δημοσκόπηση-ανατροπές-με-σχεδόν-διψή-193250
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 13.11.2021 | 23:50

Δημοσκόπηση: Ανατροπές με σχεδόν διψήφιο ποσοστό ΚΙΝΑΛ & μονοψήφια διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ (εικόνα)

Αλλαγή του σκηνικού με σημαντική αύξηση των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ και μείωση της διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφει δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Βήμα της Κυριακής.

Συγκεκριμένα, το ΚΙΝΑΛ μετά από πολύ καιρό αγγίζει διψήφιο ποσοστό (9,8%), ενώ η διαφορά του κυβερνώντος κόμματος με την αξιωματική αντιπολίτευση πέφτει για πρώτη φορά σε μονοψήφιο (9,7% – 28 έναντι 18,3%).

Αναφορικά με την “μάχη” για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ, είναι στήθος με στήθος μεταξύ Παπανδρέου, Ανδρουλάκη και Λοβέρδου.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία έχει 28%, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει σημαντική πτώση πέφτοντας στο 18,3%, ενώ σημειώνει σημαντική άνοδο το ΚΙΝΑΛ το οποίο συγκεντρώνει 9,8%. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από καιρό η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ είναι μικρότερη των 10 μονάδων. Στα υπόλοιπα κόμματα το ΚΚΕ είναι στο 5,1%, η Ελληνική Λύση στο 4,3% και το ΜέΡΑ25 στο 4%.

Πολλά θα κριθούν από το κατά πόσο το Κίνημα Αλλαγής θα μπορέσει να αξιοποιήσει την αυξημένη επιρροή που φαίνεται να αποκτά στο χώρο του Κέντρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι 6 στους 10 ερωτώμενους που τοποθετούνται στο χώρου του Κέντρου δηλώνουν ότι μπορεί να το ψηφίσουν. Συνολικά το 45% των συμμετεχόντων αλλά και όσων έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι μπορεί να ψηφίσει το Κίνημα Αλλαγής.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η μάχη για την είσοδο στον δεύτερο γύρο και την εκλογή στην ηγεσία του κόμματος είναι υπόθεση των: Γιώργου Παπανδρέου, Ανδρέα Λοβέρδου και Νίκου Ανδρουλάκη.

Στο μεγάλο σώμα το οποίο κινείται στα όρια της εκλογικής επιρροής που καταγράφει το Κίνημα Αλλαγής υπάρχει ένα σαφές προβάδισμα του Ανδρέα Λοβέρδου (29%) και ακολουθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης με 18% και ο Γιώργος Παπανδρέου με 15%. Όταν το εκλογικό σώμα είναι το 10% που δηλώνει ότι θα ψηφίσει Κίνημα Αλλαγής βρισκόμαστε μπροστά σε ντέρμπι. Ισοπαλία Λοβέρδου – Ανδρουλάκη με 26% και πολύ κοντά ο Γιώργος Παπανδρέου με 23%. Στην πιο μικρή δεξαμενή τα πράγματα περιπλέκονται. Πρώτος είναι ο Γιώργος Παπανδρέου με 28% ακολουθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης με 27% και ο Ανδρέας Λοβέρδος με 23%.

Την εκλογική εξίσωση δυσκολεύει και μία σειρά άλλων στοιχείων. Σε όλες τις κατηγορίες των ερωτηθέντων ο Γιώργος Παπανδρέου έχει προβάδισμα στην παράσταση νίκης ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει την υψηλότερη δημοφιλία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ευρήματα της αναμέτρησης μεταξύ των πιθανών διδύμων στον δεύτερο γύρο. Εδώ φαίνεται να υπάρχει ένα προβάδισμα του Νίκου Ανδρουλάκη που εμφανίζεται να υπερισχύει και έναντι του Γιώργου Παπανδρέου και έναντι του Ανδρέα Λοβέρδου και στις τρεις δεξαμενές των ερωτηθέντων. Ο κ. Λοβέρδος υπερισχύει του κ. Παπανδρέου σε όλες τις κατηγορίες εκτός της «μικρής».

Σημειώνεται πως η έρευνα διεξήχθη σε πανελλαδικό δείγμα 2.511 ατόμων από 1 έως 9 Νοεμβρίου 2021.