Είπε ονόματα ο Μανιαδάκης: «Δέχομαι πιέσεις να πω ότι αυτοί έχουν χρηματιστεί»

Πιέσεις για να ενοχοποιήσει τρία πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Novartis, ισχυρίζεται ότι δέχτηκε ο Νίκος Μανιαδάκης, ο προστατευόμενος μάρτυρας σε βάρος του οποίου ασκήθηκε δίωξη για παθητική δωροδοκία.

Σε συνέντευξή του στο protothema.gr, ο αναπληρωτής κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κατήγγειλε ότι οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς που χειρίζονται την υπόθεση, του ζήτησαν δύο φορές την τελευταία εβδομάδα, στις 27 και 28 Δεκεμβρίου, να πει ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας έχουν χρηματιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μανιαδάκης βρισκόταν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», έτοιμος να ταξιδέψει στο εξωτερικό με την οικογένειά του. Εκεί, οι αρχές τού αφαίρεσαν το διαβατήριο, γνωστοποιώντας του ότι σε βάρος του ασκείται ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί στα ΜΜΕ ότι είναι ο προστατευόμενος μάρτυρας «Γιάννης Αναστασίου».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης δεν δίστασε να αποκαλύψει την ταυτότητα του κ. Μανιαδάκη, αναρτώντας μάλιστα και φωτογραφία του στο Facebook, και αφήνοντας σοβαρά υπονοούμενα πως είναι ο άνθρωπος που μετέφερε μίζες σε βαλίτσες.

Αναλυτικά, τα όσα δήλωσε στο protothema.gr

«Μου ασκούνται διάφορες πιέσεις προκειμένου να παραδεχτώ ενοχές πολιτικών προσώπων, τα οποία ουδέποτε γνωρίζω αν έχουν κάνει ή δεν έχουν κάνει ή οτιδήποτε έχουν κάνει»

Τι εννοείτε σας ασκούνται πιέσεις;

«Να αναφέρω και να πω αν γνωρίζω εγώ πως τρία πολιτικά πρόσωπα έχουν χρηματιστεί ή όχι».

Για ποιους συγκεκριμένα σας ρωτούν;

«Με ρωτούν για τον πρώην πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά, τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Στουρνάρα… Σε πολλές από τις περιπτώσεις που με πίεζαν οι εισαγγελείς όταν οι μάρτυρες έλεγαν ότι δωροδοκούμαι με ρωτούσαν μετά αν ήξερα αν έχουν δωροδοκηθεί οι πολιτικοί και μήπως εγώ δωροδοκούμουνα για λογαριασμό των πολιτικών».

Οι τρεις συγκεκριμένοι πολιτικοί;

«Ναι».

«Σε σοβαρό λάθος υπέπεσε ο Πολάκης»

«Η κατηγορία προέκυψε τη Δευτέρα το μεσημέρι, αφού είχα κρατηθεί έξι ώρες. Μου ασκήθηκαν πιέσεις κατόπιν διαρροών και σαφέστατων αναφορών των εισαγγελέων ότι οι άλλοι δύο μάρτυρες σε κατηγορούν και αυτό έχει ως συνέπεια την άσκηση διώξεων. Είναι καθαρά πολιτική» ανέφερε επίσης ο κ. Μανιαδάκης, ενώ για τη συμπεριφορά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας σχολίασε:

«Ο κ. Πολάκης υπέπεσε σε ένα σοβαρό λάθος. Με το κουίζ που έκανε αποκαλύπτει στοιχεία της δικογραφίας και πώς γίνεται να ξέρει στοιχεία της δικογραφίας μη αρμόδιο όργανο; Είναι άξιον απορίας: Πώς το γνωρίζει μη αρμόδιο όργανο;».

Σε ερώτηση για το ποιος από τους άλλους δύο προστατευόμενους μάρτυρες υποστήριξε ότι ο ίδιος είχε δωροδοκηθεί, ο κ. Μανιαδάκης απάντησε:

«Η πρώτη κατάθεση ανήκει στην Αικατερίνη Κελέκη, τώρα είναι ο Μάξιμος Σαράφης. Την πρώτη φορά έλεγαν 200.000, τώρα λένε για 120.000 ευρώ. Πώς γίνεται ξαφνικά να προκύπτει μια κατηγορία για μένα και να μου ασκούνται πιέσεις πριν ασκηθούν διώξεις;».

«Έχω καταθέσει στο FBI»

Παράλληλα, ο προστατευόμενος μάρτυρας τόνισε: «Με ενέπλεξαν, επειδή αρνήθηκα να γίνω προστατευόμενος μάρτυρας στις ΗΠΑ. Έχω δώσει στο FBI τα στοιχεία που έχω δώσει και στις ελληνικές αρχές».

Και πρόσθεσε: «Πήρα άδεια από τους Έλληνες εισαγγελείς και κατέθεσα ακριβώς τα ίδια στοιχεία που κατέθεσα στους Έλληνες εισαγγελείς και στο FBI και τα στοιχεία αυτά δείχνουν την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης, τις περιπτώσεις που υπήρξαν αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων τα συγκεκριμένα φάρμακα στα οποία σημειώθηκαν αυξήσεις και τη ζημία για το Δημόσιο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πράκτορες του FBI είχαν λάθος πληροφορίες. «Οφείλω να σας πω ότι οι Αμερικανοί ήταν παραπληροφορημένοι, είχαν προσφάτως κατατεθεί στην Αμερική στοιχεία από τους δύο άλλους μάρτυρες περί εμπλοκής μου και τους είπα ότι θεωρώ αναξιόπιστες όλες αυτές τις αναφορές και έχω πει ότι πρέπει να διασταυρωθούν αυτοί οι ισχυρισμοί».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΜΑΝΙΑΔΑΚΗΣ, NOVARTIS, ΧΡΗΜΑΤΙΣΜΟΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!