αμπαλάζ-για-συμβιβασμό-αναζητούν-θ-60316
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 15.02.2017 | 10:40

«Αμπαλάζ» για συμβιβασμό αναζητούν θεσμοί και Αθήνα

Το σωστό μίγμα μέτρων αλλά και πολιτικών λαβών ώστε να μην αποσταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση στην Αθήνα αναζητείται εντόνως. Στόχος είναι στο επόμενο eurogroup της Παρασκευής να υπάρξει ένα θετικό σημάδι που θα δείχνει τον οδικό χάρτη άρσης του σημερινού αδιεξόδου.

Εάν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για το 2016 θα τα εξετάσουμε και θα αλλάξουμε εν ανάγκη την πρόγνωσή μας για την Ελλάδα εάν αποδειχθεί ότι υπήρξε πολύ απαισιόδοξη, δήλωσε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Π. Τόμσεν, στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Ουσιαστικά αφήνει μια χαραμάδα ώστε να βρεθεί λύση μετά την άγρια κόντρα Αθηνών και Βρυξελλών – Ταμείου για  τις πρoγνώσεις του για την Ελλάδα. Το ΔΝΤ «εξέδωσε μια ιδιαίτερα απαισιόδοξη πρόγνωση για την ανάπτυξη της οικονομίας και τα δημόσια οικονομικά» είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βάλντις Ντομπρόφσκις, στην ίδια εφημερίδα.

Στην Αθήνα την ίδια ώρα στο υπουργείο Οικονομικών ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα με στόχο να δώσει ώθηση για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης έστειλε ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Είμαι σίγουρος και ελπίζω ότι θα βρούμε την καλύτερη λύση για την Ελλάδα, δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί, μετά τη συνάντησή του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι είχε μια δημιουργική συνάντηση με τον υπουργό, ενώ έχει γίνει προετοιμασία με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εξετάζει τις παραμέτρους. «Αίσθησή μου είναι πως χρειαζόμαστε μια δυνατή Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Η οικονομία πάει καλά και οι προβλέψεις μας είναι ότι θα πάει καλύτερα. Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις, αλλά όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος» τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο εκ των στενών συνεργατών του Β. Σόιμπλε επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ τόνισε ότι δεν υπάρχει ζήτημα “Grexit”. Είναι προφανές ότι όλοι ψάχνουν τον τρόπο να πειστεί η Ελλάδα να υποχωρήσει σε κάποιες από τις κόκκινες γραμμές (όπως άλλωστε δήλωσε ευθαρσώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χτες στον Αντ1) και να ανοίξει ο δρόμος για μια είδους προ-συμφωνία την Παρασκευή που θα δίνει ένα εύλογο χρόνο εντός του Μαρτίου να κλείσει μια μεγάλη γκάμα εκκρεμοτήτων.