δημοσκόπηση-metron-analysis-πρωτιά-νδ-μάχη-πλεύσ-1358391
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 22.05.2025 | 23:57

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Πρωτιά ΝΔ – Μάχη Πλεύσης, ΠΑΣΟΚ για τη 2η θέση

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε ποσοστά πέριξ του 30% φαίνεται πως εδραιώνεται τις τελευταίες ημέρες η ΝΔ, με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega να φέρνει την κυβέρνηση πρώτη με 30,2%.

Παράλληλα, η Πλεύση Ελευθερίας παραμένει στη δεύτερη θέση με 14,2%, καταγράφοντας μείωση μιας μονάδας, με το ΠΑΣΟΚ να είναι στο 14%. Μάχη γίνεται για την τέταρτη θέση, με το ΚΚΕ να είναι στο 8,7% και την Ελληνική Λύση στο 8,6%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται στο 6,1%. Μάλιστα, οριακά εντός Βουλής είναι η Νίκη (3,1%) και το Κίνημα Δημοκρατίας (3%).

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ είναι στο 22,6 έναντι 10,6% της Πλεύσης και 10,5% του ΠΑΣΟΚ. ΚΚΕ και Ελληνική Λύση είναι στο 6,5%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί στο 4,6%.

Εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός με ποσοστό 27%, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι στη δεύτερη θέση με 10% και ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με 5%. Πάντως, στην πρώτη θέση είναι ο «κανένας» με 39%.

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το 67% αξιολογεί αρνητικά τον πρωθυπουργό και το 28% θετικά. Μάλιστα, το 69% αξιολογεί αρνητικά την κυβέρνηση και το 25% θετικά.

Το ΠΑΣΟΚ το αξιολογούν αρνητικά οι 8 στους 10 πολίτες, ενώ αντίστοιχο είναι και το ποσοστό αρνητικής κρίσης προς το πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι πρώτη με ποσοστό 44%, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να ακολουθεί με 40%, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι τρίτος με 33%.

Σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά ζητήματα, οι πολίτες θεωρούν ότι η χώρα βαδίζει στη λάθος κατεύθυνση κατά 65% και στη σωστή κατά 30%.

Από εκεί και πέρα, η ακρίβεια είναι το σημαντικότερο πρόβλημα, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 30% από 27% στην προηγούμενη μέτρηση. Ακολουθεί η οικονομία με 26%, η κρίση θεσμών 9%, το δημογραφικό και η ασφάλεια.

Ενδιαφέρον στην έρευνα παρουσιάζει το ερώτημα ως προς το ποιο από τα σημερινά κόμματα πιστεύουν οι ερωτηθέντες ότι τους εκφράζει περισσότερο, με το 58% να δηλώνει ότι «νιώθει σε απόσταση από όλα», ενώ το 42% απαντά πως «ναι, υπάρχει κάποιο/κάποια» που το εκφράζει/ουν.