Κίνδυνος λουκέτου σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία

Τον κίνδυνο να βάλουν «λουκέτο» ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία σε όλη τη χώρα εξαιτίας του μεγάλου οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες τους «με ευθύνη του κράτους» όπως σημειώνουν οι τελευταίοι, επισήμανε στην «Βεράντα Αριστοτέλους» του Radio North 98 η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιωτικών Μεγάλων και Μικρών Παιδικών Σταθμών και Νηπιαγωγείων Ελλάδος, Χαρά Σελλή.

Όπως υποστήριξε η κ. Σελλή περίπου 450 δομές σε ολόκληρη την χώρα αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα, με τους ιδιοκτήτες τους να μην γνωρίζουν εάν και πότε θα πληρωθούν τους μισθούς που έλαβαν οι υπάλληλοί τους εν μέσω πανδημίας και αναγκάστηκαν να καταβάλλουν οι ίδιοι και όχι το κράτος παρά το γεγονός ότι οι σταθμοί ήταν κλειστοί με απόφαση της Πολιτείας. Εάν δεν βρεθεί μάλιστα λύση άμεσα ο σύλλογος προειδοποιεί με αγωγές και μηνύσεις.

«Μετά από 50 χρόνια δουλειάς βρεθήκαμε στην δυσμενή αυτή θέση. Το κράτος μας ζήτησε με εντολή του να βάλουμε το προσωπικό μας στο ΕΡΓΑΝΗ όπως και πράξαμε. Στην πορεία με ΠΝΠ υπάρχει μια υποπαράγραφος όπου αναφέρεται πως δεν επιτρέπεται η διπλή χρηματοδότηση. Δεν υπήρχε καμιά διευκρίνιση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όταν μας έγινε γνωστό πως το προσωπικό μας θα πληρωθεί από το ΕΣΠΑ όταν βγει από το ΕΡΓΑΝΗ, το σύστημα είχε κλείσει, κάποιοι πρόλαβαν και πληρώθηκαν και κάποιοι άλλοι όχι. Ζητούσαν ταυτόχρονα μια υπεύθυνη δήλωση ότι δεν θα επωφεληθούμε στο μέλλον από μέτρα COVID, την οποία όμως δεν μπορούσαμε να υπογράψουμε καθώς ήδη είχαμε εντάξει το προσωπικό μας στο ΕΡΓΑΝΗ» ανέφερε η κ. Σελλή.

Όπως είπε η ίδια οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία φιλοξενούν και παιδάκια δικαιούχων οικογενειών ΕΣΠΑ, κάτι που σημαίνει πως πληρώνονται οι σταθμοί μέσω ΕΣΠΑ. «Δεν ήταν από την αρχή διευκρινισμένο ότι δεν θα πρέπει να βάλουν το προσωπικό στο ΕΡΓΑΝΗ. Τον Μάιο όταν πλέον αποσαφηνίστηκε, οι συνάδελφοι θέλανε να ενταχθούν στο ΕΡΓΑΝΗ αλλά το σύστημα ήταν κλειστό και δεν μπορούσαν. Αυτό το μπες βγες είχε ως αποτέλεσμα να μην ενταχθούν οι συνάδελφοι στο ΕΡΓΑΝΗ και οι επιχειρήσεις να καλούνται να πληρώσουν τους εργαζόμενούς τους. Πρόκειται για ένα ποσό πολλών εκατομμυρίων. Έχουμε στείλει επιστολές κατ’ επανάληψη. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει πρόθεση και εμείς σκοπεύουμε να προσφύγουμε στην Δικαιοσύνη» σημείωσε η κ. Σελλή.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος πολλοί συνάδελφοί της που πρόλαβαν την διαδικασία ακόμα δεν έχουν πληρωθεί από το ΕΣΠΑ. «Πολλοί σταθμοί ήδη έκλεισαν. Άλλοι δανείστηκαν χρήματα για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Από 1η Ιουνίου πολλοί σταθμοί έκλεισαν και δεν θα ανοίξουν ξανά τον Σεπτέμβριο. Τόσες δομές δεν έκλεισαν ούτε την περίοδο της οικονομικής κρίσης» δήλωσε η κ. Σελλή. «Παρέχουμε κοινωνικό έργο. Με δυσκολία κρατάμε ανοιχτές τις δομές μας και κρατάμε τις θέσεις εργασίας. Δεν είμαστε από τις επιχειρήσεις που μπορούμε να αξιοποιήσουμε το πρόγραμμα συν-ΕΡΓΑΣΙΑ. Έχουμε να κάνουμε με εκπαιδευτικούς και παιδιά» κατέληξε η Σελλή.

ΠΑΙΔΕΙΑ, ΛΟΥΚΕΤΟ, ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ, ΚΙΝΔΥΝΟΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!