εκλογή-προέδρου-της-δημοκρατίας-δεν-ε-1425362
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 25.01.2025 | 12:36

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: Δεν επετεύχθη πλειοψηφία – Αναλυτικά οι ψήφοι

Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Κώστα Τασούλα να λαμβάνει 160 ψήφους.

Με την έναρξη της συνεδρίασης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης ζήτησε από το Σώμα να τηρήσει ενός λεπτού σιγή για την κοίμηση του Αναστάσιου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κωνσταντίνος Τασούλας έλαβε 160 θετικές ψήφους από Νέα Δημοκρατία, τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους ανεξάρτητους βουλευτές Μάριο Σαλμά, Παύλο Σαράκη και Χάρη Κατσιβαρδά

Η κυρία Λούκα Κατσέλη που προτάθηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, έλαβε 40 υπέρ από τους 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τους 11 της Νέας Αριστεράς και τους ανεξάρτητους Αρετή Παπαϊωάννου, Αθηνά Λινού και Ιωάννη Σαρακιώτη.

Ο κ. Τάσος Γιαννίτσης που προτάθηκε από το ΠΑΣΟΚ έλαβε συνολικά 34 ψήφους από τους 31 βουλευτές της Χαριλάου Τρικούπη και τους ανεξάρτητους Μπαράν Μπουρχάν, Ράνια Θρασκιά, Πέτρο Παππά

Ο κ. Κώστας Κυριακού, πρόταση που κατατέθηκε από την Νίκη έλαβε 14 θετικές ψήφους από τους 10 της Νίκης και τους ανεξάρτητους Διονύσης Βαλτογιάννης, Γιώργος Μανούσος, Γιάννης Δημητροκάλλης, Κώστας Φλώρος.

Παρών ψήφισαν το ΚΚΕ (21 βουλευτές), η Ελληνική Λύση (11 βουλευτές), η Πλεύση Ελευθερίας (6 βουλευτές), οι Σπαρτιάτες (5 βουλευτές), οι προσκείμενοι στο Κίνημα Δημοκρατίας (Ευάγγελος Αποστολάκης, Κυριακή Μάλαμα, Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέξανδρος Αυλωνίτης),ο Μιχάλης Χουρδάκης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από Πλεύση Ελευθερίας)

Απόντες ήταν οι ανεξάρτητοι προερχόμενοι από τους Σπαρτιάτες Γιώργος Ασπιώτης και ο Μιχάλης Γαυγιωτάκης (απέστειλε επιστολή εξηγώντας την απουσία του χωρίς να δηλώνει πρόθεση ψήφου και η Γιώτα Πούλου (ανεξάρτητη, προερχόμενη από ΣΥΡΙΖΑ και προσκείμενη στο Κίνημα Δημοκρατίας).

Οι επόμενες ψηφοφορίες για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της χώρας, στην αυριανή (πρώτη) ψηφοφορία, Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών (200). Αν δεν συγκεντρωθεί αυτή η πλειοψηφία, θα διεξαχθεί δεύτερη ψηφοφορία, ύστερα από πέντε ημέρες, κατά την οποία απαιτείται η ίδια πλειοψηφία (200), ενώ, σε ενδεχόμενη τρίτη ψηφοφορία, πάλι μετά από πέντε ημέρες, απαιτείται πλειοψηφία τριών πέμπτων (180).

Εάν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151) και εάν αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.

Οι ημερομηνίες

2η ψηφοφορία 31 Ιανουαρίου με απαιτούμενη πλειοψηφία 200 βουλευτές

3η ψηφοφορία 6 Φεβρουαρίου με απαιτούμενη πλειοψηφία 180 βουλευτές

4η ψηφοφορία 12 Φεβρουαρίου με απαιτούμενη πλειοψηφία 151 βουλευτές και

5η ψηφοφορία 18 Φεβρουαρίου με σχετική πλειοψηφία.

Η θητεία της νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ολοκληρώνεται στις 13 Μαρτίου 2025.