Βενιζέλος: Δύσκολες για τον Μητσοτάκη οι δεύτερες εκλογές του 2023 - Aftodioikisi.gr
Τετάρτη
26
Ιανουάριος
Back

Βενιζέλος: Δύσκολες για τον Μητσοτάκη οι δεύτερες εκλογές του 2023

Βενιζέλος: Δύσκολες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θεωρεί ο Ευάγγελος την επερχόμενη διπλή εκλογική αναμέτρηση.

«Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Πράγματι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος είναι μαθηματικά και υποθετικά εφικτός, αλλά πολιτικά και πρακτικά αδύνατος. Σίγουρα αδύναμος. Ακόμα και α γινόταν θα είχε εύθραστη και οριακή νομιμοποίηση. Η άμεση διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη νέων εκλογών, που θα διεξαχθούν με το ψηφισμένο σύστημα της εσνισχυμένης αναλογικής, προϋποθέτουν συνταγματικά την εφαρμογή του άρθρου 37» επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος στη συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και πέρασε στο παρασύνθημα.

«Θα δοθούν τρεις διερευνητικές εντολές, θα γίνουν οι γνωστές επαφές, διαβουλεύσεις και δηλώσεις, η σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα επιχειρηθεί ο σχηματισμός εκλογικής κυβέρνησης κοινής αποδοχής και τελικά θα σχηματισθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό έναν από τους προέδρους των τριών ανώτατων δικαστηρίων που θα ασκήσει τα καθήκοντά της για περίπου τρεις εβδομάδες. Το δε σύστημα ενισχυμένης αναλογικής που θα εφαρμοστεί, ανάλογα με το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, απαιτεί το πρώτο κόμμα να συγκεντρώσει ποσοστό πολύ κοντά στο 38% προκειμένου να διαθέτει 151 έδρες»

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!