ερώτηση-βουλευτών-400-000-φορολογικές-υποθ-189988
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 10.12.2014 | 18:13

Ερώτηση βουλευτών: 400.000 φορολογικές υποθέσεις εκκρεμούν στα δικαστήρια – Τροχοπέδη στην επιχειρηματικότητα

Ερώτηση προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών κατέθεσαν πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές (Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Οικονόμου και Γρηγόρης Ψαριανός, Χρήστος Αηδόνης και Πέτρος Τατσόπουλος) γιατί όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν , στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας όπως και στις επιτροπές Επίλυσης Διαφορών του υπουργείου Οικονομικών εκκρεμούν ούτε λίγο ούτε πολύ περισσότερες από 400.000 φορολογικές υποθέσεις.

Όπως επισημαίνουν στο κείμενο τους οι πέντε βουλευτές, οι υποθέσεις που σχετίζονται με τον ΦΠΑ έχουν μέσο χρόνο αναμονής μεγαλύτερο των εννέα ετών, ενώ ο μέσος χρόνος καθυστέρησης εν γένει για τις φορολογικές υποθέσεις ξεπερνά τα πέντε χρόνια. Σε απόλυτα νούμερα αυτό σημαίνει ότι από τις τετρακόσιες χιλιάδες προαναφερθείσες φορολογικές υποθέσεις σε εκκρεμότητα, ούτε για τις μισές δεν έχει οριστεί, δικάσιμος.

Οι βουλευτές επικαλούμενοι άρθρο του “The Economist” από τις 29/11/2014 με τίτλο «Πού να μην επενδύσετε στην Ευρώπη», το οποίο κατατάσσει την χώρα μας στην πρώτη θέση όσον αφορά την ευκολία επιχειρηματικότητας, λόγω του χρόνου απόδοσης φορολογικής δικαιοσύνης, υποστηρίζουν ότι η ταχύτητα απόδοσης φορολογικής δικαιοσύνης θεωρείται σημαντικό επενδυτικό κριτήριο ενώ τα αργά νομικά συστήματα είναι σοβαρότατος παράγοντας μη επένδυσης. . Κάτι που επιβεβαιώνει και ο ΣΕΒ καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του η επιβάρυνση των επιχειρήσεων από τις καθυστερήσεις που υφίστανται κυμαίνεται από 7% έως 52% επί της συνολικής αμφισβητούμενης διαφοράς.

Σύμφωνα με τους βουλευτές η καθυστέρηση αυτή εγείρει και ένα ακόμη πιο σημαντικό ζήτημα. Αυτό της ακόμη μεγαλύτερης καθυστέρησης στην είσπραξη των νόμιμων απαιτήσεων του ελληνικού κράτους από την επιχειρηματική δραστηριότητα. Κάτι που, όπως υποστηρίζουν,  θα μπορούσε να αποτρέψει ενδεχομένως σειρά επώδυνων οικονομικών μέτρων που υιοθέτησαν οι κυβερνήσεις από το 2010 και μετά.

Τέλος, στην ερώτησή τους οι βουλευτές αναγνωρίζουν την προσφορά των Επιτροπών Επίλυσης Διαφορών του Υπουργείου Οικονομικών ως μέσο εξωδικαστικής επίλυσης των φορολογικών ζητημάτων ωστόσο όπως παρατηρούν οι δομές αυτές που θα μπορούσαν να δώσουν μια πραγματική ανάσα στο πρόβλημα υπολειτουργούν λόγω της μερικής στελέχωσης τους με αποτέλεσμα να αποτελούν έναν επιπλέον βραχνά για την ολοκλήρωση των διαδικασιών.