εκλογές-25ης-ιουνίου-οι-δύο-μεταβλητές-1185473
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 27.05.2023 | 09:00

Εκλογές 25ης Ιουνίου: Οι δύο μεταβλητές που κρίνουν την αυτοδυναμία

«Αυτοδυναμία ή νέες κάλπες» είναι το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και τίθεται στη βάση του πολιτικού – εκλογικού σκηνικού που διαμορφώθηκε μετά την φαραωνική επικράτηση της ΝΔ στις 21 Μάϊου. Ενδεικτική ήταν και η σχετική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη (στον Alpha). «Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αυτοδυναμία την επόμενη μέρα, από το να μπλέκουμε ξανά σε περιπέτειες που θα μπορούσαν να προκύψουν αν η ΝΔ δεν είναι αυτοδύναμη. Από τη στιγμή που και σήμερα ακόμα ο κ. Ανδρουλάκης λέει ευθέως ότι δεν θέλει εμένα για πρωθυπουργό», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Την επομένη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ξεκαθάρισε (στον ANT1) ότι «δεν υπάρχει περιθώριο προγραμματικών συγκλίσεων με τη ΝΔ», απορρίπτοντας το ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί της ακόμα και αν έχει 148 – 149 έδρες. Το σενάριο να μην έχει η ΝΔ αυτοδυναμία στις 26 Ιουνίου είναι υπαρκτό και τότε η προσφυγή σε μια νέα εκλογική διαδικασία θα είναι μονόδρομος.

Πώς όμως ένα κόμμα που πήρε 40,8% με το σύστημα της απλής αναλογικής ενδέχεται να μην κερδίσει αυτοδυναμία με την ενισχυμένη αναλογική; Ποιες είναι οι μεταβλητές που επηρεάζουν την αναμέτρηση; Ποιοι είναι οι εκλογικοί (και πολιτικοί) κίνδυνοι για το κόμμα που έκοψε πρώτο το νήμα; Τι εκτιμούν οι αναλυτές;

«Για να σχηματίσει η ΝΔ ισχυρή κυβέρνηση πρέπει να διατηρήσει το ποσοστό της» σημειώνει στην aftodioikisi ο Ανδρέας Δρυμιώτης. Το δεδομένο της επόμενης κάλπης σύμφωνα με τον σύμβουλο επιχειρήσεων, συγγραφέα και έναν από τους πιο έμπειρους εκλογικούς αναλυτές στην χώρα, είναι πως θα αποτελέσει μια μονομαχία μεταξύ των δυο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Αν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ πέσουν και του ΠΑΣΟΚ ανέβουν, θα αρχίσει η αποδόμηση του ΣΥΡΙΖΑ και η νεκρανάσταση του ΠΑΣΟΚ».

Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δρυμιώτης εκτιμά ότι προσωπική επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα είναι να μην πέσει κάτω από το 20%, ενώ θεωρεί ότι εάν ανέβουν τα ποσοστά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο αρχηγός της «θα μιλήσει για νίκη και θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος».

Ο πολιτικός αναλυτής Ανδρέας Δρυμιώτης

Τι κάνει τον έμπειρο αναλυτή «επιφυλακτικό» για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου; «Υπάρχουν 3 κόμματα (σ.σ. ΝΙΚΗ, Πλεύση Ελευθερίας και ΜέΡΑ25) που είναι στο όριο της εισόδου στην Βουλή. Εάν την πετύχουν, από κάπου θα έχουν φύγει αυτές οι ψήφοι» υπογραμμίζει. Και αυτό αποτελεί καταλυτικό παράγοντα.

«Ακτινογραφία» της ενισχυμένης αναλογικής

Οι προσεχείς εκλογές θα διεξαχθούν με ενισχυμένη αναλογική η οποία προσφέρει στο πρώτο κόμμα ένα κλιμακωτό bonus από 20 έως 50 έδρες. Εάν το πρώτο κόμμα έχει ποσοστό μεγαλύτερο από 25% εξασφαλίζει bonus 20 εδρών και για κάθε 1% πάνω από το 25% παίρνει άλλες δύο έδρες, με ανώτατο όριο τις 30 έδρες.

