Ευρωεκλογές: Δείπνο εργασίας στις Βρυξέλλες για την αποτίμηση των αποτελεσμάτων - Aftodioikisi.gr
Τετάρτη
8
Δεκέμβριος
Back

Ευρωεκλογές: Δείπνο εργασίας στις Βρυξέλλες για την αποτίμηση των αποτελεσμάτων

Οι ευρωπαίοι ηγέτες συναντιούνται σήμερα σε ένα άτυπο δείπνο εργασίας στις Βρυξέλλες, προκειμένου να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και να συζητήσουν ποιος θα διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιόυνκερ στην Προεδρία της Επιτροπής.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ που συγκάλεσε την έκτακτη αυτή Σύνοδο από τις αρχές Μαΐου, έχει πει ότι στόχος είναι οι Ευρωπαίοι ηγέτες να καταλήξουν σε συμφωνία για όλες τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ ως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 20-21ης Ιουνίου. Τα κορυφαία πόστα της ΕΕ είναι αυτό του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ, του Ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κατά την παράδοση, θα πρέπει να τηρηθεί μια ισορροπία πολιτική και γεωγραφική, ενώ τουλάχιστον ένα από τα κορυφαία πόστα θα πρέπει να δοθεί σε γυναίκα.

Σε ό,τι αφορά στην εκλογή του διαδόχου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Προεδρία της Επιτροπής, τα πράγματα δεν θα είναι και τόσο απλά. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιλέξουν τον υποψήφιο, όμως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αυτό που έχει τον τελευταίο λόγο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης, το φαβορί για τη θέση του Προέδρου της Επιροπής είναι ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ, ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στην Ευρωβουλή, παρά τις απώλειες. Όμως για πρώτη φορά από το 1979, το ΕΛΚ και οι Σοσιαλδημοκράτες δεν έχουν την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο ίδιος ο Βέμπερ δήλωσε τη βραδιά των ευρωεκλογών ότι θα πρέπει να αναζητήσει συμμαχία με τους Φιλελεύθερους ή και με τους Πράσινους για να έχει την πλειοψηφία. Αυτή τη φορά όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι θα στηρίξουν τον υποψήφιο του ΕΛΚ. Αν κρίνουμε από τις δηλώσεις τους, το βράδυ μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, φαίνεται ότι οι Φιλελεύθεροι θέλουν να σπάσουν το μονοπώλειο της εξουσίας του ΕΛΚ – Σοσιαλδημοκρατών. Από την άλλη οι Σοσιαλδημοκράτες φαίνεται πως σχεδιάζουν μια προοδευτική δύναμη που φιλοδοξούν να γίνει ο βασικός άξονας μιας μεγάλης πλειοψηφίας. «Από τη ριζοσπαστική αριστερά του Τσίπρα και τους Πράσινους, ως τους Φιλελεύθερους του Μακρόν», όπως έχει πει ο υποψήφιός τους, Φρανς Τίμερμανς.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των πολιτικών ομάδων άρχισαν μετά τα πρώτα αποτελέσματα της κάλπης και ακόμα είναι νωρίς να προβλέψουμε ποιες πολιτικές συμμαχίες θα διαμορφωθούν. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι πιθανότητες να γίνει ο Βέμπερ ο επόμενος πρόεδρος της Επιτροπής μειώνονται. Μένει να δούμε αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σήμερα θα προσπαθήσουν να παρακάμψουν τη διαδικασία του Spitzenkandidaten (του κορυφαίου υποψηφίου), με το επιχείρημα ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι ξεκάθαρο. Σε αυτή την περίπτωση στο τραπέζι θα μπουν και ονόματα άλλων υποψηφίων, που θα μπορούσε να κάνει δεκτούς το ΕΛΚ.

πηγή: news247.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!