Μπλέξαν τα… ακίνητά τους

Μπερδεύτηκαν εκεί στην ΚΕΔΕ με την εξαγγελία του πρωθυπουργού να εισπράττεται από τους δήμους ο φόρος ακινήτων. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης έσπευσε να απορρίψει την πρόταση ωστόσο,  όπως πληροφορεί μέλος του δ.σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων τη στήλη «η ιδέα δεν είναι του Σαμαρά αλλά του α΄  αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Μπουτάρη»!

Ο ίδιος μας παρέπεμψε σε άρθρο που είχε γράψει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις 24 του περασμένου Αυγούστου στα «Νέα» με τίτλο: «Η Κεντροαριστερά στην Αυτοδιοίκηση»:  «Θεωρώ αδιανόητο ότι η σημερινή Κεντροαριστερά δεν έχει μάθει από τα λάθη της», γράφει ο Γ. Μπουτάρης. Και προσθέτει: « Ένα πειστικό βήμα αυτογνωσίας θα ήταν να υποστηρίξει τη μεταβίβαση του προσδιορισμού, της συλλογής και της δαπάνης του επικείμενου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) στους δήμους της χώρας μας. Ο ΦΑΠ είναι το κατεξοχήν έσοδο των δημοσιονομικά αυτόνομων Τοπικών Αυτοδιοικήσεων παγκοσμίως. Ο κάτοικος μιας πόλης πληρώνει μέσω του ΦΑΠ το σχολείο που θα πάει το παιδί του, τον δρόμο που θα χρησιμοποιήσει για να πάει στη δουλειά του, την πινακοθήκη που θα επισκεφθεί με την οικογένειά του… Η δε Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει το πολιτικό κόστος και το όφελος να προσδιορίσει, να συλλέξει και να μετατρέψει αυτόν τον φόρο σε τοπικά δημόσια αγαθά. Είναι δηλαδή μια αυτόνομη όσο και δημοκρατικά λογοδοτούσα Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εάν κόμματα σαν το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και το ΚΚΕ, δεν μπορούν να υποστηρίξουν την ύπαρξη μιας τέτοιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας, ίσως θα πρέπει να ξανασκεφτούν το πόσο πραγματικά κεντροαριστερά ή αριστερά είναι.»

Τώρα, ο πρόεδρος Ασκούνης δεν είχε ακούσει για την πρόταση του αντιπροέδρου του που είχε ακούσει ο πρόεδρος Σαμαράς («Κάτι το οποίο άκουσα το οποίο το βρήκα πάρα πολύ σωστό -είπε ο Α. Σαμαράς- είναι: μήπως θα μπορούσαμε το φόρο των ακινήτων να τον περάσουμε στους Δήμους με ανταποδοτικότητα. Είναι κάτι, το οποίο γίνεται σε ξένες χώρες, είναι κάτι το οποίο θα μας έβγαζε από την υποχρέωση εμείς να πληρώνουμε τους Δήμους με τα ελλείμματα τα οποία δημιουργούνται και πολλές φορές είναι ανεξέλεγκτα», ήταν η σχετική του δήλωση στη συνέντευξη στο mega), έκανε πως δεν την άκουσε, θεωρεί ότι αυτές είναι προσωπικές απόψεις του Γιάννη (Μπουτάρη) και ότι ο ίδιος εκφράζει το Σώμα, η στήλη δεν το γνωρίζει.   

Σε τελική ανάλυση ας τα βρουν ο πρόεδρος Κώστας με τον αντιπρόεδρο Γιάννη όπως (δεν) τα έχουν βρει τόσες και τόσες φορές.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ, ΚΕΔΕ, ΦΟΡΟΣ, ΣΑΜΑΡΑΣ, ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΑΣΚΟΥΝΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!