Η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος εξαρτάται από δύο μεταβλητές:

Πρώτη: Από το ποσοστό του και από το συνολικό ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής

Δεύτερη: Όσο μεγαλώνει το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων, τόσο πέφτει ο πήχης της αυτοδυναμίας. Ενώ, όσο μικραίνει το ποσοστό εκτός Βουλής, τόσο μεγαλώνει το ποσοστό για την αυτοδυναμία.

Σενάρια αυτοδυναμίας

«Στις εκλογές του Μάϊου», λέει ο κ. Δρυμιώτης, «είχαμε 16% εκτός Βουλής. Αυτό δεν είναι φυσιολογικό ποσοστό. Συνήθως εκτός Βουλής μένουν 6% – 8%». Εξαίρεση, αποτελούν οι εκλογές του Μάϊου 2012 -ο περίφημος «εκλογικός σεισμός», όπου πέραν της κατάρρευσης των δύο μεγάλων κομμάτων, τα κόμματα εκτός Βουλής συγκέντρωσαν ποσοστό 19,02%.

«Εάν υποτεθεί ότι στις εκλογές του Ιουνίου μείνει εκτός Βουλής 8%, η ΝΔ χρειάζεται ποσοστό 38% για να πετύχει αυτοδυναμία 151 εδρών. Εάν μείνει εκτός Βουλής 10%, η ΝΔ θα έχει αυτοδυναμία με 37%. Αυτή θα είναι μια οριακή αυτοδυναμία, μια πύρρειος νίκη» τονίζει. Εξηγεί, δε, ότι εάν στις πρώτος κάλπες ίσχυε η ενισχυμένη αναλογική η ΝΔ θα είχε κερδίσει 173 έδρες με το 40,8% που έλαβε.

Η πραγματική διάσταση της αποχής

Λόγω του εύρους της επικράτησης της ΝΔ αλλά και του γεγονότος ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στην έναρξη του θέρους και μετά το τέλος των Πανελληνίων, υπάρχει ανησυχία ότι θα μεγαλώσει η αποχή. Στις εκλογές του Μάϊου συμμετείχαν 6.061.098 πολίτες (60,94%). Δημιουργήθηκε η εικόνα ότι 4 στους 10 απείχαν από την εκλογική διαδικασία. Είναι όμως έτσι; Οι αριθμοί και ο κ. Δρυμιώτης έχουν διαφορετική άποψη.

«Ο πληθυσμός της Ελλάδας είναι 10.678.632 άτομα. Στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 9.946.082. Οι ηλικίας 0 – 14 αποτελούν το 14,1%, δηλαδή 1.506.755. Οι ηλικίας 15-16, που επίσης δεν ψηφίζουν, είναι περί τις 200.000. Δηλαδή περί τα 8 εκατομμύρια έχουν τη δυνατότητα ψήφου. Είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι η αποχή είναι κάτω από το 30%» τονίζει.

Ταυτόχρονα, αποσαφηνίζει ότι το λευκό/άκυρο και η αποχή δεν επηρεάζουν τα εκλογικά αποτελέσματα. «Πολλοί ψηφοφόροι δεν αντιλαμβάνονται ότι η αποχή και το άκυρο / λευκό δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα. Θα σας δώσω ένα ακραίο παράδειγμα. Αν ψηφίσουν μόνο 1 εκατομμύριο και όλοι οι υπόλοιποι είτε απέχουν είτε ψηφίσουν άκυρο ή λευκό, αυτό το 1 εκατομμύριο θα εκλέξει τους 300 βουλευτές».

Το κριτήριο της κάλπης

Όταν τον περασμένο Δεκέμβριο το ζήτημα των υποκλοπών βρίσκονταν στο επίκεντρο της επικαιρότητας και της πολιτικής αντιπαράθεσης, ο Ανδρέας Δρυμιώτης υποστήριξε ότι είναι ένα θέμα που δεν θα επηρεάσει τους ψηφοφόρους και τις εκλογές. Τον ρωτάμε εάν νιώθει δικαιωμένος.

