εγκρίθηκε-η-αναβάθμιση-4-φρεγατών-μεκο-1581148
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 05.05.2026 | 22:49

Εγκρίθηκε η αναβάθμιση 4 φρεγατών ΜΕΚΟ

Η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής διατύπωσε θετική γνώμη με ευρύτερη πλειοψηφία για την αναβάθμιση τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ μέσω των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Ακόμη, ενέκρινε την ενεργοποίηση τριών προγραμμάτων στρατιωτικού εξοπλισμού, αλλά και την υποστήριξη προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών και εκπαιδεύσεων.

Στην κεκλεισμένων θυρών συνεδρίαση ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αθανάσιος Δαβάκης, μαζί με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής σχετικά με την σύμβαση αναβάθμισης τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ύψους 19 εκατ. ευρώ.

Στην αναβάθμιση αυτή θα πρέπει να μετέχει το εγχώριο αμυντικό οικοσύστημα κατ’ ελάχιστον κατά 25% στα εξοπλιστικά προγράμματα των ΕΔ.

Πληροφορίες θέλουν τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τη Νέα Αριστερά, και την Ελληνική Λύση να διατύπωσαν θετική γνώμη για την αναβάθμιση. Το ΚΚΕ διατύπωσε αρνητική γνώμη, ενώ η ΝΙΚΗ τοποθετήθηκε με το «παρών».