-κίεβο-είμαστε-έτοιμ-1240383
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 03.10.2023 | 12:03

Γεραπετρίτης από Κίεβο: Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε στη μεταφορά σιτηρών

Στο Κίεβο πραγματοποιήθηκε χθες το Άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), προκειμένου να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα για συνέχιση της στήριξης στην Ουκρανία, στο έδαφος της οποίας μαίνεται άγριος πόλεμος από την ρωσική εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι υπουργοί Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) των 27 κρατών – μελών της ΕΕ επιβεβαίωσαν την αμέριστη στήριξή τους στην Ουκρανία και την αλληλεγγύη τους στον αγώνα του ουκρανικού λαού.

Όσον αφορά στον Γιώργο Γεραπετρίτη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο επικεφαλής της Ελληνικής Διπλωματίας επικεντρώθηκε στις «τεράστιες διαχυτικές συνέπειες», όπως είπε, που θα έχει ιδίως για τον εφοδιασμό χωρών του παγκόσμιου Νότου η κατάρρευση της συμφωνίας με τη Ρωσία για την ασφαλή εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, ο κ. Γεραπετρίτης, ανέδειξε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης και αναφέρθηκε στη δυνατότητα μεταφοράς των σιτηρών μέσω των λιμανιών της Βορείου Ελλάδος, και ειδικά της Αλεξανδρούπολης.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Έλληνας ΥΠΕΞ έχουν εδώ και καιρό διαμηνύσει δημοσίως ότι η Αθήνα προτίθεται να εισφέρει εμπράκτως στην μεταφορά των σιτηρών, κάτι που μεταξύ άλλων αναμένεται να ενισχύσει το αποτύπωμα το λόγο αλλά και τον ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή.