γεωργιάδης-o-συνδικαλισμός-εξευτελί-1235381
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 21.09.2023 | 11:10

Γεωργιάδης: “O συνδικαλισμός εξευτελίζεται σήμερα στην Ελλάδα”

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις για το εργασιακό νομοσχέδιο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σήμερα στον ANT1.

O κ. Γεωργιάδης δήλωσε συγκεκριμένα πως «ο συνδικαλισμός εξευτελίζεται σήμερα στην Ελλάδα», εξηγώντας ότι σήμερα βιώνουμε κάτι παράλογο.

«Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά αφορά τον ιδιωτικό τομέα. Δεν αφορά το Δημόσιο -για αυτό νομοθετεί το υπουργείο Εσωτερικών. Ε, λοιπόν σήμερα δεν απεργεί ο ιδιωτικός τομέας τον οποίο αφορά το νομοσχέδιο (ΓΣΕΕ) και απεργεί ο δημόσιος τομέας τον οποίο δεν επηρεάζει το νομοσχέδιο (ΓΣΕΕ)», τόνισε,

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το «ξεπάγωμα» των τριετιών και αν υπάρχει περίπτωση αυτές να «ξαναπαγώσουν» σε περίπτωση που οι δείκτες της ανεργίας επιδεινωθούν εκ νέου, απάντησε ότι η πρώτη τριετία για το χρονικό διάστημα 2024-2027 έχει ξεπαγώσει οριστικά και το μέτρο αυτό αφορά περίπου 1,5 εκατ. εργαζόμενους. Για το τι θα γίνει την περίοδο 2027-2030 είναι κάτι που θα αποφασιστεί αφού συνεκτιμηθούν όλα τα τότε στοιχεία, αλλά η αίσθησή του, βλέποντας την πορεία της οικονομίας, είναι ότι δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουμε πίσω.

Ο κ. Γεωργιάδης ήταν κατηγορηματικός αναφερόμενος στο θέμα της ακρίβειας, λέγοντας πως όντως είναι πρόβλημα, αλλά σήμερα η ζωή τον πολιτών είναι πολύ καλύτερη από ό,τι ήταν την περίοδο 2015-2019, χάρη στην κυβέρνηση της ΝΔ και τα αυξημένα εισοδήματα των πολιτών.
Σχολιάζοντας το θέμα της παράλληλης εργασίας που περιλαμβάνεται στο εργασιακό νομοσχέδιο, δήλωσε πως πρόκειται για ευρωπαϊκή οδηγία και η χώρα μας είναι η τελευταία στην ΕΕ που συμμορφώνεται με αυτήν. «Πρόκειται για ένα μέτρο που είναι 100% υπέρ των εργαζομένων, καθώς τους δίνει το δικαίωμα να κάνουν και δεύτερη εργασία με τα νόμιμα δικαιώματά τους, ενώ μέχρι σήμερα ο πρώτος τους εργοδότης μπορούσε να τους απαγορεύσει να έχουν και δεύτερη κύρια εργασία».

«Το πενθήμερο δεν αλλάζει και δεν καταργείται, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι», υπογράμμισε στη συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης και εξήγησε πως σε επιχειρήσεις που λειτουργούν όλη την εβδομάδα οι εργαζόμενοι θα μπορούν αν δουλεύουν και Σάββατο ή Κυριακή, χωρίς όμως να επηρεάζεται το πενθήμερο αν αυτό προβλέπεται στη σύμβασή τους και μάλιστα με υψηλότερες αμοιβές για εργασία το Σάββατο ή την Κυριακή.

Τέλος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι το επίδομα προσωπικής διαφοράς θα δοθεί και φέτος στους συνταξιούχους που το δικαιούνται, και μάλιστα η καταβολή του θα γίνει τον Δεκέμβριο, πριν από τα Χριστούγεννα.