πογεδυ-ζητά-προστασία-υπαλλήλων-που-κ-1627210

ΠΟΓΕΔΥ: Ζητά προστασία υπαλλήλων που κάνουν ελέγχους -Απειλούν με νομικές ενέργειες

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το ζήτημα της λειψής νομικής προστασίας του προσωπικού που ασκεί ελεγκτικά καθήκοντα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στις Περιφέρειες θέτει η ΠΟΓΕΔΥ με ανακοίνωση της.

Η ΠΟΓΕΔΥ αναφέρει πως το αίτημα για νομική ασφαλιστική προστασία έχει ήδη υιοθετηθεί για άλλες κατηγορίες ελεγκτικών υπαλλήλων του Δημοσίου, δεν έχει τύχει θετικής αντιμετώπισης από την ηγεσία του Υπουργείου

Οι μηχανικοί αναφέρουν πως “πρόκειται για υπαλλήλους που, για λογαριασμό της Πολιτείας, διενεργούν ελέγχους, διαπιστώνουν παραβάσεις, εισηγούνται ή επιβάλλουν διοικητικά μέτρα και κυρώσεις και καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν πιέσεις, απειλές, μηνύσεις, αγωγές και κάθε μορφής νομική εμπλοκή εξαιτίας της άσκησης των υπηρεσιακών τους καθηκόντων”.

Και προειδοποιούν διαμηνύοντας σειρά νομικών και μη μέτρων στα οποία θα προχωρήσουν σε περίπτωση που δεν αλλάξει η στάση των αρμοδίων που ηγούνται στο ΥπΑΑΤ και στα όργανά του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ:

Η ΠΟΓΕΔΥ έχει επανειλημμένα και με πλήρως τεκμηριωμένο τρόπο θέσει προς την πολιτική και διοικητική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το ζήτημα της νομικής προστασίας των γεωτεχνικών που ασκούν ελεγκτικά καθήκοντα στο ΥπΑΑΤ και στις Περιφέρειες.

Πρόκειται για υπαλλήλους που, για λογαριασμό της Πολιτείας, διενεργούν ελέγχους, διαπιστώνουν παραβάσεις, εισηγούνται ή επιβάλλουν διοικητικά μέτρα και κυρώσεις και καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν πιέσεις, απειλές, μηνύσεις, αγωγές και κάθε μορφής νομική εμπλοκή εξαιτίας της άσκησης των υπηρεσιακών τους καθηκόντων.

Παρά τις διαδοχικές παρεμβάσεις και τις σχετικές επιστολές της ΠΕΓΔΥ και παρά το γεγονός ότι αντίστοιχη νομική ασφαλιστική προστασία έχει ήδη υιοθετηθεί για άλλες κατηγορίες ελεγκτικών υπαλλήλων του Δημοσίου, το αίτημά μας εξακολουθεί να μην έχει τύχει θετικής αντιμετώπισης από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα του ΥπΑΑΤ και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

Η στάση αυτή καθίσταται ακόμη δυσκολότερο να δικαιολογηθεί όταν οι ίδιοι οι γεωπόνοι ελεγκτές, μέσω των ελέγχων, πιστοποιήσεων, τελών και λοιπών διαδικασιών που διενεργούν, συμβάλλουν άμεσα και ουσιωδώς στη δημιουργία εσόδων του ΤΓΚ.

Δεν μπορεί ένα δημόσιο Ταμείο να αξιοποιεί το αποτέλεσμα του ελεγκτικού έργου των υπαλλήλων και ταυτόχρονα να αρνείται να εξετάσει ουσιαστικά την κάλυψη του νομικού κινδύνου που αυτοί αναλαμβάνουν αποκλειστικά εξαιτίας της άσκησης των καθηκόντων τους.

Σε αυτή τη συγκυρία, η συνεχιζόμενη μη ουσιαστική ανταπόκριση σε ένα συγκεκριμένο και επανειλημμένα υποβληθέν αίτημα για την προστασία των υπαλλήλων που στηρίζουν τον ελεγκτικό μηχανισμό και συμβάλλουν στα έσοδα του Ταμείου δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό.

Η ΠΟΓΕΔΥ δεν προτίθεται να προκαταλάβει την κρίση οποιουδήποτε ελεγκτικού, πειθαρχικού ή δικαστικού οργάνου. Δηλώνει όμως με απόλυτη σαφήνεια ότι θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για τη διερεύνηση των ευθυνών που ενδεχομένως απορρέουν από πράξεις ή παραλείψεις των αρμοδίων οργάνων.

Καλούμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να παρέμβει και να δρομολογήσει την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος των γεωτεχνικών.

Σε περίπτωση συνέχισης της σημερινής στάσης του προέδρου του ΤΓΚ, η ΠΟΓΕΔΥ θα βρεθεί στη πολύ δυσάρεστη θέση να προχωρήσει άμεσα:

  • στην υποβολή του συνόλου του σχετικού φακέλου στις αρμόδιες ελεγκτικές και εποπτικές αρχές,
  • στην αξιολόγηση και άσκηση όλων των προβλεπόμενων διοικητικών και δικαστικών μέσων, προκειμένου να κριθεί από τα αρμόδια όργανα εάν συντρέχει περίπτωση παράλειψης οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας ή άλλης διοικητικής ευθύνης,
  • στην υποβολή, εφόσον από τη νομική αξιολόγηση των πραγματικών περιστατικών προκύψουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, των κατά νόμο ποινικών αναφορών ή εγκλήσεων για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των αρμοδίων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου,
  • στην άσκηση κάθε νόμιμης αξίωσης ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων για οποιαδήποτε ζημία αποδεδειγμένα προκαλείται στους συναδέλφους από την έλλειψη της απαιτούμενης θεσμικής προστασίας,
  • στη δρομολόγηση, με πλήρη τήρηση των προβλεπόμενων νόμιμων διαδικασιών, πανελλαδικών απεργιακών κινητοποιήσεων και αποχής από ελεγκτικά καθήκοντα.

Η ΠΟΓΕΔΥ επιθυμεί να είναι απολύτως σαφής: Δεν ζητούμε προνόμιο. Ζητούμε την προστασία εκείνων από τους οποίους η ίδια η Πολιτεία απαιτεί να ελέγχουν, να υπογράφουν, να καταλογίζουν παραβάσεις και να αναλαμβάνουν καθημερινά προσωπική ευθύνη για την εφαρμογή του νόμου.

Η νομική προστασία του δημόσιου ελεγκτή αποτελεί όρο για την ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητα του ελέγχου. Όταν ο ελεγκτής αφήνεται μόνος απέναντι στις συνέπειες των πράξεων που διενεργεί κατ’ εντολή της Πολιτείας, δεν αποδυναμώνεται μόνο ο ίδιος. Αποδυναμώνεται ο ίδιος ο δημόσιος ελεγκτικός μηχανισμός. Η ευθύνη για τη λύση βρίσκεται πλέον στη Διοίκηση του ΥπΑΑΤ και του ΤΓΚ.

Μιχάλης Κοττάκης

Γεννήθηκε το 2000. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ασχολείται επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία από το 2025 καλύπτοντας θέματα που άπτονται του Υπουργείου Εσωτερικών και της αυτοδιοίκησης. Στο παρελθόν έχει αρθρογραφήσει σε φοιτητικές και τοπικές ιστοσελίδες, όπως και στην Εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ» https://www.instagram.com/mixalis_kott/