Αλλαγή κλίματος στο Brussels Group – Πιο κοντά η συμφωνία – Νέες επαφές Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ

Ξαφνική, θετική αλλαγή στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων, σημειώθηκε στο Brussels Group.

Σύμφωνα με πηγή των Βρυξελλών «απομένουν ελάχιστα στοιχεία στα οποία πρέπει να βρεθεί ουσιαστική λύση, ώστε να υπάρξει συμφωνία». Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν να κάνουν με θέματα φορολογίας των ακινήτων και με το ύψος των συντελεστών του ΦΠΑ.

Εξ άλλου, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Ισπανική εφημερίδα El Mundo, παρέμβαση ώστε να υπάρξει πρόοδος και να κλείσει η συμφωνία, έκανε σήμερα η καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ. Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν πως οι κ.κ. Αλέξης Τσίπρας, Ανγκέλα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ ανανέωσαν το «ραντεβού» τους για άλλη μια τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της Κυριακής, ώστε όπου δεν μπορεί να «κλείσει» κάποιο τεχνικό ζήτημα να υπάρξει ανώτατη παρέμβαση.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα άλλωστε, οι εργασίες των τεχνοκρατών της ελληνικής ομάδας κινούνται  με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Στο Brussels Group η ομάδα των εμπειρογνωμώνων συνεδριάζει από το πρωί. Από ελληνικής πλευράς το βάρος της συζήτησης που αφορά στα φορολογικά ζητήματα – το ΦΠΑ και τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων – έχουν επωμιστεί ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων Γιώργος Χουλιαράκης και η γενική γραμματέας εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.

Κατά τις πληροφορίες σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για το ποιά προιόντα (πχ. τρόφιμα θα ενταχθούν στο χαμηλό συντελεστή)  και ποιά προιόντα και υπηρεσίες (πχ. ξενοδοχεία και εισιτήρια)  θα μετακινηθούν σε υψηλότερο συντελεστή. Ταυτόχρονα αποτιμώνται οι επιπτώσεις στα έσοδα από το ΦΠΑ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΚΟΣΜΟΣ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΣΥΜΦΩΝΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ, ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΒΒΑΙΔΟΥ, BRUSSELS GROUP, EL MUNDO


Αφήστε μια απάντηση