Παρασκευή
29
Σεπτέμβριος
Back

Πέλλα: Εκλογική μάχη… μοντέλων – Επτά κυρίες διεκδικούν 4 έδρες

Μετρώντας αντίστροφα για τις εκλογές της 21ης Μάϊου, η προεκλογική μάχη και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων και των υποψηφίων τους.

Παρόλα αυτά, όπως, είθισται να λέγεται η πολιτική, όπως και οι κάλπες, όπως και οι ψήφοι όπως ακόμα και οι ίδιες οι εκλογές είναι γένους θηλυκού.

Αυτό δίνει ξεχωριστό ενδιαφέρον στην εκλογική αναμέτρηση. Υπάρχουν, δε, ορισμένες εκλογικές περιφέρειες, όπου κυρίες που ξεχωρίζουν δίνει μεγάλο αγώνα για τον σταυρό και εντέλει την εκλογή.

Απτό παράδειγμα η Πέλλα! Ο μακεδονίτικος νομός έχει τέσσερις έδρες. Σε αυτόν, επτά κύριες από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, διεκδικούν τις 4 έδρες.

Ποιες είναι αυτές;

Πρόκειται για τις Μαρία Σαραλιώτου και Νικολέτα Ποζίδου από τη ΝΔ, τις Θεοδώρα Τζάκρη, Παρασκευή Δάντση και Σοφία Σταυρίδου από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις Ραχήλ Αλεξανδρίδου και Κική Παπαδάκη από το ΠΑΣΟΚ.

Η Θεοδώρα Τζάκρη του ΣΥΡΙΖΑ


Η Ραχήλ Αλεξανδρίδου (ΠΑΣΟΚ)

Αυτό είναι ντέρμπι, φίλες, φίλοι και οι υπόλοιποι!

Διαβάστε αναλυτικά την τελευταία μεγάλη δημοσκόπηση του aftodioikisi για την Κεντρική Μακεδονία και δη για την Πέλλα όπου θα δώσουν τον «νυν υπέρ πάντων αγώνα» οι 7 υποψήφιες

Στην τετραεδρική περιφέρεια της Πέλλας, η κατανομή των εδρών μεταξύ των κομμάτων δεν είναι δεδομένη, ακόμα και στην περίπτωση που δεν αλλάξουν σημαντικά οι συσχετισμοί σε σύγκριση με το 2019, καθώς η εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής θα στερήσει σίγουρα τη μία έδρα από τη ΝΔ. Η έδρα θα μπορούσε να κερδηθεί είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε από το ΠΑΣΟΚ, αναλόγως του ποσοστού που θα συγκεντρώσει καθένα από τα δύο κόμματα.

Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ καταγράφεται έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των τριών εκλεγμένων βουλευτών του 2019, των κ.κ. Σταμενίτη, Καρασμάνη και Βασιλειάδη, με τον κ. Σταμενίτη πάντως να προηγείται των άλλων δύο, παρά το γεγονός ότι το 2019 εκλέχθηκε δεύτερος πίσω από τον κ. Καρασμάνη (βλ. Πίνακα 18). Δεδομένου ότι η ΝΔ αναμένεται να χάσει τη μία από τις τρεις έδρες στις εκλογές της απλής αναλογικής, ο ανταγωνισμός μεταξύ των τριών για την κατάταξή τους αναμένεται έντονος. Σημειώνεται ότι οι κ.κ. Σταμενίτης και Βασιλειάδης συγκεντρώνουν υψηλότερα ποσοστά σταυρών στις νεότερες και στις ενδιάμεσες ηλικιακές κατηγορίες και ο κ. Καρασμάνης στους εκλογείς άνω των 55 ετών.

Πίνακας 18. % σταυρών επί των ψήφων της ΝΔ για καθέναν υποψήφιο Πέλλας

%
ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 26
ΓΙΑΝΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 18
ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 26
ΠΟΖΙΔΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ 3
ΣΑΡΑΛΙΩΤΟΥ ΜΑΡΙΑ 10
ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ 32
Δεν θα επιλέξω κάποιο πρόσωπο, θα ψηφίσω μόνο το κόμμα 4
ΔΞ/ΔΑ 4

Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται σαφές προβάδισμα της σημερινής βουλευτή του κόμματος κας. Τζάκρη, η οποία λαμβάνει το 65% των σταυρών (βλ. Πίνακα 19), ποσοστό μεγαλύτερο και από αυτό που είχε συγκεντρώσει στις εκλογές του 2019 (50% περίπου). Την ακολουθεί σε μεγάλη πάντως απόσταση η κα. Δάντση, νέο πρόσωπο στο ψηφοδέλτιο, ωστόσο η πιθανότητα εκλογής δεύτερης έδρας από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εφικτή μόνο ως αποτέλεσμα αύξησης του ποσοστού που έλαβε το 2019 και σε συνδυασμό με ένα κακό αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή με μηδαμινή άνοδο των ποσοστών του.

Πίνακας 19. % σταυρών επί των ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ για καθέναν υποψήφιο Πέλλας

 

%
ΔΑΝΤΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30
ΜΠΑΛΤΖΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 9
ΜΠΑΜΠΑΛΗΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ 9
ΣΗΦΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 12
ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ 12
ΤΖΑΚΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ 65
Δεν θα επιλέξω κάποιο πρόσωπο, θα ψηφίσω μόνο το κόμμα 2
ΔΞ/ΔΑ 0

Η σταυροδοσία στην περιφέρεια Πέλλας για το ΠΑΣΟΚ δείχνει να είναι απολύτως ανοιχτή, καθώς το σύνολο των υποψηφίων λαμβάνουν μεταξύ 15% και 35% των σταυρών. Ελαφρύ προβάδισμα δείχνουν να έχουν ο κ. Ξυλουργίδης, νέο πρόσωπο στο ψηφοδέλτιο, και η κα. Αλεξανδρίδου που είχε πρωτεύσει στις κάλπες του 2019 (Πίνακας 20). Δεδομένου ότι μοιάζει πιθανή η εκλογή βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην Πέλλα, ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων αναμένεται να είναι έντονος. Υπογραμμίζεται ότι η αποτύπωση των σταυρών των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ για τους υποψηφίους του κόμματος είναι απολύτως ενδεικτική δεδομένου του μικρού δείγματος ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στο ήδη περιορισμένο δείγμα ψηφοφόρων της περιφέρειας Πέλλας.

Πίνακας 20. % σταυρών επί των ψήφων του ΠΑΣΟΚ για καθέναν υποψήφιο Πέλλας

%
ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΟΥ ΡΑΧΗΛ 31
ΖΑΡΟΓΟΥΛΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 25
ΝΟΥΣΗΚΥΡΟΥ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ 22
ΞΥΛΟΥΡΓΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ 33
ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 19
ΤΣΑΛΤΑΦΕΡΙΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ 22
Δεν θα επιλέξω κάποιο πρόσωπο, θα ψηφίσω μόνο το κόμμα 6
ΔΞ/ΔΑ 9

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!