απάντηση-κομισιόν-σε-παπαδημούλη-για-410423
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 24.12.2018 | 13:21

Απάντηση Κομισιόν σε Παπαδημούλη για την ασφάλεια τροφίμων στην ΕΕ

Απάντηση έδωσε η Κομισιόν δια του Επιτρόπου της, Βιτένις Αντρουκάιτις, αρμόδιου για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, στην ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με την ασφάλεια των τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διασφάλιση της δημόσιας Υγείας.

Στην απάντησή του ο Επίτροπος Αντρουκάιτις προαναγγέλλει την “ανάπτυξη γενικού σχεδίου για την ενημέρωση σχετικά με τον κίνδυνο (σ.σ. στην αλυσίδα τροφίμων της ΕΕ), όπου θα προσδιορίζονται, μεταξύ άλλων, τα βασικά εργαλεία και οι δίαυλοι που πρέπει να χρησιμοποιούνται για σκοπούς ενημέρωσης σχετικά με τον κίνδυνο, και θα καθορίζονται κατάλληλοι μηχανισμοί για την ενίσχυση της συνοχής της ενημέρωσης σχετικά με τον κίνδυνο και για τη διασφάλιση της διεξαγωγής ανοικτού διαλόγου μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών”.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το γενικό σχέδιο πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή εντός δύο ετών από την ημερομηνία εφαρμογής του κανονισμού αριθ. 2018/008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, η αναθεώρηση του οποίου ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο.

Στην ερώτησή του ο Δημ. Παπαδημούλης είχε επισημάνει τις “ανησυχίες των πολιτών για την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων” που “τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί δραματικά”, καθώς “η έλλειψη διαφάνειας και η μη δημοσιοποίηση των επιστημονικών στοιχείων έχουν δημιουργήσει έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις αρμόδιες αρχές”.

Στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, περί ενίσχυσης της διαφάνειας και συμμετοχής των πολιτών στις διαδικασίες αξιολόγησης, που σχετίζονται με την ασφάλεια τροφίμων, ο Επίτροπος απαντά σταχυολογώντας τα εξής: “Όλες οι μελέτες και οι πληροφορίες που υποβάλλονται στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) για την αξιολόγηση των κινδύνων θα πρέπει να δημοσιοποιούνται σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω του ιστοτόπου της EFSA”, “προβλέπονται δράσεις για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων και του κοινού σε πρώιμο στάδιο στη διαδικασία αξιολόγησης του κινδύνου, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι η EFSA έχει πρόσβαση σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος συναφών επιστημονικών αποδεικτικών στοιχείων”, “προβλέπονται δημόσιες διαβουλεύσεις όσον αφορά τις υποβληθείσες μελέτες και (στην περίπτωση των ανανεώσεων εγκρίσεων) όσον αφορά τις προγραμματισμένες μελέτες στο πλαίσιο των αιτήσεων για τη χορήγηση έγκρισης δυνάμει της ενωσιακής νομοθεσίας για τα τρόφιμα”.