μωβ-μέδουσες-οι-περιοχές-στην-ελλάδα-μ-1026415

Μωβ μέδουσες: Οι περιοχές στην Ελλάδα με τη μεγαλύτερη έξαρση (χάρτης)

Συνεχίζουν την “επιδρομή” στις ελληνικές θάλασσες οι μωβ μέδουσες.

H πληθυσμιακή έξαρση τους, σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, άρχισε τον Οκτώβριο του 2020 και αναμένεται να κρατήσει για περίπου 2 χρόνια ακόμα.

Σύμφωνα με τον χάρτη του iNaturalist, “καθαρά” από μέδουσες φαίνονται τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία και Σάμος, αλλά και ο Κορινθιακός, ενώ οι παραλίες του Αργοσαρωνικού αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Από εκεί επεκτείνονται στον Αργολικό και τις Κυκλάδες, στο Ιόνιο, τη Νότια Πελοπόννησο, στα Βόρειο-δυτικά της Κρήτης και στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.

Δείτε το χάρτη των καταγραφών εδώ.

Η μέδουσα Olindias muelleri είναι μια μικροσκοπική μέδουσα η οποία δεν ξεπερνά τα 6 εκατοστά και η οποία μπορεί να δημιουργήσει μικρά και λίγα προβλήματα σε λουόμενους την περίοδο του Ιουλίου και Αυγούστου, σε πολύ λίγα μέρη στην Ελλάδα, αναφέρει επίσης το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.

Τρέφεται με πλαγκτόν και το τσίμπημα της είναι αρκετά τσουχτερό, αλλά περνάει γενικά εύκολα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξύδι, αλλά όχι αμμωνία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαγειρική σόδα και θαλασσινό νερό για τα πλοκάμια της και κορτιζονούχα κρέμα για το κάψιμο έπειτα.

Δεν είναι καινούριο είδος, ούτε χρειάζεται πανικός. Είναι ένα από τα πολλά είδη μεδουσών που έχουμε στις Ελληνικές θάλασσες και κολυμπάμε μαζί τους.

Κάθε καλοκαίρι μπορεί να κολυμπάμε με 2 έως 4 είδη μεδουσών ταυτόχρονα, χωρίς πολλές φορές να το γνωρίζουμε.