«Απολύτως δικαιωμένος. Ο κόσμος ψηφίζει με κριτήριο την τσέπη του. Πάντα έτσι γίνεται» λέει. Και προσθέτει: «Kακά τα ψέματα, πλέον ζει καλύτερα ο κόσμος. Η κυβέρνηση πέρασε κρίσεις και τις αντιμετώπισε. Προφανώς και έγιναν λάθη. Αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμπνέει μια σιγουριά».

Αναπόφευκτα, η κουβέντα πηγαίνει στο προεκλογικό αφήγημα που είχαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Πώς τα «διάβασε» ο ίδιος; «Καλό ή κακό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε ένα πρόγραμμα. Ο Τσίπρας έλεγε ‘’ψηφίστε εμένα για να φύγει ο Μητσοτάκης’’. Το αφήγημά του δεν είχε προοπτική, δεν έδινε προσδοκίες στον κόσμο» συμπληρώνει.

Ο Σαββόπουλος και οι χυδαιότητες Ξυδάκη

Την ημέρα που επικοινωνήσαμε με τον κ. Δρυμιώτη, ο δημόσιος διάλογος είχε πάρει φωτιά από τις δηλώσεις του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ξυδάκη, ο οποίος κατηγόρησε όσους ψήφισαν ΝΔ ότι έχουν «ομίχλη στα μυαλά» και πάσχουν από «σύνδρομο της Στοκχόλμης».

«Δηλώσεις όπως του Ξυδάκη προσβάλλουν τον ελληνικό λαό. Θα τους στοιχίσουν όπως και αυτές εναντίον του Σαββόπουλου. Δεν δέχονται άλλες απόψεις. Αυτό είναι τέρμα αντιδημοκρατικό» αναφέρει ο αναλυτής.

Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει, ότι ρόλο στην συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ έπαιξαν και οι αήθεις επιθέσεις στελεχών της Κουμουνδούρου στον Διονύση Σαββόπουλο επειδή τάχθηκε υπέρ της ΝΔ προεκλογικά. «Ο Σαββόπουλος είναι εθνικό κεφάλαιο. Είπε την άποψή του και τον καταδικάσανε. Που είναι η δημοκρατία;» διερωτάται.

Τα θολά νερά της Χρυσής Αυγής

Ακόμα, ο αναλυτής θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη ζημίες εξαιτίας της στάσης που είχε απέναντι στην Χρυσή Αυγή. «Θεωρητικά, η έμμεση πρόσκληση προς τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής θα μπορούσε να μην είναι κακή. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επί τούτου δεν ψήφισε τις τροπολογίες εναντίον του Κασιδιάρη, κατέστησε τη στάση του κακή. Δεν είναι ηλίθιος ο κόσμος. Όποιος συμπεριφέρεται στον κόσμο ως ηλίθιος, θα το πληρώσει».

Ο κεντρώος Έλληνας

Το μεγάλο ποσοστό της ΝΔ αλλά και τα ποσοστά που έλαβαν τα κόμματα δεξιότερα αυτής δημιούργησε το ερώτημα εάν το εκλογικό σώμα «στρέφεται» προς την κεντροδεξιά. «Ο Έλληνας ήταν πάντα κεντρώος. Λίγοι ήταν στα δύο άκρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε λόγω αντιμνημονιακού αφηγήματος. Ο κόσμος ίσως τον πίστεψε. Τώρα που βλέπει ότι ήταν ψέματα, του έδωσε και κατάλαβε» λέει ο κ. Δρυμιώτης.  Και για αυτό, καταλήγει, ότι οι ψηφοφόροι θα εκτιμήσουν τους χαμηλούς που κρατά η ΝΔ μετά την 21 Μάϊου. «Οι άνθρωποι δεν συγχωρούν την αλαζονεία».