Χωρίς λευκό καπνό στο Brussels Group, χωρίς πνοή η αγορά

Επιστρέφει η Ελληνική διαπραγματευτική ομάδα παρά τις προθέσεις για συνέχιση και σήμερα της συζήτησης με τους θεσμούς. Μετά τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς να μεταφέρει σε πολιτικό επίπεδο τη διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης τα ραντεβού στην Βελγική πρωτεύουσα με τους πιστωτές ακυρώθηκαν. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι στην ομάδα των δανειστών του αναπληρωτή διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν και του εκτελεστικού μέλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μπενουά Κερέ. Έτσι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου και Γιώργος Χουλιαράκης γυρνάνε πίσω στην Ελλάδα.  Ωστόσο η ημερομηνία επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα να παραμένει ανοικτή.

Η αισιοδοξία πάντως δε λείπει από την Ελληνική πλευρά. Μιλώντας χτες στη Βουλή ο Νίκος Παππάς και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση σημείωσε ότι σύντομα η αξιολόγηση θα τελειώσει. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες σημεία σύγκλισης βρέθηκαν στο ασφαλιστικό, όπου εξετάζεται οι περικοπές στις συντάξεις να μην γίνουν εφάπαξ αλλά σταδιακά από το 2019.

Πάντως φαίνεται ότι όλα παραπέμπονται σε πολιτικό επίπεδο. Στόχος για την Αθήνα είναι να συνταχθεί από την Επιτροπή ένα κείμενο που θα επιτρέπει την επιστροφή των θεσμών. Ωστόσο λόγω και της σκληρής στάσης του Βερολίνου αλλά και του κλίματος που διαμορφώνεται δεν προβλέπεται να γίνει άμεσα. Οι ημερομηνίες κλειδιά είναι η εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου στην Ουάσινγκτον αλλά και το Eurogroup της 22ης Μάη.

Στο μεταξύ η παράταση της αξιολόγησης και η αβεβαιότητα προκαλεί τριγμούς στην αγορά και τις τράπεζες. Η ρευστότητα στερεύει κι αυξάνει ο ακροβός δανεισμός του ELA ενώ νέο κύμα κόκκινων δανείων χτίζεται. Μόνο τα  νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι στο 1 δις. ευρώ τον Ιανουάριο και 500 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο.

Την ίδια ώρα η εικόνα στην λιανική αγορά  παραπέμπει σε σκηνικό έντονης ανησυχίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε προχθές η IRI το 2017 θα κινηθεί πτωτικά με εκτίμηση  πτώσης στο -3,6% της  κατανάλωσης.  Με ανώτατη πρόβλεψη  το -4,4% και με  χαμηλότερη το  -2,9%.

Γιώργος Αλεξάκης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!