Ατλαντικός Ωκεανός: Ένα βήμα πριν από την κατάρρευση το Ρεύμα του Κόλπου

Παγκόσμια ανησυχία επικρατεί για το Ρεύμα του Κόλπου στον Ατλαντικό Ωκεανό, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση

Το Ρεύμα του Κόλπου είναι ένα ισχυρό, θερμό και ταχύ ρεύμα του Ατλαντικού Ωκεανού που δημιουργείται στον Κόλπο του Μεξικού. Βγαίνει στον ωκεανό, από τα στενά της Φλόριντα και ακολουθεί τις ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νέας Γης πριν διασχίσει τον Ατλαντικό Ωκεανό. Το Ρεύμα του Κόλπου επηρεάζει το κλίμα της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, του Καναδά, αλλά και αυτό της Δυτικής Ευρώπης. Διαταραχές των ρευμάτων όπως αυτό του Κόλπου διαταράσσουν με την σειρά τους τις κλιματικές συνθήκες προκαλώντας ακραία καιρικά φαινόμενα. Η πιο σοβαρή διαταραχή είναι η επιβράδυνση των ρευμάτων την οποία οι επιστήμονες ονομάζουν «αποδυνάμωση».

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Έρευνας της Κλιματικής Επίπτωσης του Πότσνταμ στην Γερμανία αναφέρουν ότι το Ρεύμα του Κόλπου παρουσιάζει την μεγαλύτερη αποδυνάμωση του τα τελευταία χίλια έτη. Όπως εκτιμούν το Ρεύμα του Κόλπου βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση. Αν αυτό συμβεί οι ερευνητές της νέας μελέτης αναφέρουν ότι οι θερμοκρασίες στην Δυτική Ευρώπη θα πέσουν στα επίπεδα των -7 βαθμών Κελσίου.

Οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να πουν πότε θα υπάρξει αυτή η κατάρρευση αλλά υποστηρίζουν ότι μπορεί να παρεμποδιστεί αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει δραματική μείωση των εκπομπών βλαβερών αερίων κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί σύντομα. Αν το Ρεύμα του Κόλπου καταρρεύσει ίσως η ανθρωπότητα ζήσει όσα παρουσιάζονται στην ταινία «Μετά την Επόμενη Μέρα» όπου το βόρειο ημισφαίριο καταψύχεται πλήρως εξαιτίας της διαταραχής στο Ρεύμα του Κόλπου.

Για τους κλιματολόγους, η ενδεχόμενη κατάρρευση του Gulf Stream αποτελεί ένα από τα σημεία καμπής που είναι ικανά να οδηγήσουν σε εφιαλτική επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής, πλάι στην καταστροφή της Αμαζονίας και την τήξη των πάγων στη Γροιλανδία και στην Αρκτική. Οι επιπτώσεις της επαπειλούμενης κατάρρευσης διαγράφονται δραματικές: μεγαλύτερες περίοδοι ακραίου ψύχους και σφοδρών θυελλών στην Ευρώπη, άνοδος της στάθμης της θάλασσας στη Βόρεια Αμερική, καταστροφή σοδειών στη Βόρεια Αφρική, επιταχυνόμενη συρρίκνωση της Αμαζονίας. «Δεν γνωρίζουμε ποιο επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα πυροδοτήσει την κατάρρευση της AMOC. Επομένως, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε τις εκπομπές ρύπων όσο χαμηλότερα γίνεται», δηλώνει ο καθηγητής Μπόερς στη βρετανική εφημερίδα The Guardian.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ, ΡΕΥΜΑ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]