lockdown-σχολεία-tι-πρέπει-να-γνωρίζουμε-για-839642
ΠΑΙΔΕΙΑ | 08.11.2020 | 09:00

Lockdown – Σχολεία: Tι πρέπει να γνωρίζουμε για τις μετακινήσεις και την τηλεκπαίδευση

Την Δευτέρα που θα ξεκινήσει ξανά η εκπαιδευτική διαδικασία οι μαθητές θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια νέα πραγματικότητα. Ήδη από το Σάββατο ισχύει το lockdown στη χώρα, με περιορισμούς στις μετακινήσεις και άλλα μέτρα. Το ερώτημα είναι ποια από αυτά αφορούν τους μαθητές αλλά και τους γονείς τους.

Δεν ισχύουν τα ίδια για όλους τους μαθητές. Οι μικρότεροι, της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα πηγαίνουν στο σχολείο τους. Οι μεγαλύτεροι, δηλαδή οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, θα παρακολουθούν τα μαθήματα τους μέσω της τηλεκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, οι παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν ανοιχτά κατά το διάστημα των νέων περιορισμών. Επίσης, ανοιχτά θα είναι και τα ολοήμερα σχολεία και θα υπάρχει δυνατότητα για εγγραφές.

Πώς όμως θα γίνεται η μετακίνηση προς και από τις σχολικές δομές;

Τα σχολεία θα πρέπει έχουν παραδώσει στους μαθητές τα απαραίτητα έγγραφα όπου αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του μαθητή/ τριας, το σχολείο στο οποίο φοιτά, η διεύθυνση κατοικίας του/ της και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης. Τη βεβαίωση υπογράφουν οι διευθυντές/ διευθύντριες του σχολείου.

Οι γονείς και κηδεμόνες θα πρέπει να έχουν μαζί τους πάντα τη σχετική βεβαίωση και να στέλνουν sms μετακίνησης με τον αριθμό 4 (κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο) στο 13033 ή να έχουν συμπληρώσει τη βεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης πολιτών.

Στα Γυμνάσια και στα Λύκεια είναι υποχρεωτική η τηλεκπαίδευση και η ύλη των μαθημάτων θα προχωράει κανονικά.Οι διευθυντές των σχολείων θα εκπονήσουν τα σχετικά προγράμματα.

Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, έχουν εξασφαλιστεί τα εξής:

– αναβάθμιση των δημοσίων δικτύων και πλατφορμών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου,

– συνεργασία Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και CISCO Webex δίχως χρέωση προς το Δημόσιο για την υλοποίηση της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης,

– μηδενική χρέωση δεδομένων για την πρόσβαση σε όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση από τους παρόχους Cosmote, Vodafone, Wind, Forthnet,

– δυνατότητα σύνδεσης και με σταθερό τηλέφωνο (αστική κλήση) στην πλατφόρμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης Webex,

– ενίσχυση του εξοπλισμού σχολείων με περισσότερες από 80.000 φορητές συσκευές (53.000 από ΕΣΠΑ, πάνω από 10.000 από διαγωνισμούς ΠΕΠ και άνω των 20.000 από δωρεές), από 4.500 περίπου συσκευές που υπήρχαν τον Ιούλιο του 2019,

– συγκεκριμένες οδηγίες από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την κατάρτιση προγραμμάτων εξ αποστάσεως,

– επιμορφωτικά προγράμματα εκπαιδευτικών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

H εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης σε Γυμνάσια και Λύκεια θα έχει χαρακτήρα υποχρεωτικό τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς.   Η απουσία των μαθητών από κάθε διδακτική ώρα καταγράφεται από τον εκπαιδευτικό.

Θυμίζουμε πως η καταγραφή  εικόνας ομιλίας άλλου προσώπου και επισύρει αστικές, ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Όπως περιγράψαμε στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, η δια ζώσης λειτουργία τους θα συνεχιστεί κανονικά.

Σε αναστολή λειτουργίας έως τις 31/11 θα βρίσκονται τα φροντιστήρια, οι δομές μελέτης και κέντρα ξένων γλωσσών. Θα μπορούν, ωστόσο, να λειτουργούν μόνο μέσω τηλεκπαίδευσης.